Növényvédelem májusban

<p>A <strong>levéltetű</strong> az egyik legtöbb gazdanövényű kártevő. Károsít a gyümölcsfákon, bokrokon, díszfákon, díszcserjéken, konyhakerti növényeken, hajtatóházakban, kint a szabadban, tehát szinte mindenen és mindenhol.</p>

A fákon, bokrokon telelnek át tojás alakban, tavasszal kikelnek, és az egész év folyamán szívogatnak. A levéltetvek elleni védekezés egyik alapja a szerek rotációja, váltogatása; vagyis ne használjuk ugyanazt többször egymás után. Másik fontos tudnivaló, hogy a hangyák tenyésztik a tetveket az általuk kiválasztott mézharmatért, nagyon gyakran ők hordják szét a növényekre.

Levéltetvek ellen kiskereskedelmi csomagolásban is kapható szerek: BI 58 EC – Nové (díszövények), Calypso AL (káposztafélék, saláta, gyümölcsfák, bogyós gyümölcsök), Calypso 480 SC (körte, alma, szilva, eper, málna, paprika, uborka), Dursban 480 EC (gyümölcsfák, paprika), Karate Zeon 5 CS (káposztafélék, dísznövények, paprika), Mospilan 20 SP (alma, mák, paprika), Neemazal-T/S (alma, káposztafélék, paradicsom, padlizsán, spenót, tökfélék), Nurelle D (gyümölcsfák, paprika), Pyrinex 48 EC (alma, paprika), Reldan 22 (alma).

A körte- és az almabolha jelenlétére az erős mézharmatképződés figyelmeztet. Kikelésük után a lehető leghamarabb kell ellenük permetezni a tetvekre engedélyezett Mospilan 20 SP-vel és Pyrinex 48 EC-vel.

A cseresznye és a meggy kártevője a cseresznyelégy, amely a bogyók kukacosságát okozza. A kártevő a talajban telel báb formájában. Tavasszal innen repülnek ki a legyek. A fák alatti talaj mély leforgatása, majd ledöngölése gyéríti a számukat. Vegyszerezni akkor kell, amikor a bodza virágzik. Ajánlott szerek: Calypso 480 SC, Mospilan 20 SP (a várakozási idő 14 nap),  Decis EW 50 (7 napos várakozási idő) és Decis Protech (28 napos várakozási idő).

A szőlőt a virágzás előtt a peronoszpóra ellen kell permetezni. Esős, meleg időjárás esetén a betegség a teljes termést is elviheti. Ahol a szőlő virágzása elhúzódik, és az időjárás a peronoszpórának kedvez, virágzás alatt is ajánlott megismételni a permetezést. Ajánlott szerek: Cabrio Top, Profiler WG, Tanos 50 WG, Zato 50 WG. Réztartalmúakat ebben a fejlődési stádiumban ne használjunk. A virágzás előtti vegyszerezéskor a permetlébe ajánlott szőlőmoly elleni szert is keverni: Calypso 480 SC, Decis EW 50, Decis Protech, Dursban 480 EC, Integro, Karate Zeon 5 CS, Nurelle D, Spintor, Steward, Vaztak 10 EC. Lisztharmat ellen Bumper 25 EC, Cabrio Top, Dynali, IQ-Crystal, Talent, Topas 100 EC, Vivando, Zato 50 WG készítményekkel permetezzünk. A kéntartalmú Kumulus WG-t és Thiovit Jet-et 25 °C fölött ne használjuk.

A burgonyabogár lárváinak a kelése utánCalypso 480 SC, Mospilan 20 SP, Neemazal-T/S, Nurelle D, Spintor szerekkel permetezzünk.

A rózsákat Folicur AL-lel lisztharmat, rozsdabetegségek és barna foltosság ellen szórhatjuk, utóbbi ellen még regisztrált a Syllit 65.

A palánták kiültetése előtt a magról kelő gyomok ellen a Stomp 300 gyomirtót lehet használni, 2-3 nappal a kiültetés előtt sekélyen kell a talajba dolgozni.

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?