Állunk rendelkezésére!

<p>Kedves Olvasóink! Továbbra is várjuk NÉVVEL, CÍMMEL ellátott leveleiket, s a tisztességgel megírt véleményeket közöljük e rovatban akkor is, ha nem tükrözik a szerkesztőség álláspontját, véleményét. A közlésre érdemes levelek beérkezés vagy téma szerint és szerkesztve jelennek meg! Legyen eredményes ez a hetünk is!</p>

Áprilisi kemény tusa

 

Célozgatva a szép TAVASZT

Gyakran meghúzza a ravaszt

A gonosz TÉL, s azt reméli,

Hogy az áprilist túléli.

A Tavasznak nincs fegyvere,

Mégis harcolni kezd vele.

 

Áprilisi, nagy küzdelem,

Részt vesz benne minden elem:

Eső, hó, szél, vad zivatar.

A ravasz TÉL győzni akar,

S mi lett a nagy tusa vége?

A gonosz TÉL esett térdre.

Hiába fogta a ravaszt,

Nem győzhette le a TAVASZT.

Budai Ernő, Százd

 

Megjött a jó idő

Z úr újdonsült nyugdíjas, de igazi sportember. A tavasz beálltával rendszeresen járogat kerékpározni. A minap defektet kapott, így csak tolta a biciklijét. Hirtelen megállt mellette egy fiatalabb bringás.

– Ismerem magát, észrevettem, hogy gyakran kijár ide. Látom, új fiú a terepen. Mi történ, elfogyott a szufla?

– Nálam nem, a keréknek nincs levegője.

– Aha. Ajánlom, lépjen be a kerékpárosok klubjába. A tagsági díj csak egy euró havonta.

– A tagok talán nem kapnak defektet?

– Azt nem garantálhatom.

– Akkor mi az előnye a tagságnak?

– Maga volt kisdobos vagy úttörő?

– Mindkettő.

– Annak mi volt az előnye? Itt is kap tagsági igazolványt, és jó érzés tölti majd el, mert a tagsági díjból hátrányos helyzetű gyerekek sportolását szponzoráljuk. Előnye is van a tagságnak, mégpedig az, hogy nincs hátránya. Továbbá minden idény kezdetén ingyenes kurzust kap a fizikai felkészülésről és a bringa karbantartásával kapcsolatban. Ja, majdnem elfelejtettem, klubkártyája is lesz, és az már valami.

– Abból származik haszon?

– Az nem, de ha megtudják az ismerősei, begőzölnek a sárga irigységtől. Ugye, maga volt képviselő?

– Hogy jött rá?

– No hallja, akit csak az előnyök és a haszon érdekel..., és kilépett a pártjából is.

– Kiléptem. Ha egy renomés párt nem tud bejutni a parlamentbe, akkor értelmetlen, hogy továbbra is tagja legyek.

Szabó István, Kassa

 

Így ne parkoljunk!

A képen látható tárgy tulajdonosa alighanem parkolni akart a gútai piactéren kerékpárjával. Bizony, csak egy kereke maradt szegénynek. Lassan közhely, hogy ami nincs lehegesztve-bebetonozva, azt nálunk ellopják! A kerékpárt úgy kell leparkolni, hogy mindig a váz és az első kerék + ezután a tárolóhoz kell még kötni! Tudom, ez sem mindig 100%-os, de annál, ami a képen látható, sokkal biztonságosabb. Erős, áttételes csípőfogóknál ez sem segít (mikor aktívan dolgoztam a műhelyben, a kerékpáromhoz hozzáhegesztettem a nyerget a vázhoz (!), mert akkoriban nem lehetett nyergeket kapni – az volt a sláger). Nagyon szomorú, hogy nálunk mindent lopnak, és hogy ennek a szocializmus bukásával sem múlt el a divatja. Ahogy sajnos a mellékelt fotó is mutatja.

