Gyerünk, Domi!

<p>Semmire nem emlékezett a finálé befejeztével, csak a mérkőzéslabdára. Dominika Cibulková megnyerte a szingapúri WTA-világbajnokságot, a döntőben simán legyőzte a világelső német Angelique Kerbert. Ezzel az ötödik helyre jött fel a világranglistán.</p>

 

Fantasztikus évet zárt. Négy tornát nyert, háromszor volt döntős, így élete legelőkelőbb helyezését érte el, s a magánéletben is sugárzott. Hétévi ismeretség után a nyáron örök hűséget esküdött osztrák menedzserének, Michal Navarának a pozsonyi Szent Márton-székesegyházban. A mesébe illő esküvőn szurkolók százai várták a menyasszonyt, aki csodás ruhában, hétméteres uszállyal igazi teniszhercegnőként lépett az oltár elé.

 

A szerelem szárnyakat ad

Elcsépelt a mondás, de igaz. Dominika is szárnyalt. Ennek persze a jó párkapcsolaton, családi háttéren kívül más alapja is volt: az, hogy újra egészségesen vehette kezébe a teniszütőt. Bár Domi nem szomorkás, búsuló típus, inkább jellemző rá, hogy folyton fülig szalad a szája, mégis amikor utoljára összefutottunk, nem volt jó a kedve. A város közepén sétálni vitte kedvenceit, két kutyust és az akkor még vőlegény szerepében mellette álló Michalt; ez már maga meglepett. Nem igazán gyakori. Váltottunk pár szót, s kiderült, hogy műtétre készül. Egy ilyen beavatkozásban pedig mindig benne van az is, hogy esetleg mindennek vége...

 

Hála istennek a védőszentjei nem hagyták el: az operációt követően öt hónapot kihagyott, de közben is kegyetlenül megdolgozott azért, hogy újra visszatérjen.

 

Megújultan, elszántan

Lassan-lassan kapaszkodott újra felfelé. Néha sikerrel, máskor kevésbé, de a rosszat gyorsan elfelejtette, mert új kihívások elébe nézett, s nagyon akarta, hogy ne bukjon el rajtuk.

Rengeteg mérkőzést játszott, de nem fáradt. Nem akarta érezni a fáradtságot. Termetre ő az egyik legalacsonyabb teniszező, mindössze 161 centi, de repül a pályán ide-oda, mint a puskagolyó, robbanékony, akár egy puskaporos hordó. Amit a teremtő elvett centiméterekben, azt sokszorosan pótolta akaraterőben, elszántságban, temperamentumban. Nélkülük nem is lehetne eredményes a sportban, ahol a tehetség mellett fő a szorgalom – s hozzájuk járul a kitartás, a lelkierő, az önbizalom. Bonyolult dolog ez, ezért is van, hogy egyesek elbuknak, mások állják a sarat. Ők vannak kevesebben, ők a Bajnokok. Ezen az úton indult el Dominika, s ért fel a magasba. De még nem a csúcsra. A világbajnoki győzelemmel ott van tőle karnyújtásnyira, de hogy felérjen a legtetejére, ahhoz még valami hiányzik...

 

Királynőnek kijáró fogadtatás

Az esküvőjén hercegnőként, Szingapúrból hazaérkezve királynőként ünnepelték. Már a schwechati repülőtéren sokan várták, ő meg osztogatta a mosolyt, mutogatta a trófeát, méghozzá az eredetit, amelyet kikönyörgött a szervezőktől egy ígéret fejében, hogy visszaküldi Londonba, a női tenisz székházába. Aztán beült a hosszú fehér limuzinba, s Pozsonyba hajtott, ahol azt sem tudta, mihez fogjon előbb. Sajtóértekezlet, autogramosztás, parti a barátokkal, a tenisz mecénásaival. Domi ott már dívaként pompázott, hazaérve – lehet, hogy még az autóban – már igazi hölgyként szexis ruhát öltött a sportos farmer helyett, és csacsogott, nevetett, boldog volt. Még akkor is, ha már rég a csodás pálmák árnyékában akart heverészni szerelmével, párjával, férjével. Úgy tervezték, hogy Szingapúrból egyenest odarepülnek. De változott a helyzet, nem hagyhatták cserben a hazai szurkolókat, a médiát. Mindenki kíváncsi volt a kupára és Dominikára. Okosan úgy döntöttek, hogy azon az egy-két napon nem múlik, lesz idejük egymásra, a pihenésre, arra, hogy kényeztessék magukat. Hazajövet két hetet még fürdőben töltenek, hogy aztán újult erővel lássanak neki a munkának.

 

Jöhet a következő

„Ahhoz, hogy valaki feljusson a csúcsra, minden egyes láncszemnek jól egymásba kell illeszkednie – igyekezett megfogalmazni a siker lényegét. – Olyan emberek vesznek körül, akikben megbízok, akikkel megértjük egymást, akik pozitív energiát sugároznak felém. A döntő pillanatokban is. Például mikor a szingapúri döntőben elrontottam a harmadik meccslabdámat, olyan ütést, amelyet még soha mérkőzésen el nem rontottam. De észbe kaptam, tudatosítván a pillanat fontosságát, sanyarúan rámosolyogtam az edzőmre, és az arcáról azt olvastam le, hogy nincs baj, higgyek, megnyerhetem a találkozót. Hiszen a csoportban két vereség után szedtem össze magam, aztán a román Simona Halep elleni győzelemmel továbbjutottam, s most itt vagyok.”

Igaza volt. Kicsivel később Domi már a földön feküdt, rúgkapált, miközben a boldogságtól rázta a sírás. De gyorsan eszmélt. Ami nagyon fontos. Most még jobban észnél kell lennie, nem szabad semmit elrontania. Egy kis pihenő után újabb célok, kihívások várnak rá. A szingapúri győzelemmel megnőtt az önbizalma, tudja, hogy nincs lehetetlen. Bár ennek megvan az előnye és a hátulütője is: az ellenfelek jobban tartanak tőle, de egyben jobban figyelnek is rá. „Az új idényben új helyzet elébe kell néznem, de készen vagyok rá. Egyik álmom teljesült, jöhet a következő. Pillanatnyilag ez a Grand Slam-győzelem.” Egy ízben már közel állt hozzá, 2014-ben az ausztrál nyíltszíni teniszbajnokságon, Melbourne-ben, akkor két játszmában alulmaradt a kínai Na Lival szemben. 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?