Veszélyes nyári vizeken

<p>Alig hogy elkezdődött az idei strandszezon, máris áldozatot követelt &ndash; a párkányi fürdőben egy négyéves kisfiú fulladt meg. Évente több tucatnyi gyermek leli halálát fürdőzés közben, nem csupán a szülők figyelmetlensége miatt, hanem gyakran előreláthatatlan balesetek következtében is.</p>

A második leggyakoribb halálok

Ötévesnél fiatalabb gyermekek esetében a háztartási balesetek után a vízbe fulladás a második leggyakoribb halálok. Míg a kicsiknél ez általában medencében szokott bekövetkezni, a nagyobb gyermekekre a tavak és folyók jelentenek inkább veszélyt. Tavaly ugyan csak egyetlen tízévesnél fiatalabb fulladt vízbe, de teljes képet csak akkor kaphatnánk a helyzetről, ha arról is léteznének statisztikák, hány fulladozót mentettek meg az úszómesterek és a mentősök.

2013 júniusa óta minden medence mellett legalább két úszómester őrködik, de még ez sem jelent százszázalékos biztonságot, mert elsősorban mindenkinek magára kellene ügyelnie. „Ez azt jelenti, hogy ismeri a saját határait, és nem akar virtusból, bizonyítási vágyból többet, mint amit a kora és a kondíciója megenged – hangsúlyozza Igor Baran, a Szlovákiai Vízimentő Szolgálat elnöke. – Másodsorban vigyáz a többiek, főleg a hozzá tartozó kiskorúak és idős emberek épségére és biztonságára. Ez leginkább a szülőkre érvényes, akiknek tudniuk kell, hogy ha kisgyermekkel strandolnak, csak rá szabad figyelniük” – teszi hozzá.

 

25 másodperc is elég

Akik kisgyermekkel strandolnak, vagy akár csak a kerti medencében pancsolnak, főleg azt kell észben tartaniuk, hogy egy pillanatnyi figyelmetlenséget sem engedhetnek meg maguknak. Amíg a gyermek nem tanul meg jól és magabiztosan úszni, állandóan szemmel kell tartani, mert akár 25, víz alatt töltött másodperc is elég ahhoz, hogy megfulladjon. Ez viszonylag jól úszó gyermekkel is megtörténhet, mert a víz alatt könnyen bepánikol, begörcsöl és attól fulladhat meg. „Ne higgyük, hogy a fuldokló mindig csapkod maga körül, és segítségért kiált, ez csak a filmekben van így. A valóságban a legtöbb gyermek egy óvatlan pillanatban, csendben és hirtelen fullad meg. Az utóbbi években gyakran azért, mert a szülő nem figyel rá, épp telefonál” – figyelmeztet Igor Baran. Ezért kisgyermekkel fürdőző felnőtt számára tilos a telefonálás, SMS-ezés, amíg a gyerek a vízben van. Nem elég az úszógumira, karúszóra hagyatkozni – ezek inkább játékok, mint valódi életmentő kiegészítők, és nem helyettesítik a szülői felügyeletet. „A búváruszonyba még bele is gabalyodhat a kisgyermek lába, ezért ezt is csak akkor adjuk rá, ha mellette vagyunk. Az egyetlen valóban biztonságos felszerelés az úszómellény, de ilyet nagyon kevés kisgyereken látni” – mutat rá a vízimentő szolgálat elnöke.

Komoly veszélyforrást jelentenek az őrizetlenül és bekerítetlenül hagyott kerti medencék is, különösen akkor, ha a különböző felfújható játékokat a vízben hagyjuk. Ezek főleg az egészen kicsi gyermekeket csábítják a vízbe, akiknek még nincs veszélyérzetük. Fontos alapszabály, hogy a kerti medence a kicsik számára szülői felügyelet nélkül tiltott terület! A mostanság divatos medenceparti zsúrokon különösen fontos a szülői éberség – ha több szülő van jelen, ajánlott 15 percenként váltakozni a medencénél. Amíg a gyermekek a vízben vannak, jó, ha a felnőttek számára sem fullad alkoholmámorba a mulatság, hogy szükség esetén azonnal reagálni tudjanak.

 

A kimentett is megfulladhat

Sokan azt hiszik, ha gyerekük már tud úszni, felügyelet nélkül hagyhatják a vízben. Ez nem igaz, mert bár az úszásoktatás elkezdésére a négyéves kor ajánlott, legalább hat-hét éves korig nem szabad egyedül a vízbe engedni. A nagyobb gyerekeket is tanítsuk meg, hogy ügyeljenek egymásra, legjobb, ha a vízben is mindenkinek megvan a párja, akit szemmel tart.

A párkányi tragédia felhívta a figyelmet a viszonylag ritka, de annál veszélyesebb másodlagos vagy szárazfulladásra is. Ez akkor következhet be, ha a gyermek hosszabb ideig a víz alatt tartózkodik, vagy fuldokolni kezd, de idejében kimentjük. Akármennyire úgy tűnhet, minden rendben van, jobb, ha órákig, sőt, egész nap fokozottan odafigyelünk rá, mert a szervezetébe került víz később is fulladást okozhat. „Szárazfulladás esetében a tüdőbe nem, de a légutakba kerül víz, és ez előidézhet olyan görcsöt, amely azután is fulladáshoz vezethet, hogy a gyermeket kimentettük, és látszólag minden rendben volt vele. Másodlagos fulladásnál a tüdőbe került víz akár órák, sőt egy egész nap múltán is légzési nehézségeket, ödémát okozhat. Ha a gyermek álmos, fáradt, köhög, nehezen lélegzik, azonnal vigyék orvoshoz, mert ilyen esetben minden pillanat számít” – figyelmeztet a szakember. Pánikba azért nem kell esni, a másodlagos és a szárazfulladás is ritka, a fulladásos balesetek mindössze egy százalékát képezi. De tudni kell róluk, mert a fürdőzés közben és főleg fulladásos incidensek után sosem lehetünk eléggé óvatosak.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?