800 év jegyében

<p>Kevés csallóközi település mondhatja el magáról, hogy ilyen szép kort élt meg, mint Egyházkarcsa, amely idén ünnepli fennállásának &ndash; pontosabban első írásos említésének &ndash; nyolcszázadik évfordulóját.</p>

Az egész esztendő az évforduló jegyében zajlik. Január elsején gálakoncert adta meg az alaphangot, aztán a szokásos falunapok következtek júniusban, ünnepi szentmisével, koszorúzással, képkiállítással, kulturális műsorok kavalkádjával. De nem titok, hogy még az idén kiadnak egy könyvet a Karcsák világáról, egy nagyobb szabású kiadványt, amelynek szerkesztése jelenleg folyik.

 

Befektetők paradicsoma

Persze az élet nem csak ünnepekből áll, s ez különösen érvényes Egyházkarcsára, hiszen itt állandóan serény munka folyik. Az utóbbi években sűrűn adtunk hírt róla, mi történik éppen a településen, hiszen köztudott, hogy úgy adják egymásnak a kilincset a befektetők, mint a váltófutók a stafétabotot. Olyan kisebb cégeket találunk a falu határában, mint az egyedi bútorokat gyártó Masterwood, a Silva Trade nyomda, az építő- és szerelőmunkákkal foglalkozó WG-Motokov Kft., a Kovolak, az N-N Atyp nevű fafeldolgozó s a nagyok közül mindenekelőtt a világszínvonalat képviselő Schindler, a Wertheim Elements vagy a Quattro Group. Egyházkarcsa tulajdonképpen a befektetők paradicsoma lett az elmúlt két évtizedben, és ehhez nem kellett semmilyen állami ügynökség vagy az egymást követő kormányok paternalizmusa. A recept egyszerű: a név kötelez. Ahonnan egy cég hírét viszi a megbízhatóságnak, a kiváló munkaerőnek, oda természetes, hogy mennek a többiek is. Így váltak napjainkra az egyházkarcsai ipari parkok a Csallóköz egyik legnagyobb munkahelyteremtőivé, amit egyetlen szám jól illusztrál: a közel 1300 lakosú település határában több mint 1500 munkavállaló dolgozik. S ezek az emberek csallóköziek, nem külföldről vagy az ország távoli zugaiból közvetítők által ideszállított vendégmunkások. Tulajdonképpen ez alkotja az önkormányzat ténykedésének alapelvét: munkahelyet teremteni, ami családalapítást, gyerekeket s végső soron megmaradást, fejlődést jelent az itteni népnek. S ezzel még nincs vége, mert Gódány László polgármesterrel újabb építkezéseket tekintünk meg.

„Egy több mint 10 éves munkának az eredménye tetőződik be – mondja a polgármester –, most a DSK Logistik német–osztrák közös vállalat építkezik az ipari parkban. Jellemző, hogy márciusban még csupasz földet láttak volna itt, de év végére átadják a három hektáron elterülő új építményt. Közvetlenül mellette a vállalat – további fejlesztésekre, még négy hektáron – logisztikai központ építését kezdi meg jövő tavasszal. Folyamatban van egy újabb beruházás is, a Pro Finance Quatro Group közös vállalat 19 megawattos villamosművet épít, amelynek melléktermékeként hőenergiát állítanak elő. Persze mindehhez az infrastruktúra bővítésére is szükség van: 600 méteres utat kezdtünk el építeni, költségeit azonban nem a község, hanem a gazdasági minisztérium állja. Az elnyert pályázati támogatás értéke 1,3 millió euró. Mindemellett a Wertheim vállalat is állandóan bővít, a cég a siposkarcsai ipari parkban 3 ezer négyzetméteren létesített új gyártórészleget, és a hármas számú ipari parkban levő üzemének bővítése is folyamatban van: ott négyezer négyzetméteren új szerelőcsarnok készül a legmodernebb technikával. Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk egy görög vállalattal is, amely élelmiszeripari termékek gyártásával foglalkozik. A legrövidebb időn belül szeretné elkezdeni az építkezést. Ha sikerül megegyeznünk, ez további 150-200 munkahelyet eredményezhet. A KIK logisztikai központja pedig a cég európai központja lesz.”

