Növényvédelem májusban

<p>Májusban a leggyorsabb a növények fejlődése, növekedése. A kártevők, kórokozók is ezt az időszakot használják ki a gyors fejlődésre, szaporodásra. Ezért ilyenkor fontos visszafogni a terjedésüket. Az almafákat a <strong><em>varasodás</em></strong> és a <strong><em>lisztharmat</em> </strong>ellen kell védeni. A Delan 700 WDG, Folpan 80 WDG, Tercel kontakthatású szerek, rövidebb ideig, de jobban védik a növényeket.</p>

Esős, párás időjárás esetén inkább ezeket kell használni. Felszívódó, mélyhatású az Efuzin 500 SC és a Syllit 65. A felszívódó szereket akkor érdemes használni, ha már van elég nagy levélfelület, és nincs erős fertőzésveszély. A lisztharmat ellen alkalmazható a Kumulus WG és a Thiovit Jet kéntartalmú, kontakthatású és a Topas 100 EC felszívódó szer. Mindkét betegség ellen a Talent és a Zato 50 WG kapható kiskereskedelmi csomagolásban; akkor ajánlott a használatuk, ha kicsi a fertőzés veszélye.

Egyre gyakrabban károsít a körtén a körtelevélbolha, az almán pedig az almalevélbolha. A védekezés igen fontos tojásrakás idején. A kikelt lárvák mézharmatot termelnek, ez védi őket a későbbi permetezések ellen. Ettől lesz ragacsos a hajtás, majd a rajta megtelepedő korompenésztől barna, fekete színezetű. A Dimilin 48 SC és a Mospilan 20 SP használható ellenük. Nálunk ezek a szerek az almamolyra vannak regisztrálva. Az almamoly rajzása nagyban időjárásfüggő. Az idei tavasz hűvösebb az előzőeknél, a rajzás május második felére, június elejére várható. Az almamoly elleni védekezést a kikelő lárvákra kell irányítani. Használhatóak a levélbolhák kapcsán említett szerek, ezenkívül az Integro, Calypso 480 SC, Nurelle D, Spintor, Steward és a Biobit XL amely BIO készítmény. A cseresznye és a meggy férgességét, kukacosságát a cseresznyelégy okozza. Rajzása a megfigyelések szerint a bodza virágázásával esik egybe. Permetezni Calypso 480 SC-vel és Mospylan 20 SP-vel kell. Vigyázzunk az egészségügyi várakozási időre, amely mindkét szernél 14 nap!

Az őszibarackfákat a levéllyukacsosodás ellen Delan 700 WDG-vel, Syllit 65-tel és Efuzin 500-zal ajánlott permetezni. A betegség az ágakra és a gyümölcsre is átterjed, az utóbbin varas foltokat, az ágakon a rügyek elhalását okozza.

A szőlőt virágzás előtt és után kell védeni a lisztharmat és a peronoszpóra ellen. A betegségek a kis fürtön okozhatják a legnagyobb, akár 100%-os kárt. Amikor a virágzás hosszú ideig tart, az időjárási viszonyok pedig kedveznek a betegség terjedésének, még virágzás közben is ajánlott védekezni. Peronoszpóra ellen az Acrobat MZ, Delan 700 WDG, Curzate Gold, Folpan FP, Ridomil Gold Plus 42,5 WP, Tanos 50 WG, Zato 50 WG-t használható. A réztartalmú szerek ilyenkor még nem ajánlottak. Mindkét betegség ellen a Cabrio Top van regisztrálva. Már a virágzás előtt és alatt is károsíthat a szőlőmoly. Ellene a Calypso 480 SC, Integro, Nurelle D, Spintor, Steward és a Bipbit XL, amely BIO szer, alkalmazható.

Hideg, esős időjárásban a rózsákon a fabreás betegség a levelek foltosodását, majd lehullását okozza. Ellene a Syllit 65-öt használhatjuk, a gyakran és nagy mértékben elterjedt levéltetvekre a Karate Zeon 5 SC vagy a BI 58 EC-Nové a regisztrált szer.

Gyakori, főleg a csonthéjasokon, bokrokon, de a szőlőn is, a vashiány okozta klorózis. Nehéz, tömörödött, nedves, alacsony szervesanyag-tartalmú és magas mésztartalmú talajokon gyakori. Azokat a növényeket, amelyeken tavaly is voltak ilyen tünetek, vastartalmú levéltrágyával szórjuk le, amikor már van kialakult levélfelület, amely felveszi a tápanyagokat. Beöntözésre a vas-szulfát –zöldgálic – oldatát használhatjuk. Tegyünk a vízbe először egy kevés citromsavat vagy ecetet, hogy savas kémhatású legyen, majd a vas-szulfátot oldjuk fel; így a vasat nem köti meg a vízben lévő mész és magnézium.

A vegyszereket a csomagoláson előírt töménységben használjuk, és tartsuk meg a biztonsági előírásokat.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?