Egy könyv sikertörténete Folytatódik

<p>A könyvek élik a maguk életét, járják maguk teremtette útjukat írójuktól függetlenül, kezdtem egy évvel ezelőtt a díjátadóról szóló beszámolómat, amikor Szabó Imre <em>A Nagykárolyi gróf Károlyi család ezeréves története</em> című könyve elnyerte a Szlovák Tudományos Akadémia díját. És azóta elkészült az angol fordítás is: <em>The Counts Károlyi de Nagykároly &ndash; A Thousand Year History</em>.</p>

 

Nagyon vártam. Tudtam, hogy lesznek benne változtatások, hogy kibővül néhány fejezettel, lesz néhány új fotó, és angol mondatok sora váltja fel az eredeti szlovák és a szívemhez legközelebb álló magyar szöveget. Ám amikor kézhez kaptam a nyomdakész mintapéldányt, elámultam. Olyan volt, mint amikor egy szép nő magára ölti a legpompásabb ruháját – ugyanaz a nő, és mégis… Meseszép.

A szerző, Szabó Imre új részekkel egészítette ki az eredeti szöveget, Károlyi József gróf pedig végigkutatta a családi és rokoni fényképalbumokat. Egy eddig is pazar kiállítású könyv úgy alakult át, hogy megőrizte minden értékét, kimagasló színvonalát, de még szemet gyönyörködtetőbb, még magával ragadóbb lett.

Annak is élmény átlapozni a könyvet, aki nem tud angolul, hiszen az eredeti képek mellett megannyi új színesíti a fejezeteket: A Feszty-körkép impozáns honfoglalás-jelenete rögtön az első fejezetnél megállítja az olvasót. Nézzük a vonuló lovasokat, és elmerülünk a történelemben, az ezer évvel ezelőtti múltban… Valamikor tán itt kezdődött egy nagynevű főnemesi család története. A régi kódexek egy-egy lapjának latin betűi, aprólékosan kidolgozott miniatúrái megfogják a szemünket. Uralkodók sora követte egymást az évszázadok folyamán, és a Károlyi grófok kitörölhetetlenül beírták magukat a közép-európai történelembe…

A könyv egyik legérdekesebb fejezete, a Kortársak visszaemlékezései (Contemporaries remember) kibővült Károlyiné Széchenyi Hanna grófnő unokaöccsének, Teleki Tibor grófnak (1900–1985) 1965-ben papírra vetett jegyzeteivel, melyekben szívet melengető szeretettel idézi fel gyermekkora vakációit, a tótmegyeri és a stomfai Károlyi-kastélyban töltött napsütötte nyarakat, ifjúkora vadászatait, őszinte tisztelettel, emberi megértéssel és humorral említi a 20. századi történelem ismert alakjait, akiknek nevével mi már csak a könyvek lapjain találkozunk.

Az angol változatban van egy teljesen új fejezet: Vadászat akkor és most (Hunting then and now). Igen, a Károlyi-generációk egyik fő kedvtelése a vadászat és egyik legkomolyabban vett tevékenysége a vadgazdálkodás. Szenzációsak a régi vadászfotográfiák, Károlyi Lajos gróf vadászkönyvéből vett részletek, réges-régi vadászhistóriák lebilincselő leírásai.

A legismertebb Károlyi-kastélyok… (The Károlyi family’s architectural legacy in the Carpathian Basin) fejezet – a rendkívül gazdag képanyagnak köszönhetően a könyv egyik leglátványosabb része – is kibővült. A közismert kastélyok, paloták mellett bemutatja a család által építtetett pompás templomokat, kúriákat, gazdasági épületeket (magtárakat, présházakat), uradalmi kvártélyházakat...

Feltétlenül meg kell említenem A tótmegyeri nagybirtok 1945 után (The Tótmegyer Estate after 1945) fejezet új fotóit. Képek az ötvenes évekből: a Károlyi-kastélyban néhány évig kollégium és középiskola is működött, a birtokot pedig államosították. A régi fotográfiákon fiatal lányok, fehér inges fiúk – meg kell hagyni, nagyon szép környezetben lakhattak és tanulhattak –, valamint kapáló asszonyok, a kastélyparkban sétáló emberek…

A Károlyi család történetét ismerve és a tótmegyeri legendákat újraolvasva, úgy hiszem, szükségük volt egymásra: a grófi családnak és a megyeri embereknek. Egy felvilágosult főnemesi család tudása, előrelátása, modern felfogása, vagyona és az ottani emberek rengeteg munkája, kitartása, szorgalma virágzó községet teremtett, mely napjainkban is él. Károlyi József gróf és családja ma is szívesen látogat „haza”, ahol megbecsüléssel és tisztelettel várják, fogadják őket.

A könyveknek sorsuk van. Szabó Imre Károlyi-könyvének megújult, csodálatosan szép angol nyelvű kiadása a világ legtávolabbi részébe is eljut majd, hogy lapjai közé zárva „történelmünk egy szeletét nyújtsa át” minden érdeklődő embernek. Én pedig őszinte örömmel ajánlom minden angolul tudó vagy tanuló olvasónak. Megjelenése az év őszén várható.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?