Hajdina – nem csak lisztérzékenyeknek!va

<p>A gluténmentes hajdinát &ndash; szlovákul pohánka &ndash; a gabonafélékhez soroljuk. Sok B<sub>1</sub>, B<sub>2</sub> és E-vitamint tartalmaz, gazdag fehérjeforrás, emellett cink, réz, mangán, magnézium és kalcium is van benne. Sütéshez, főzéshez válasszuk lisztjének teljes kiőrlésű változatát.</p>

Nagyné Czirfusz Éva táplálkozási szaktanácsadó rovata

A teljes kiőrlésű élelmiszerek fenolos vegyületeket, karotinoidokat (luteint, β- és α-karotinokat) és E-vitamint tartalmaznak, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak.

 

A fekete ribizliben nagyon sok a C-vitamin és a pektin.

A sárgabaracknak magas a karotintatalma. Mivel szervezetünk az A-vitamint az élelemmel bevitt béta-karotinból állítja elő, együnk minél több barackot.

 

Egészségre vonatkozó, engedélyezett állítások jegyzéke értelmében:

* A táplálékban a szervezetbe bevitt pektinek hozzájárulnak a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához, és visszafogják az adott étkezést követő vércukorszint-emelkedést.

* A C-vitamin hozzájárul az immun- és idegrendszer működéséhez, a normál kollagénképződéshez, ezen keresztül az erek, a csontozat, porcok, fogíny normál állapotának fenntartásához. Fokozza a vas felszívódását.

* Az A-vitamin segíti az immunrendszer működését, a nyálkahártyák, a bőr, a látás normál állapotának fenntartását. Szerepet játszik a sejtek differenciálódásában.

 

 

Sárgabarackból készült gyümölcsleves 

Hozzávalók: 50 dkg sárgabarack, 3 szegfűszeg, 2 fahéjrúd, 1 cs. vaníliás cukor, 2-3 ek. étkezési keményítő (pudingpor) – magas koleszterinszint vagy cukorbetegség esetén inkább ajánlott maroknyi zabpehellyel sűríteni –, 2 dl tej vagy tejszín, szeletnyi vaj a selymesítésre, 1 ek. cukor (ízlés szerint), 1 csipet .

 

 

Hajdinalisztből készült palacsinta

Hozzávalók: 250 g teljes kiőrlésű hajdinaliszt, 2 tojás, 1 mk. só, 1 mk. cukor, 250 ml tej, 50-100 ml szóda- vagy ásványvíz (az általam sütött változatban 2-3 ek. zabpehely is van a koleszterinszint csökkentése végett).

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?