Felújul a borsi Rákóczi-kastély

<p>A Bodrog folyó mai medrének jobb partján, a Tokaj-hegyaljai borvidék határán, Királyhelmectől 24 km-re délnyugatra, Sátoraljaújhelytől 3 km-re keletre fekszik Borsi. A falu fő nevezetessége a reneszánsz stílusban épült Rákóczi-várkastély, amely II. Rákóczi Ferenc szülőháza volt.</p><p>&nbsp;</p>

Jó hírrel fogad a polgármester asszony. Varga Tünde Anna mérnök, aki második évét tölti a falu élén, azt újságolja, hogy a magyar kormány a költségvetésben szép összeget hagyott jóvá a kastély felújítására, ezt 2017-ig kell kimeríteni. Szeptember végéig találkoznak a magyar és szlovák kormány képviselői, hogy megegyezzenek, utóbbi milyen összeggel járul hozzá. 2009-ben, amikor itt jártunk, Kázmér István, aki Hajdú Jenővel a II. Rákóczi Ferenc Emléktársaság alapító tagja volt, elmondta, még annak idején a két ország megegyezett, hogy a szlovák állam rendbe teszi, a magyar meg berendezi a kastélyt. 1985-ben el is kezdték, de jött a rendszerváltás, s nem lett belőle semmi. Az önkormányzattal közösen az ezredfordulón elkezdődött újra a munka – néhány földszinti helyiséget rendbe is tettek. A jövőben a tervek szerint múzeum, két konferenciaterem, esketőterem, középkategóriás kis szálloda, étterem, internetes kávézó, információs központ kap ott helyet. Eredetileg úgy volt, hogy a községháza is, de az önkormányzat döntött, a székhely marad ott, ahol van. Ez okos és takarékosabb megoldás, a községháza helyett korabeli műhelyeket létesítenek a kastélyban, hogy a turistákat még jobban idecsalogassák.

A vár közelében, a Bodrog partján vannak melegvíz-furatok, 32 és 37,8 fokos a víz hőmérséklete, amellyel fűtik az alapiskolát, tudom meg Varga Tündétől. Úgy tervezik, hogy a kastélyt is ezekből fűtik majd. A falu tervei között fürdő felépítése is szerepel. „Ha meg akarjuk valósítani mindazt, amit szeretnénk, ahhoz pénz kell. Ha pályázunk is, a beruházás 5 százalékát a községnek kell állnia, ami egy nagyobb összegnél megterhelő lehet számára Sok mindent szeretnénk, de jól át kell gondolni, mik a prioritások.

 

Lassan járj, tovább érsz

Az új polgármester hivatalba lépve kisebb dolgokkal kezdte tevékenységét. Több pályázatot nyújtottak be, egyiket a szeméttelep felszámolására – ez első hullámban sikeres volt, de egy rész még itt maradt, s ez lesz a következő lépés. Nagy szükség van csatornahálózatra, négy utcában ugyanis ez még hiányzik. „Eddig nem jutottunk dűlőre – mondja Varga Tünde –, az idén újra próbálkozunk, reméljük most célt érünk. Azért nem EU-s szinten gondolkoztunk, mert azok mostanság a kisebb falvakat helyezik előnybe, azelőtt fordított volt a helyzet. Terveink között szerepel a közvilágítás korszerűsítése, amit már a Fő utcán el is végeztünk – energiatakarékos LED-izzókra tértünk át. A képviselőtestület úgy döntött, hogy lassan minden utcában folytatjuk a cserét.”

