Harc a pattanásokkal

<p>A kamaszok egyik legnagyobb problémája a pattanásos bőr. Nyáron, ha többet vagytok napon, levegőn, ti is megtapasztalhatjátok, hogy visszahúzódnak a gyulladások. Számos praktika is létezik, melyekkel megelőzhetitek a kialakulásukat, és kezelhetitek őket.</p>

1. Nyáron, mint említettük, a nap jótékony hatással van a bőrre. Talán ti is észrevettétek, hogy ha többet vagytok a napon, arcotokon, hátatokon visszahúzódnak a pattanások. Ezért napozzatok, de ne vigyétek túlzásba, mert a sok fénytől, sugárzástól is védeni kell a bőrt. Ha nem vigyáztok, más kellemetlenségekkel kell majd megküzdenetek, mint például a leégés.

 

2. Mindig tiszta bőrrel napozzatok. Soha ne feküdjetek ki – ez a lányoknak szól – sminkben. Az alapozót, púdert, bőrötökbe égeti a nap, s ilyenkor a bőrt sokkal nehezebb kitisztítani.

 

3. Ne lógjon a hajatok az arcotokba. Talán nem is gondoltátok, de a frufru, szembe lógó haj is oka a pattanásos homloknak, mivel a bőr nem tud kellőképpen lélegezni.

 

4. Arcotokat elég naponta kétszer megmosni. Ha többször teszitek, beindítjátok a faggyútermelést, s így még több pattanásotok lesz. Ha mossátok az arcotokat, ne dörzsöljétek, mivel akkor még jobban begyulladnak a már meglévő pattanások. Elég a tiszta víz, de ha mindenképpen akartok szappant használni, illatmenteset, bőrbarátot válasszatok.

 

5. Ne nyomkodjátok a pattanásokat, bármennyire csábító is. Bízzátok őket inkább kozmetikusra. Ha mégsem tudtok ellenállni, gőzöljétek meg az arcotokat, s utána lássatok hozzá. Végül fertőtlenítsétek alkoholos pórusösszehúzó készítménnyel.

 

6. Az étrend is hatással van az arcbőrre. Figyeljétek meg, hogy nem esztek-e túl sok édeset, sósat, csípőset, zsírosat. Próbáljátok meg pár hétig kihagyni ezeket, s meglátjátok, szebb-e a bőrötök. Nyáron különösen könnyű ezt megtartani, mert a szervezet nem kívánja a nehéz ételeket.

 

7. Sok sminktermék bár eltakarja a bőrhibákat, hosszú távon gyulladást okozhat a bőrön. Ezért nézzétek meg, milyen összetevőket tartalmaznak, s arra is figyeljetek, hol szerzitek be őket.

 

8. Ne feküdjetek le úgy aludni, hogy nem mossátok le a sminket! Az arcbőrnek éjjel lélegeznie kell. Bármennyire fáradtak, lusták vagytok is, erre figyeljetek oda.

 

9. Néha, legalább havonta egyszer a sminkecseteket is tisztítsátok meg, mert a szálai közé rakódott por, baktériumok károsak a bőrre. A púderszivacsot pedig cseréljétek le.

 

10. A borotválkozás is irritáló hatású lehet – előtte a fiúk mossák meg szappanos vízzel arcukat. Ez megpuhítja a bőrt. De még így is figyeljetek oda, óvatosan borotválkozzatok.

 

11. Hetente végezzetek mélytisztítást, arcradírral. Vigyázzatok, soha ne dörzsöljétek túl erősen. Gőzöljétek az arcotokat, de ne nyomkodjátok, mert begyullad. Helyette használjatok tisztítómaszkot.

 

12. Ne csak a bőrötöket, hanem a telefonotok kijelzőjét is rendszeresen tisztítsátok. Az arra rakódott szennyeződések arcotokhoz érve pattanásokat okozhatnak. A szemüveget, napszemüveget ugyancsak tartsátok tisztán: ne csak a lencsét, a keretet is mossátok meg.

 

13. Ha nagyon csúnya pattanás virít arcotokon, kenjetek rá éjjelre fogkrémet. Ez hamarabb beszárítja, ráadásul fertőtlenítő hatású is, így megelőzi az újabbak kialakulását.

 

14. Ha nagyon sok van, fájnak, vagy szégyellitek a pattanásokat, hegeket, forduljatok bőrgyógyászhoz. Nem mindenki tudja otthon kezelni őket, s nem is kell. Orvosotok kiváló készítményeket írhat fel.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?