Virágzó, élő kert

<p>Ha azt szeretnénk, hogy kertünk megteljen élettel, színekkel, illatokkal és hangokkal, elég a megfelelő növényzetet kiválasztani, megvalósítani egy-két eredeti ötletet, s kiegészíteni saját magunk által tervezett elemekkel. A kertben telepített növények közt lehetnek egyszerű, bárhol termeszthető fajok is.</p>

Sétányrózsa

Igazán vidám és mutatós évelő (Lantana camara), de a mi éghajlatunkon teleltetni kell. Ideális konténeres vagy balkonnövény, késő tavasztól őszig folyamatosan ontja változatos színű virágait. A vasfűfélék családjába tartozik, eredeti élőhelye Dél-Amerika, innen került Angliába, Németországba és terjedt el Európa-szerte. Karcsú ágrendszer, keresztben átellenesen álló, hosszúkás, fogazott, sötétzöld, redőzött levelek, félgömböket formázó, több színű ernyővirágzat jellemzi. Levelei és virágai átható, citromos illatot árasztanak, emiatt a méhek és a pillangók előszeretettel látogatják. Jó, ha tudjuk, hogy a növény mérsékelten mérgező.

 

Levendula

Örökzöld levelű, aromás illatú, dúsan ágazó félcserje. Kedveli a száraz, meszesebb talajt és a napfényt. Sziklakertekbe, mediterrán jellegű és gyógynövénykertbe ültethető alacsony sövényként, de rózsák közé is telepíthető. Jól tűri a nyírást. Magassága 30–40 cm, virága lila. Júniustól szeptemberig nyílik, nagyon sok hasznos rovart vonz, köztük leginkább a poszméheket. Megfigyelések szerint riasztja a hangyákat és a levéltetveket, ezért a közelében lévő növények nem tetvesednek.

A virágokkal lekvárt, ecetet, édességeket, krémeket, sülteket ízesítenek. Fiatal hajtásvégei felhasználhatók salátákba. A szárított virágfüzérek hosszú ideig megtartják illatukat, ezért illatosítónak, molyirtónak használják őket.

 

Kerti izsóp

Ezt az igen dekoratív évelő füvet széles körben ősidők óta használják (Hyssopus officinalis). Aki méheket szeretne a kertjébe, az ültessen izsópot. A növény minden része erősen aromás, elmorzsolt leveleinek illata a mentáéra hasonlít. Kék virágai sűrű fürtökben lógnak. Talajra nem, fényre viszont igényes. Magról is szaporítható, de érdemesebb cserepes növényeket vásárolni. Magassága 40–60 cm, jól tűri a szárazságot. Érett magjait elszórja, így saját magát fenntartja. Föld feletti részének levágása a virágzás kezdetén júliusban, esetleg másodszor, szeptemberben történik. Hajtásait teljes virágzáskor vágjuk és szárítjuk. Alacsony sövényként is alkalmazható, mert szereti, sőt, igényli is, hogy visszavágják. A nem nyírt, gondozatlan növények degenerálódnak. A fűszeres illatú levelek segítik a zsíros ételek megemésztését.

 

A kerti tó növényei

Ha szerencsések vagyunk, és kertünk/telkünk vízfelülettel is rendelkezik, érdemes a partszakaszokat úgy kialakítani, hogy kiaknázhassuk a vizes biotópok kínálta lehetőségeket. A víz alatti növények a legjobb oxigéntermelők, de telepítésükkor figyelni kell a mennyiségre, mert a növekedési ütemük igen gyors. A szivattyúk sem igazán kedvelik őket, a szívófelület könnyen eltömődhet. A tavirózsák mélyvízi növények, árnyékoló hatásuk akkor megfelelő, ha a levelek a vízfelszín 40–50%-át takarják. Különféle mocsári és sekély vízi növények összeválogatásával megteremthető a harmónia a tó és a kert többi része között (gólyahír, vízi menta, apró gyékény, nefelejcs, ínfű, keserűfű, vidrafű, chilei bohócvirág, palástfű, mocsári kankalin, nőszirom stb.).

 

Rovarok és madarak a kertben

Az olyan kertet, ahol sok a virág, a cserje és a fa, a rovarok és a madarak is szívesen felkeresik. A rovarok között sok a káros, nem kívánatos, mint pl. a levéltetű. Természetes ellenségei közé sorolható a katicabogár, a futrinka, a fátyolka, a fürkészdarazsak és a zengőlegyek lárvája. Némelyik hasznos rovarnak a virágzó növények nektárjára, pollenjére is szüksége van.

 

Hasznos rovarok

* Fátyolka: kertbarát rovar, lárvái élen járnak minden, a növények nedvét szívó betolakodó pusztításában. Természetes ellenségei a levéltetűnek, atkának és a kabócának. Egy lárva akár napi félszáz levéltetűt is be tud kebelezni.

* Zengőlégy: különösen a virágzó petrezselymen lehet felfedezni, de csalogató számára a kapor, a kömény, a medvetalp és a többi ernyősvirágú növény is. A zengőlegyek virágporral és a levéltetvek mézharmatával táplálkoznak. Tojásaikat a levéltetűtelepek közelében rakják le.

* Fürkészdarazsak: az ernyősvirágúak számukra is fontos tápanyagforrást jelentenek. Rendkívül hasznosak, mert a levéltetveket parazita módon szabályozzák – tojásaikat egyenest a levéltetvekbe rakják, s a kikelt lárvák a tetveket belülről falják fel.

* Vadméhek, darazsak: korhadt fákon és évelőszárakban fészkelnek. Amióta a feltakarított kertekben és a mezőgazdaságban alig van elhalt fa, sok hártyás szárnyú rovar nem talál fészkelőhelyet. Ezt azonban mi magunk is biztosíthatjuk számukra: helyezzünk el kertünkben kis fahasábot, melyben különböző mélységű lyukak vannak; a feldarabolt, üreges nád-, kóró- vagy szalmacsomó is odacsalja őket; tegyünk el ősszel csalán-, napraforgó- és komlószárakat, és tavasszal akasszuk fel a szabadba egy fára vagy a ház falára.

 

Madárhívogató

A madarak hozzátartoznak a kerthez. Számos kártevőt elpusztítanak, de nemcsak hasznosak, hanem a ház környékét is gazdagabbá, színesebbé teszik. Alakítsuk számukra vonzóvá kertünket.

Egy szépen virágzó élő sövényt – galagonya, magyal, mogyoró – szinte bárhol kialakíthatunk, ahol kényelmesen megbújhatnak a különféle kis énekesek, mint pl. a kék és a széncinege, a zöldike és nem utolsó sorban a rozsdafarkú. A cserjéken metszéskor fészekrakásra alkalmas elágazásokat is ki lehet alakítani, s olyan sövényt, bokrot is érdemes hagyni, melynek nincsenek az oldalai egyenesre metszve. Fészkelésre alkalmas a fenyő, az eperfa vagy a fekete bodza – ezek ráadásul táplálékot is biztosítanak a madarak számára.

 

Az élő kert kialakításában fontos a helyes időzítés – a különféle virágzási idejű növények megfelelő kombinációjával kora tavasztól késő őszig biztosítani tudjuk a hasznos élőlények számára a táplálékot kertünkben.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?