Megint a betegeken takarékoskodnak

<p>Nem tudhatjuk, júniustól hol és mekkorák lesznek a megszorítások, csak egyben lehetünk biztosak: a végén úgyis mi húzzuk a rövidebbet. Kétszázmillió eurót kellene hamarosan megtakarítania az állami egészségbiztosítónak (VšZP), mert ennyi a vesztesége.</p>

Az elmúlt hetekben több tervet is láttunk rá vonatkozóan, majd mindnek a magyarázatát, cáfolatát és kategorikus letiltását magától a miniszterelnöktől.

 

Ők spórolnak, mi várunk

A nagy „felgyógyulási terv” első lépését már januárban bejelentették, ennek keretében bezárnak százhúsz nőgyógyászati, urológiai és belgyógyászati rendelőt, és hárommillió eurót takarítanak meg. A biztosító azzal indokolta az intézkedést, hogy a rendelőket olyan orvosok üzemeltetik részmunkaidőben, akik teljes munkaidőben kórházban dolgoznak, ezért nem tudják a rendelést a megfelelő mértékben és minőségben végezni. A VšZP-vel összesen 8500 orvosi rendelő kötött szerződést. Most 1,4 százalékuk szűnik meg, ami statisztikai szempontból elenyésző, de az érintett betegek számára létkérdés lehet. Már csak azért is, mert a szakorvosi vizsgálatra néha két-három hónapig kell várni, és ha egy régióban a mostaninál is kevesebb lesz a rendelő, akkor majd még több kell. Az intézkedés Pozsonyt, valamint Kassa és Eperjes megyét érintik, a két utóbbiban egyébként is nagy a hiány szakorvosokból. Az Általános Egészségbiztosító azt álltja: a törvény szabta szakorvosi létszámot mindenhol megtartja. „Ez lehet, de nem mindegy, hogy a minimális számot garantálja, vagyis egy kivizsgálásra hónapokig kell várni, vagy annyi orvossal köt szerződést, hogy mindenkit pár napon belül ki lehessen vizsgálniˮ – figyelmeztet Mária Lévyová, a Betegek Jogvédő Szövetségének elnöke.

 

Később visszaüt

Nemcsak ő gondolja úgy, hogy a takarékossági terv a betegek kárára lesz, hanem a Magánorvosok Szövetsége is, amely levélben figyelmeztette Robert Fico miniszterelnököt, hogy a biztosító a saját rossz gazdálkodásának következményeit akarja az orvosokra és a betegekre hárítani. A nagy takarékossági hullám ugyanis nemcsak rendelők bezárását, hanem egyes gyógyszerek, egészségügyi segédeszközök és kezelések térítését is érinti. Összesen 115 millió eurót kíván megtakarítani az Általános Egészségbiztosító, a legtöbbet a betegellátáson, magyarán: a mostaninál is kevesebben juthatnak el olyan speciális műszeres vizsgálatokra és kezelésekre, mint a CT, az MR vagy a vese- és májdialízis, de a többi ambuláns vizsgálatért is kevesebbet fizet majd az orvosoknak. „Ez nemcsak azt jelenti, hogy többet kell várni a vizsgálatokra, hanem azt is, hogy sokkal később derülnek ki komoly diagnózisok, s ezáltal csökken a betegek gyógyulási esélye” – figyelmeztet Mária Lévyová, aki szerint a biztosító rossz végéről fogta meg a dolgot. – A betegek megint nehezebben jutnak hozzá egyes korszerű diagnosztikai eljárásokhoz és kezelésekhez, ezáltal romlik a lakosság általános egészségi állapota, s ez valahol visszaüt. Akinél nem ismerik fel idejében a rákot, mert nem küldik el CT- vagy MR-vizsgálatra, annál később finanszírozni kell a fájdalomcsillapítást és a hosszú kórházi tartózkodást. Ebben a tervben sehol nem látom a mai egészségügy lényegét: a megelőzést és a minél korábbi gyógyítást. Elodázással az egészségügyben semmit sem lehet megtakarítani” – hangsúlyozza.

Javaslatok, marhaságok

Márpedig a VšZP mindenképp spórolni akar. Olyan kuriózumok árán is, mint hogy nem fizeti meg a szemfenéki meszesedés esetén alkalmazott injekciós kúrát, vagy hogy azoknak, akiknek tetoválásuk van, és sárgaságban betegszenek meg, nem téríti a kezelést. Saját számításai szerint 2019-re kellene egyensúlyba kerülnie a költségvetésének, de a tervekbe beleszólt a politika, személyesen Robert Fico. A Facebookon (a másik fél tudta és előzetes belegyezése nélkül) közzétett telefonbeszélgetésben úgy leteremtette a VšZP igazgatóját, Miroslav Kočant, mint egy taknyos gyereket. Tudatta vele, hogy jó, ha tudomásul veszi: nem foszthatnak meg idős, beteg embereket a pelenkáiktól, mert ezt kormányfőként neki kell megmagyaráznia, és értésére adta, hogy – idézem – „ilyen marhaságokat az ő kormánya sosem fog támogatni”. Ha nem volna az egész telefonbeszélgetés végtelenül kínos és megalázó, akár mulatságos is lehetne az a része, amikor Fico, aki egykori aktfotómodellt alkalmaz asszisztensként, azt ajánlja a biztosító igazgatójának, hogy takarékoskodjon a titkárnőin. Kočan egy szóval sem kérte ki magának a módszert és a hangnemet, azóta is hallgat. Nyilván gyorsan felmérte: az állami egészségbiztosító igazgatójának lenni még ennyi megaláztatást is megér. Hogy most mit kezd a megtakarítási tervével, azt nem verte dobra, mint ahogy Ficónak sem merte megmondani, hogy a 200 milliós adósságot, amelyet neki kell elsimítania, az előző Smer-kormány jelöltjei halmozták fel a biztosítónál. Mindebből következően Miroslav Kočan számára fontosabb a poszt, mint a saját emberi méltósága. Spórolni fog, mert nincs más választása, de suba alatt, óvatosan, úgy, hogy Fico mindenhol elmondhassa: megvédte a betegek érdekeit. Azok pedig menet közben fognak értesülni arról, hogy már ezért is fizetni, arra is várni kell, miközben milliók tűnnek el az egészségügyben számolatlanul.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?