Változtassunk! Megéri.

<p>A jólét jelképei &ndash; a hús, a habkönnyű fehér kenyér, hántolt fehér rizs és társaik &ndash; nemzedékeket fosztottak meg a hagyományos konyha olyan ésszerű és egészséges alapanyagaitól, mint az egész magvas gabonák, hüvelyesek, káposzta...</p>

Vagyis az élelmi rostanyagoktól, melyek elősegítik az emésztőrendszer megfelelő működését, s jelentős szerepük van a civilizációs betegségek – mint a kóros elhízás, a cukorbetegség 2. típusa, szív- és érrendszeri betegségek – megelőzésében és gyógyításában.

 

Kezdjük a teljes értékű búzával...

Az egészségre vonatkozó, EU által engedélyezett állítások jegyzéke értelmében: „A búzakorparost hozzájárul a bélműködés gyorsításához, és a benne lévő arabinoxilán részt vesz az étkezést követő vércukorszint-emelkedés csökkentésében.”

Figyelem! Mostani receptjeimet gluténérzékenységben szenvedőknek nem javaslom, cukorbetegeknek viszont kiemelten ajánlom!

 

Hokkaido (főző-) tök krémleves hántolt búzarizzsel

Hozzávalók: narancssárga héjától megfosztott, kockákra aprított hokkaido főzőtök, 2 ek. jófajta zsír vagy sütőolaj, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 ek. búzarizs, víz, só, bors, 2 dl tejszín, vágott metélőhagyma; a tálaláshoz: hidegen sajtolt sűrű tökmagolaj, tejföl.

 

Az aranyszínű, nagyon egészséges nokedli

Hozzávalók: 200 g teljes kiőrlésű búza- vagy tönkölybúzaliszt. kb. 1,5 dl langyos víz, 1 mk. só, 1 ek. jófajta növényi olaj, 1 tojás (nem szükséges), maroknyi apróra vágott medvehagyma (friss vagy fagyasztott).

 

Csacsifüle

Hozzávalók: 300 g teljes kiőrlésű búza- vagy tönkölybúzaliszt, 140 g zsiradék (vaj vagy sertészsír, magas koleszterinszint esetében transzzsírsavmentes margarin), csipet só, 4 ek. tejföl, 1 ek. cukor, 30 g élesztő; töltelék: sűrű lekvár, dzsem, darált dió vagy mák.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?