Paulovics László, Gúta

 

Szirénfalván itt a tavasz

A Palagcsa tóban estenként dalra fakadnak a békák. Ez az ének egy kicsit korai a naptári időhöz képest, mert az öregektől azt hallottam, hogy ahány nappal Szent György előtt megszólal a béka, annyi napra hallgat majd el utána. Természetesen ma már a jóslatokban sem lehet hinni, semmi sincs úgy, mint volt régen. A tóparton a fűzfák virágai ontják illatukat. A nap melege kicsalogatja a rügyecskéket, a gyümölcsfák egymás után borulnak virágba. A kertet művelő traktorok hangja töri meg a csendet. Emberek szorgoskodnak kinn a veteményesben. A költöző madarak dalaikkal jelzik visszatérésüket. De jó, hogy nem felejtik el. Kora reggeli harmat itatja a füvet, a fákat, a nyíló virágokat. A méhek önfeledten hagyják el a kaptárokat, megrészegíti őket a színpompa. Virágporral megrakott lábakkal térnek haza, majd ismét elhagyják otthonukat, hogy egy újabb fuvarral forduljanak. Szorgoskodnak egy jól felépített rendszerben.

Mi is szorgoskodunk. Lehet, hogy a miénk már nem ilyen jól felépített rendszer, de tesszük a dolgunkat. Nekünk is éltető erőt ad a tavaszi nap. Vetünk, hogy arathassunk. Vagyunk még páran, és remélem, egyre többen leszünk, akik nem sajnálják a fáradságot, hogy a maguk termelte zöldséget, gyümölcsöt fogyasszák. Munka akad bőven, kora tavasztól, késő őszig. De a ráfordított munka és idő meghozza gyümölcsét. Már friss spenótlevelekből készíthetek mártást a marhapörkölt mellé. Istenem, de finom is knédlivel. A fólia alól már téphetek hagymaszárat a vajas kenyérhez reggelire, nemsokára lesz hónapos retek, később fejes saláta. Már a spárga is dugdossa ki a fejét a földből. A rebarbara egymás után hajtja erőteljes levélnyelét. A szamóca is mindennap bokrosabb. Ha elmegyek a ribizlibokrok mellett, érzem a hajtások illatát. Micsoda gazdagság! Egymás után borulnak virágba a gyümölcsfák. Mogyoró, barack, cseresznye, meggy, ribizli, köszméte, körte, alma, dió. Később fokozatosan látja el gyümölccsel a családot az egymás után érő termés, egész a fagy beálltáig. Telerakom a kamrát befőttel, lekvárral, szörppel. Szárítok gyümölcsöt, gyógy- és fűszernövényeket. Mindezt örömmel teszem, hiszen nem vagyok soha egyedül. Körülölel az éledező, megújuló természet pompájával, eleven hangjaival. Egy kedves történetet hadd meséljek el Önöknek.

Még a múlt nyár elején történt. Kora délután volt, kint dolgoztam a kertben. A citromsárga gumikesztyűmben gyomláltam a mentabokraim között. A mély csendet és a nyugalmat kétségbeejtő csipogás törte meg. Hallgatóztam: honnan jöhet a hang? Elindultam, hogy megkeressem. Kicsit távolabb tőlem meg is találtam, egy riadt sárgarigó-fiókát. Felemeltem a fűből, vizsgálgattam, mi baja történhetett. Csak nem a szárnya tört el? Kezemet felemelve, kitárt tenyérrel, egy kicsit dobva rajta, a kis sárgarigó felröppent, mindig feljebb és feljebb. Boldogsággal megtelt szívvel követtem tekintetemmel, míg el nem tűnt a tó és fák fölött a nagy messzeségben. Ezen elmélkedve folytattam munkámat. A citromsárga gumikesztyűm tévesztette meg? Az anyát vélte látni az ösztöneivel? Mindenképp megmenekült egy gonosz macskától. Ugye, hogy ez egy csoda? Hát, velem madarat lehetne fogatni. Élvezzék Önök is az ébredő természetet, a szép tavaszt!

