Ad Az iskoláját ennek a világnak

<p>Környezetvédelem. De sokat írtak és beszéltek már erről szakemberek és laikusok egyaránt! Úgy látszik azonban, mégsem eleget. Nem az állam hatáskörébe tartozó nagyobb volumenű intézkedések jó vagy kevésbé gyors és sokszor a tervtől eltérő kivitelezése a témám. Az megérdemelne egy összlakossági vitafórumot.</p>

Szűkebb környezetünk, mozgásterünk és az életviteli formánkat befolyásoló cselekedeteink kényszerítettek írásra. Ezen a téren sajnos az emberi viselkedés nem alkalmazkodott kellőképpen a társadalmi változásokhoz. Ideje volna levetkőzni a régi (jónak nem mondható) beidegződött szokásokat. Sokszor hallottuk már, csoda nagy kincs a Föld. Igaz, de ne felejtsük el, hogy a Földet az emberiség nem ajándékba kapta, hanem létfenntartásának biztosítására, és mint kincset megőrzésre, nem pedig fejetlen pusztításra. Kötelességünk ezt a kincset óvni, meggondoltan viszonyulni hozzá, és igyekezni, hogy jó kondícióban adhassuk majd át az utánunk jövő generációknak. Tanuljunk meg környezettudatosan élni! Ez a minimum, amit egy kisember megtehet.

Az utca és az életterünk nem szeméttelep. Borzasztó látvány a járdán, a járdaszéli füves területen eldobott, nyalánkságokról visszamaradt csomagolás, az üres műanyag flakonok (PET-palackok), energiaitalok, sörök fémdobozai. A sok cigarettavégről, gyufás- és cigarettadobozokról nem is beszélek. Holott a járdák mentén is vannak kisebb méretű szemétgyűjtők.

Egy példa:

Középkorú férfi kiveszi a dobozból az utolsó cigarettát, rágyújt, és a dobozt észrevétlenül a földre ejti. A közelben játszó kisiskolás kislány felveszi, utánafut és megszólítja: – Bácsi, el tetszett veszíteni a dobozt. – Az illető szótlanul átveszi, és úgy 10 méter megtétele után eldobja a fűbe.

Nem egy példamutató látvány a gyermekszemnek. Mert ez a gyerek már tudja, hogy a szelektív hulladékgyűjtésre kihelyezett és láthatóan megjelölt konténerek a környezetvédelmet szolgálják. Ám a kényelem nagy úr. Volt már a műanyagokat gyűjtő konténerben háztartási hulladék is. Pedig közvetlen mellette állnak a háztartási hulladék konténerei is. (Lehet, hogy azok zárófedelét meg kellett volna emelni?) Hol itt az egyén felelősségteljes viselkedése, emberi magatartása?

Még nem szóltam a kutyatulajdonosokról. Undorító és több szempontból is káros hatású a járdán díszelgő ebürülék, amit a gazdi nem takarít el, pedig ez törvényben rögzített kötelessége. Nem beszélve arról, hogy sokan összetévesztik (szerintem kényelemből és tudatosan) a játszótéri homokozót a kijelölt ebkifutóval.

Hogy ide jutottunk, ezt eltékozolt lehetőségeink hozták. Már a kezdet kezdetén határozottan le kellett volna fektetni a rendszabályokat, és megszegésüket szigorúan büntetni. A nemtörődömség olyan személyiségjegy, mely azokra jellemző, akik érzelmi közömbösséget mutatnak.

Sokak szerint a szemetelés a volt szocialista országok rákfenéje. Ezzel nem értek egyet. 1967-ben mint diák voltam először Németországban (NDK), és ott már akkor is ámulatosan tiszták, és szemétmentesek voltak az utcák. Szerintem ez a nemzet mentalitásával függ össze.

Szabó István, Kassa

 

 

VASÁRNAP megszentelők: egy kapát vagy fejszét VASÁRNAP kezükbe nem vennének; hogy lesz ezután? Háromszékben láttam, hogy VASÁRNAP is építettek, mégpedig véletlenül egy katolikus felekezeti iskolát

Albert Gábor: Emelt fővel

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?