Kakaó, az aztékok itala

<p>Közeledik Bálint-nap, amikor az egyik legnépszerűbb ajándék a csokoládé. Egy régi csokoládérecept kapcsán róla és alapanyagáról, a kakaóról írnék pár gondolatot.</p>

Nem titok, hogy a kakaó jót tesz a keringésnek, véd a cukorbetegségtől, óvja az immunrendszert, valamint késlelteti az öregedést. Egészségvédő hatását a valódi kakaó ital formájában tudja igazán jól kifejteni, amikor nem kell a szervezetnek megküzdenie a gyártás során hozzáadott egyéb zsírokkal vagy tartósítószerekkel (pl. a csokoládé és más termékek esetén). Napi 1-2 csésze kakaó jótékony fegyver az öregedés ellen.

Az aztékok már jóval Amerika felfedezése előtt itták a kakaóbabból készült italt (xocolāti; a csokoládé szó is innen származik). Európában a csokoládé eleinte spanyol dominikánus kolostorokban készült. A 18. században létrejöttek az első csokoládégyárak. A 19. században a hollandok sajtoló segítségével a kakaómassza eredetileg 57%-os kakaóvaj-tartalmát 27%-ra csökkentették, s ezzel javult a vízben való oldódása. Színét és ízét viszont elvesztette – ezeket alkáli sók és lúgok hozzáadásával javították fel. A holland, vagyis a zsírtalanított kakaó ma is így készül, ezért kevésbé számít jó minőségűnek. A zsírtalanítással eltávolítják a kakaóvaj értékes antioxidáns- és D-vitamin-tartalmát is. Az ilyen kakaóból gyártott csokoládé valóban csak hizlal, s elősegíti a cukorbetegség és a fogszuvasodás kialakulását.

A minőségi csokoládé csomagolásán fel van tüntetve, hogy legalább 70% kakaót tartalmaz, és a kakaóvajon kívül egyéb növényi zsírok (margarinok) nincsenek benne. Ezek a termékek a piacon dark vagy noir jelöléssel vannak ellátva. Ne feledjük, hogy sem a származási ország, sem a világhírű márkanév, de a kiváló íz sem garantálja a valódi minőséget. A hamis csokoládét a valóditól csak az érfalak és a szív tudják megkülönböztetni.

 

ooooooooooooo

 

Télutó a konyhában

 

Lazacfilé gyümölccsel

Hozzávalók: fejenként egy-egy lazacfilé (bőr nélkül), 1-2 ek. olívaolaj, só, frissen őrölt fekete bors, bazsalikom, oregánó, kompót bogyós gyümölcsből, esetleg citromlé.

 

Csokoládészívek

(egy 100 éves receptkönyv alapján)

Hozzávalók: 14 dkg kristálycukor, 1,5 dl tejszín, 2,5 dkg minőségi (70% kakaótartalmú) csokoládé lereszelve, csilipaprika a beszóráshoz (elmaradhat).

 

Modern csörögefánk

Hozzávalók: 2 tojássárgája, 1 ek. rum, 2 ek. porcukor, 1-1 csipetnyi só és szódabikarbóna, 2,5 dl tejszín, teljes kiőrlésű finomliszt, zsír vagy olaj a sütéshez.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?