Házi praktikák, trükkök, tippek

<p>Kedves Olvasó, talán nem is gondolná, mi mindenre használható a citrom, a só, az olaj vagy az ecet! Aprólék rovatunkban hasznos háztartási praktikákat, tippeket gyűjtöttünk össze, amelyek segítségével a lakás tisztábbá, illatosabbá válik.</p>

Házi szerek vízkő ellen

* A zománcozott és rozsdamentes vagy porcelánedényből a vízkövet eltávolíthatjuk, ha 20%-os ecetet teszünk bele, és 12 órán át benne hagyjuk.

* A vízcsapokra lerakódott vízkövet úgy távolíthatjuk el, hogy a csapot citrommal vagy citromlével jól bedörzsöljük, várunk egy kicsit, majd megmozgatjuk a forgatógombot, s ledörzsöljük a lerakódásokat. A csapot ecettel átitatott rongyba is csomagolhatjuk, és pár óra elteltével ledörzsölhetjük róla a vízkövet.

* Ha a zuhanyzórózsa vált vízkövessé, csavarjuk le, és egy napra tegyük ecetes vízzel teli edénybe. A vízkő leoldódik, de a lyukakat tűvel egyenként ki kell tisztítanunk. Kevésbé elhanyagolt rózsa esetében a citrom is jó.

* Sokak szerint remek módszer a vécékagyló vízkőtlenítésére a kólás öblítés, mivel a kólában levő foszfor- és citromsav képes feloldani a lerakódásokat.

 

oooooooooooooooooo

 

Mire jó a kávéüledék?

* A kávéüledéket sohase öntsük ki – kitűnő trágya a szobanövények számára. Időnként keverjük a virágföldbe, a virágok szépen fognak fejlődni.

* Használhatjuk zsíros edények, tárgyak tisztítására is. Szórjuk be száraz zaccal, s miután ez beszívta a zsírt, töröljük tisztára, majd mossuk el őket.

* Jól tisztítható vele a zsíros tűzhelylap. Szórjuk rá, és újságpapírral töröljük le.

* Ha bármilyen edény rossz szagot vesz be, öntsünk bele vizet és kávéüledéket, aztán hagyjuk állni. Utána mossuk ki.

* A szőnyeg visszakapja színét, ha időnként nedves kávézaccal átkeféljük, majd száradás után porszívóval felszedjük róla a zaccot.

* A vízvezeték lefolyójából eltűnik a szag és zsír, ha a mosogatóba/mosdóba kávéüledéket szórunk, majd erős vízsugárral bemossuk a lefolyóba.

 

A csodatévő sütőpor

A sütőpor nemcsak a konyhában van hasznunkra, hanem a fürdőszobában is. Rendkívül hatékony a penész ellen, amely elég gyakori a vizes helyeken. A vízköves vagy penészes sarkokat súroljuk át nedves szivacsra szórt sütőporral, majd töröljük le. Utána ronggyal töröljük szárazra a felületet.

Sütőporral a lakásban megjelent hangyák is irthatók – szórjuk vékony csíkban a kedvelt útvonalukra.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?