Ha túl hangos a kukorékolás

<p>Családi házban lakunk, átlagos, nyugodt helyen. Mindaddig tartott ez a meghittség, amíg új szomszédok nem költöztek mellénk. Sajnos, velük együtt a baromfiállomány is, 6 darab törpe kakassal. A probléma ott kezdődött, mikor már elviselhetetlenné vált a kukorékolásuk. Reggeltől estig (némi kis szünettel) szinte megállás nélkül rikácsolnak kibírhatatlan, magas hangon.</p>

 

Szóltunk az illetékeseknek, hogy kezdjenek valamit a kakasokkal, válaszként csupán azt kaptuk, hogy tűrjünk. Tűrjünk, igen, de meddig? Édesanyámért aggódom a legjobban, akinek amúgy is magas a vérnyomása, és mint nyugdíjasnak egész nap ebben a hangzavarban kell lennie. Megkérném önöket, ha ehhez az ügyhöz hozzá tudnak szólni, illetve tanáccsal ellátni, megköszönném.

Jelige: Nyugalom

 

A témával többször is foglalkoztunk már a Vasárnapban. Legutóbb Nagy Ferenc hasonló kérdésére válaszoltunk, aki afelől érdeklődött, hány méterre lehetnek a tyúkjai a szomszéd ablakától. Önnek is csak azt tudjuk írni, amit neki: sem a baromfinak a kerítéstől való távol tartását, sem hangjának erősségét nem szabályozza a törvény. A békés egymás mellett élésről szóló jogszabály csak azt mondja ki, hogy az ingatlantulajdonosnak tartózkodnia kell minden olyan cselekménytől, amellyel zaklatna másokat, vagy sértené mások jogait. Ebben benne foglaltatik az is, hogy nem szabad a szomszédokat mértéktelen zajjal zavarni. Ha ön zaklatásnak érzi a folytonos kukorékolást, a községi hivatalhoz fordulhat, a képviselők majd a helyszínen vizsgálják meg, valóban elviselhetetlen-e a zaj. Hogyha nem történik megegyezés, a rendőrségen tehet feljelentést. Az ügyet kihágásként fogják kezelni, és a körzeti hivatal bírságot róhat ki a zaklatásért – legfeljebb 99 eurót, de hasonló esetben azt szokták elrendelni, hogy a tulajdonos zárja el vagy tartsa a szomszédtól a lehető legtávolabb az állatait. 

 

 

Ki szabja meg szemétdíjat?

 

Kérem, hogyan lehetséges az, hogy Gömörben, de Kassán is kevesebbet fizetnek a kommunális szemét elszállításáért? Méghozzá 6 eurót személyenként. Nálunk 3 tagú család 24 eurót, tehát fejenként 8 eurót. Holott történik mindez a 582/2004-es számú törvény szerint. Mintha Gömör és Kassa nem is ebben az országban volna, mert a fent említett törvény rájuk minden bizonnyal nem vonatkozik. Ráadásul náluk kéthetente gyűjtik a kukákból a szemetet. Köbölkút ezek szerint melyik országban van? Az egészet úgy, ahogy van, igazságtalannak tartom. Mert a törvény, az törvény, legyen bárhol is az a település ebben az országban.

Vass Tibor, Köbölkút

 

A törvény, amelyre ön is hivatkozik, a helyi adókról és illetékekről szól. 83. paragrafusa szerint a háztartási és építkezési hulladék díját a helyi önkormányzat általános érvényű rendelettel szabja meg. A 78. paragrafus szerint a szemétdíj legalább 0,0033, legfeljebb 0,0531 euró literenként vagy köbdeciméterként, vagy legalább 0,0066 és legfeljebb 0,1659 euró kilogrammonként. Ha az adott településen nem mennyiségi alapon történik a begyűjtés, a szemétdíj napi 0,0066 eurótól 0,1095 euróig terjedhet személyenként. A díj nem lehet magasabb, mint amennyit a község átlagosan költ a szemét begyűjtésére és feldolgozására, beleértve a szeméttárolók biztosítását is.

Hogyha az önkormányzat nem határozza meg a szemétdíjat, a törvény által rögzített legalacsonyabb díj érvényes, de erre nemigen akad példa. Az egyes önkormányzatok közti különbség abból ered, hogy melyik céggel szerződtek, az milyen messzire hordja a hulladékot, hogyan dolgozza fel, stb. Általában alacsonyabb a díj azokban a városokban, amelyeknek saját hulladékégetőjük van, vagy a közelben van a szeméttelep.

Országos viszonylatban nagyok a különbségek a fizetendő díjban, de az, amit ön igazságtalannak érez, valószínűleg nem törvénybe ütköző. Mivel ez az önkormányzat hatásköre, azt ajánlom, hogy a helyi községi hivatalban érdeklődjön.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?