 

A szülőföld megtartó ereje

A kívülálló azt hihetné, hogy a fent említett nagyszabású iparosítás valamiféle Gódány-mánia vagy netán a Csallóköz iparteleppé való felfejlesztése. Szó sincs róla. Ugyanakkor tudjuk, hogy a mezőgazdasági szövetkezetek privatizálásával, a mezőgazdasági gépesítéssel, ráadásul a feldolgozóipar leépülésével emberek tízezrei váltak munkanélkülivé ebben a régióban is. A paradigmaváltás ennek a következménye és szükségszerűsége. Gódány László szerint a kommunális politika elsődleges feladata munkahelyet és megélhetést teremteni a polgároknak. „Sokat beszélünk a magyarságról. Én mindig azt mondom, hogy kevesebb emlékművet, de több jövőképet! Ez a megmaradásunk záloga. Ha munkahelyet létesítünk, megmarad a lakosság, biztosított a magyarság jövője. Ha van munka, a fiatalok nem mennek el ezer kilométerekre innen. Mert lehet szajkózni nekik, hogy maradjanak itthon, ha az életfeltételeket nem tudjuk megteremteni. Beszélhetünk kétnyelvűségről, magyar iskolákról, ha nincs gyermek. S természetesen a családoknak legyen hol lakniuk. A falusi ember szeret családi házban lakni. Karcsán nincs egyetlen bérlakás, nem terheljük le a község hitelképességét, de mindenki építhet, ha megvan hozzá a tehetsége. Nyugodt, konszolidált község vagyunk” – teszi hozzá a polgármester –, s nálunk három százalékos a munkanélküliség.

Lesz viszont egyre több gyermek, hiszen az iskolában növekszik a létszám, 35-en járnak az 1–5. osztályba, miközben tíz elsőssel kezdődik a tanév. Az óvodában még örvendetesebb a helyzet: itt a tavalyi 42-höz képest 50 gyermeknek kell helyet biztosítani, s hozzájuk még három érkezik karácsonyig. A polgármester büszkén mutatja a belülről szépen megújult óvodát, ahol a mellékhelyiségeken kívül szinte az egész berendezés is új, beleértve a polcokon sorakozó játékokat. Idén kívülről is szeretnék teljesen felújítani. Az óvoda nyitva tartási ideje (6.30-tól 17 óráig) is a szülőknek kedvez, míg az iskola családi típusú, ami azt jelenti, hogy a gyerekek hétfőtől péntekig nem cipelnek iskolatáskát. 

Sok dologról ejtettünk szót az elmúlt években egyházkarcsai riportjainkban. A falu egyik meghatározó épülete az egykori kastély helyén felépített új faluház a nagy színházteremmel, vadászteremmel, könyvtárral, panzióval, polgármesteri hivatallal. Felsorolhatnánk újra az aktív civil szervezeteket, amelyek motorját képezik a közösségi életnek. Említhetnénk a félszáz tagot számláló önkéntes tűzoltó-egyesületet, a százhúsz tagú nyugdíjasszervezetet, a megújult vadásztársaságot és sok egyebet.

Ami viszont újdonság, és a köz számára égetően fontos: tavaly befejezték a csatornahálózat kiépítését. Ma már szinte minden háztartás rá van kötve. Ugyancsak átadták a hulladékgyűjtő udvart a maga korszerű műszaki felszereltségével. Újabb projekt készül, ahol tizenhárom község társulásával oldják meg a környék hulladékának gyűjtését. S nem utolsósorban pompásan megújult a kulcsárkarcsai kápolna. De a sportpálya is szépült, 150 négyzetméterrel bővült a stadion épülete, s egyben felújították az öltözőket, mellékhelyiségeket. A pörgő fociéletre jellemző, hogy a két diákcsapat is jól működik. A helyi futballcsapat az ötödik ligában, az ifik a negyedikben játszanak, ami azt jelenti, hogy a sport terén is a saját nevelésből építkeznek. Magyarán: nem kis feladat és költség az ifjúság nevelése.

 

Kincs, ami van

Egyházkarcsa neve egyébként nemrég egy ritka lelet révén röppent fel a sajtóban. Az egyik családi ház kertjében 17. századból származó ezüstpénzek kerültek elő. A szenzációk persze kérészéletűek; a leletet a régészek vizsgálják, feldolgozzák, a hétköznapi élet pedig megy tovább a maga útján. Immár nyolc évszázada, megszakítás nélkül. A „családi ezüst” képletesen szólva nem a régészeti lelet az egyházkarcsai embereknek, hanem a talpraesett polgármester, az ütőképes önkormányzat és a csallóközi emberek dolgos keze.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?