Jakab T. Irén, Szirénfalva

 

Örömóda Léván

Már ötödik alkalommal rendezte meg még februárban hagyományos műsoros farsangi teadélutánját a Lévai Magyar Asszonyok Ligája a Reviczky Ház hangulatosan feldíszített termében. A műsort az Örömóda eléneklésével kezdtük, majd Kosztolányi Magdolna, a liga elnöke üdvözölte a szép számmal egybegyűlt vendégeket. Gába Zsuzsanna, az est rendezője konferálta fel a műsorszámokat, kezdve egy vidám poénnal: „Idejövet megláttam egy utcajelző táblát. Az állt rajta, hogy szépek jobbra, okosak balra. Hát most szakadjak szét? Inkább jöttem egyenesen ide. Itt szépek is vannak, okosak is, itt majd biztosan jól érzem magam.” Kell ettől jobb indítás egy műsorhoz?

A liga éneklőcsoportja elénekelte Ullmann Ottó és Hajnal István Hópille című dalát. Férfi és nő, a két ellentét és párhuzam, ennek kapcsán hangzott el Reviczky Gyula A két nem című mély értelmű, szépséges verse Koczián Márta előadásában. Ezután Gába Zsuzsanna aratott nagy tetszést a Félreértések című elbeszéléssel. Schwarcz Klára és Szabó Ilona orosz népdalokat adtak elő nagy sikerrel, Gába Zsuzsanna zongorakísértével. Bagócsi Erzsébet vidám, humoros előadásában felvázolta a nők elvárásait a férfiakkal szemben 20 évestől 70 éves korig, nagy derültség közepette és a jelen levő férfiak nagy bánatára. Gába Zsuzsanna a lévai zeneiskola portugál származású zenetanára, Nuno Figueredo Emlékezem című szerzeményét adta elő gyönyörű zongorajátékával. Puksa Magdolna és Schwarcz Klára a két kotnyeles asszony, Julis és Maris személyében pletykált a liga és a Reviczky Társulás elnökségi tagjairól csasztuska formájában. Gába Zsuzsanna felolvasta a Tüttyölt ratyli étel receptjét, melegen ajánlva az elkészítését minden háziasszonynak és az esedékes lévai nyári fesztivál szakácsainak. A liga fürge lábú asszonyai, Griesbach Ágnes, Horváth Gizella és Matús Éva charlestont és twistet táncoltak Kluch Lenke koreográfiájára. A műsorban elhangzott még Juhász Gyula Tiszai csöndje, Szabó Ilona előadásában, s az estet a Lévai Magyar Dalárda fellépése zárta Szalai Pál karmester vezetésével. A műsor végén Gába Zsuzsanna köszönetet mondott Kosztolányi Magdolnának, a liga elnökének a lévai magyarok nevében az 1848/49-es emlékmű helyreállításáért és egész évi fáradhatatlan, áldozatos munkájáért.  

Az est folyamán Hevesi Tibor zongorajátéka mellett gyorsan fogytak a finom sütemények és pogácsák, a meleg tea és forralt bor, sok nevetés, szórakozás, baráti beszélgetések kíséretében. Ismét jó volt együtt lenni.

Balla Rózsa, Léva

 

A református borászok Boruma

„Új bort sem töltenek régi tömlőbe, mert a tömlő szétreped: a bor is kiömlik, a tömlő is elpusztul, hanem az új bort új tömlőbe töltik, és akkor mindkettő megmarad.” (Mt 9,9–17)

 