Ha valaki betér a faluba, szép, rendezett kertek, udvarok tárulnak elé, de körbejárva Borsit, szembetűnő az is, hogy az utak eléggé rossz állapotban vannak. „Ezeket sürgősen rendbe kell hozni. Az elmúlt évben kijavítottuk az utat a futballpálya melletti lakótömböknél, ahol már nagy kátyúk voltak. Az idén a kastély melletti utca és a tisztítóállomásnál egy rövid útszakasz kapott új aszfaltburkolatot. Egykor a falu legszebb utcája volt az, ahol a református templom áll, most azonban nagyon rossz állapotban van, napjainkban erre kerül sor. Leaszfaltozzuk az utat, két oldalán megépül a járda. Van mit csinálni – véli Varga Tünde. S azt is elmondja, sokszor a lakosok nehezen értik meg, miért egyik, s nem a másik helyen folyik a munka. – Amíg nincs kész a kanalizáció, amire, reméljük, jövőre sikerül támogatást kapni az enviromentális alapból, azon vagyunk, hogy előbb azt kell elvégezni, aztán jöhet az aszfaltozás. Kár lenne fordítva, hogy szét kelljen verni az elkészült új borítást.”

 

Nem kell magyar iskola? 

1910-ben 783 lelket számlált Borsi, ebből 778 magyar, 3 szlovák és 2 egyéb nemzetiségűt, napjainkban 1268 lakosa van, szlovákok és magyarok – a polgármester véleménye szerint – barátságban, megértésben élnek együtt.

Hét esztendeje ellátogattam a szlovák tanintézménybe, s a folyosón a gyermekek zöme egymás között magyarul csevegett. Rákóczi szülőfalujában nincs magyar iskola, csak szlovák, ebben 240 a gyerek már az óvodással együtt. Az iskolának jó a felszereltsége és színvonala. A faluból Bodrogszerdahelyre és Sátoraljaújhelyre járnak magyar iskolába, Borsiba meg Szlovákújhelyről, Ladmócról, Szőlőskéről is jönnek gyerekek, iskolabusz hozza és viszi őket. Az iskolában élénk volt és ma is élénk a sportélet, akkoriban adták át az új multifunkciós sportpályát, amelyen öröm az edzés, amit Nagy Tibor irányít. Ő, aki a polgármester szerint szívét-lelkét odateszi a gyerekekért, annak a helyi felnőtt futballcsapatnak is az edzője, amelyik tavaly feljutott a IV. ligába. Igaz, a bajnokság befejeztével eggyel lejjebb csúszott.

A községben aktívak az asztaliteniszezők, a Vöröskereszt tagjai és a helyi kiskertészek egyesülete, a II. Rákóczi Ferenc polgári társulás, a Csemadok és a mellette működő Muskátli énekcsoport, akiket nemcsak a környékre, hanem külföldre is hívnak, legutóbb Erdélyben jártak.

Lehetőség híján innen is menekültek a fiatalok, nagyvárosokban, külföldön kerestek megélhetést. Most mégis azt hallom, hogy nem néptelenedett el Borsi: fokozatosan elkelnek a megüresedett házak, s a polgármester asszony reméli, faluját nem éri utol az a sors, ami több más települést. Hogy mi az optimizmus alapja? A határ közelsége lenne vonzó? Vendéglátóm nem mond konkrétumot, szerinte bár orvos nincs, talán az, hogy a községben van buszmegálló, vasútállomás, iskola, óvoda, s mintha az emberek éreznék, hogy ha a kastély felújul, egész másképp alakul(hat) majd itt az élet. „Az elmúlt években megnőtt a kastély látogatóinak száma – jegyzi meg Varga Tünde. – A legtöbbje magyar turista, de szlovákok is szép számban jönnek, és a község nevezetessége a felújítás után remélhetően még inkább bekerül a köztudatba. Minden évben ott tartják a Tokaji fesztivált, a II. Rákóczi Ferenc polgári társulás által szervezett Új kenyér ünnepét. Tokaj közelsége révén nagy hagyománya van a borászatnak és szőlészetnek. A Tokaji fürt polgári társulás hagyományosan borversenyekkel összekötött borkóstolókat, nyitott pincék napját rendez, ahol a kistermelők is megmutatkozhatnak.

A községben pezseg az élet. Sok kulturális programot szerveznek minden évszakban. Elképzelésekből, tervekből sincs hiány. Sok szép és jó elmondható tehát Borsiról, s ha megvalósul mindaz, amit szeretnének, még érdemesebb lesz ellátogatni a nagyságos fejedelem szülőfalujába.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?