Táplálkozással az egészségünkért!

<p>Az egészséget nagyban befolyásolja a táplálkozás, a testmozgás és a szervezet saját védekező- (immun-) rendszere. Az első kettő a harmadikat szabályozza!</p>

Nem célszerű csak egy tényezőre koncentrálni. Egészségmagatartásunkban egyensúlyállapotot kell kialakítanunk, melynek kísérőjelenségei az óhajtott testtömeg-szabályozás, optimizmus, harmónia, valamint az immunrendszer megerősödése, amely végső soron bizonyos betegségek elkerüléséhez vezet. Életmódváltásra van szükség, ennek azonban nem létezik mindenkire érvényes receptje. Ám az ún. magatartásorvoslás (angolul: behavioral medicine) tudománya a 21. században észszerű és hatékony eszközöket kínál a valóban segítő változtatáshoz.

Felejtsük el a fogyókúrát!

Hosszú távon a fogyókúrák egyetlen változata sem fenntartható, s a táplálkozási guruk által ajánlott szélsőséges étrendeket is kerülni kell. Ezek minden betegségre és élettani állapotra egy rendszert kínálnak, prevenciós és terápiás alkalmazásra egyaránt (csak zsír vagy csak fehérje). Mivel azonban az ilyesféle étrendek több, dietetikai étrendben alkalmazott megalapozott elvet is beemelnek rendszerükbe, némely változatuk valóban járhat pozitív hatásokkal (csökkenő testtömeg, javuló közérzet, panaszok mérséklődése). De az öngyógyításnak óriási veszélyei vannak.

Magas szintű, tudományos bizonyítékok szólnak amellett, hogy az egészséges táplálkozás megvalósításához nincs szükség bizonyos élelmiszercsoportoknak az étrendből való kizárására (csak fennálló betegség, étel- és tápanyag-intolerancia esetén). Az immunrendszer jó működéséhez nélkülözhetetlenek a mikronutriensek, ásványi anyagok, vitaminok, enzimek stb. is, amelyeket csak kiegyensúlyozott, változatos és tápláló étrend tartalmazhat kellő mennyiségben. Rendszeresen fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt, teljes értékű gabonaféléket, sovány húsokat és tejtermékeket.

 

A sokoldalú kukoricaliszt

Gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Szép sárgás színt ad az ételeknek, s édeskés ízéért süteményekben is gyakran használják. Mártások sűrítéséhez, galuskához, krémlevesekhez, hústöltelékek dúsításához kiváló. Tájainkon belőle készül két híres népi étel, a puliszka és a prósza. Kis mennyiségben érdemes a kenyértésztához is adni.

 

Kukoricakása/puliszka/polenta

Hozzávalók: 2 dl kukoricadara, 5 dl víz, 1 mk. só, zsiradék.

 

Prósza

Hozzávalók: 35 dkg kukoricaliszt, 5 dl tej (kefir, joghurt vagy kompótlé), ízlés szerint cukor.

 

Rántott hal kukoricás bundában

Hozzávalók: Halszeletek, só, kukoricadara, tojás, zsiradék.

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?