Március első hétvégéjén a Magyar Református Szeretetszolgálat megszervezte a kárpát-medencei református borászok és szőlészek fórumát, a Borumot. Sárospatak, Mór, Bihardiószeg után Császártöltés és Hajós adott otthont a találkozónak. Kocsis Attila, a program összeállítója szerint a rendezvény célja, hogy a református szőlészek és borászok megismerjék egymást, tapasztalatot cseréljenek, új ismereteket sajátítsanak el, objektív kritikát kapjanak saját boraikról. Idén is kapcsolódott borverseny a Borumhoz. Három kategóriában 61 bormintát neveztek be. A kategóriák (rozé, vörös, fehér) nyertesei egy évig használhatják a Magyar Református Szeretetszolgálat bora megnevezést. A nemzetközi versenyeken is bíráló zsűri idén a vámosladányi Kotasz Sándor rozéját, a zselízi Mészáros László vörösborát és a rendezvénynek helyet adó császártöltési Lakner Winary borászat fehérborát díjazta. Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumának elnöke fontosnak tartja az együttgondolkodást, a különböző borvidékek kölcsönös látogatását, a szeretetszolgálat programjainak megismerését, a helyi borok és gasztronómia élvezetét. A programban a kultúra is helyet kapott: Kiss Ernő kiállítása a fórumnak helyet adó Lakner László pincéjében, Harmath István tárlata a hajósi barokk kastélyban, esténként pedig citera- és tárogatómuzsika. A délutáni napsütésben a csapat a Pincefalu felé vette az irányt, ahol öt pincét látogattak meg. Több kanyargós kis utca szeli egymást, melyekben szabályosan sorakoznak egymás mellett az azonos terv alapján készült pincék. Mára többet felújítottak, néhányat bővítettek, egybenyitottak. Vasárnap a résztvevők az esperes által bemutatott istentiszteleten megköszönték Papp Szabolcs helyi lelkipásztornak, hogy a Jóisten segedelmével mindenki megtalálhatta a saját heminányi mértékét. A hemina annyi kortyot vagy poharat tartalmaz, amennyit nyugodt és tiszta lelkiismerettel fogyaszthatunk, amely még hozzáad a személyiséghez, el nem vesz belőle. Örültünk az idei rendezvénynek, kérjük Isten áldását, hogy a jövő év első márciusi hétvégéjén új helyszínen ismerkedhessünk, találkozzunk, beszélgessünk.

Kecskés Imre perbetei gondnok

 

Felhívás!

Március 19-én egy hölgyek számára rendezett zenés összejövetelen vettem részt a felsőpatonyi Villa Poton panzióban. Nagyon jól éreztem magam, de hajnalban kellemetlen meglepetés ért, a ruhatárból valaki elvitte az új, sötétszürke télikabátomat. Bízom benne, hogy tévedés történt, ezért arra kérem a becsületes megtalálót, juttassa vissza nekem a panzió tulajdonosán vagy a rendezvény szervezőin keresztül. Hálásan köszönöm:

Szűcs Magdolna, Jóka

 

Kedves Vasárnap!

Alaposan megragadta a figyelmemet az áldott és hasznos mondanivalóval telített Vasárnap. Csak elismerően tudok nyilatkozni róla. Soha ne fogyjon ki belőle a szép és a jó. A Ki védi meg az időseket? című cikkben mintha az én életemet és esetemet írták volna meg. Való igazság, a mai fiatalok kevés kivétellel csak magukra gondolnak, ha az idős embert nyúzni lehet, addig jó. Mindenképpen meg kell tanulni jól bánni az egészséggel, mert ha tönkremegy az ember, vége mindennek. Míg fel bírja emelni a kezét, tegye a dolgát, mert behozza az árát. És a Vasárnapot, de az Új Szót sem semmi pénzért ne dobja el, kincset rejt nekünk, időseknek is. Áldja meg magukat a mennyei Atya Isten minden jóval. Sok szeretettel és hálával hű olvasójuk:

Rácz Anna, Madar

*

Tisztelettel köszönöm a megpályázott könyvet, amit megkaptam, rögtön bele is olvastam, nagyon érdekesnek ígérkezik! Kis kerülővel jött, mert a címzés Komáromba szólt gútai irányítószámmal, de lám, így is megtaláltak!

Üdvözlettel: Laci bá

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?