Jaj ne, itt a szeptember!

<p>1. Gondot okoz a korán kelés? A nyári szünetben biztosan ti is későn mentetek aludni, és sokáig lustálkodtatok, s ez rendjén is van. Azonban iskolába járáskor már nem túl szerencsés megtartani ezt a rendszert. Ezért szoktassátok hozzá szervezeteteket a korábbi keléshez.</p>

Ezt tegyétek / ne tegyétek, hogy zökkenőmentes legyen a tanévkezdés

 

Tedd

1. Gondot okoz a korán kelés? A nyári szünetben biztosan ti is későn mentetek aludni, és sokáig lustálkodtatok, s ez rendjén is van. Azonban iskolába járáskor már nem túl szerencsés megtartani ezt a rendszert. Ezért szoktassátok hozzá szervezeteteket a korábbi keléshez. Mindennap fél órával, tíz perccel – attól függ, mikor szoktatok kelni – korábbra állítsátok be az ébresztőt. Így mire elérkezik a tanév, nem lesz majd gond felkelni.

 

2. Rendezzétek el a dolgaitokat. Nézzétek át a tavalyi tolltartótokat, iskolatáskátokat, és írjátok össze, mi mindenre van szükségetek. Így csak azt kell beszereznetek, amire tényleg szükségetek van. Nem fogja még egy vonalzókészlet foglalni a helyet, ha a tavalyinak nincs semmi baja.

 

3. Rakodjatok el a fiókotokban, tegyétek el a régi füzeteket, dobjátok ki azt, amire már nincs szükség – például a tavalyi jegyzetfüzetet. A régi holmit olyan helyre rakjátok, ahonnan könnyen elő tudjátok halászni, ha esetleg mégis szükség lenne rá.

 

4. Elevenítsétek fel tavalyi tudásotokat. Persze nem kell órák hosszat a régi könyvek, füzetek felett görnyednetek – valószínűleg úgysem tennétek. De ha minden napra kiválasztotok egy tantárgyat, és fél órát foglalkoztok vele, meglátjátok, máris könnyebben belerázódtok majd a tanulásba.

 

5. Legyetek megértők tanáraitokkal. Higgyétek el, eleinte nekik sem könnyű lekötni egy egész osztálynyi gyerek figyelmét, akikben még benne van a nyári szabadság érzése. Legyetek velük tisztelettudóak, s meglátjátok, így a közös munka sokkal gördülékenyebben fog menni.

 

 

 

Ne tedd

1. Ne éjszakázzatok. Éjfélig filmezni, barátokkal csevegni a nyár velejárója, de iskolaidőben nem a legjobb. Csökkentsétek le az éjszakázást, és legkésőbb tizenegykor bújjatok ágyba. Ezt már a tanévkezdés előtt legalább pár nappal vezessétek be, így könnyebb lesz, mikor már iskolába jártok.

 

2. Ne vegyetek csak azért új táskát, mert a tavalyit már nem gondoljátok divatosnak. Felesleges pénzkidobás, ráadásul a most menő nem biztos, hogy fél év múlva is az lesz. Ha nincs a tavalyi iskolatáskátoknak semmi baja, felesleges újat beszerezni. Tisztítsátok meg a régit, s meglátjátok, olyan, mintha új volna. Ha szeretnétek, valami saját készítésű kiegészítővel fel is dobhatjátok, így valóban egyedi, stílusotoknak megfelelő lesz.

 

3. Ne felejtsétek el lehalkítani a mobiltelefonotokat. Nem otthon, hanem az iskolában. A hosszú szünet alatt elszokhattatok ettől a napi rutintól, s ha már úgyis magatokkal viszitek, legalább a tanórákat ne zavarjátok vele. Lehalkítva süllyesszétek táskátok aljára.

 

4. Lehet, hogy életetek legjobb nyári kirándulásán vettetek részt, delfinnel úsztatok, és hasonló élményekben volt részetek, de gondoljatok arra is, hogy van, aki nem tudott sehova se eljutni. Neki nagyon rosszuleshet, hogy míg ti gondtalanul süttettétek magatokat, neki otthon kellett lennie. Ezért ne dicsekedjetek, ne részletezzetek minden felejthetetlen pillanatot. Persze megemlíthetitek, hogy hol, merre jártatok, csak a dicsekedést mellőzzétek.

 

5. Ne mondogassátok, hogy »jaj, megint itt az iskola!«. Igaz, nehéz visszaszokni, de később belátjátok, hogy ezek az évek a legszebbek – akkor is, ha épp rossz jegyet kaptok. Azzal, hogy rosszkedvűen jártok iskolába, nem könnyítitek meg a dolgotokat. Úgyis gyorsan telnek a hetek, hónapok, no meg arról se feledkezzetek meg, hogy sok évközi szünet darabolja fel a tanévet. És lassan ismét itt a nyár.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?