A Hudson folyótól a magyar hordóig

<p>Aki New Yorkba utazik, az általában csak a várost nézi meg. Nem csoda, hiszen a filmekből, a fotókról és a cikkekből ismert cityben annyi a látnivaló, hogy heteket lehet ott eltölteni. Maga a város York hercegéről kapta a nevét, akiből később II Jakab angol király lett. Az őslakos indián törzseket a 17. században lepték meg a holland telepesek, majd 1664-ben az angolok vették át a hatalmat.</p>

Ma a nyolcmilliós New York City az USA legnépesebb települése. Azonban az államot is érdemes megnézni. Teljesen más, mint a nyüzsgő város.

 

A metropolison túl

Hagyjuk a várost és az állandó térhiánnyal küszködő lakóit, és autózzunk vagy vonatozzunk el New York állam fővárosába, Albanybe. Nem kell itt sokáig időzni, de semmiképp ne hagyjuk ki az unikumnak számító masztodont (Mammut americanum). Ugorjunk át a Hudson folyó másik oldalára is, mert Troy belvárosa és a közeli Cohoes-vízesés roppant érdekes. Az utóbbi mellett téglaházak, ablakaiból néhány cica leselkedik. Régen ez volt a munkásnegyed.

Albany, Troy és Schenectady érdekessége, hogy itt találkozik a Mohawk és Hudson folyó, valamint az Erie-csatorna, amelyet 1825-ben fejeztek be. Fontos nyersanyag- és áruszállítási útvonallá vált régen, összekötötte a keleti partot Buffalóval. Waterford városka vízpartján piros-fehér kövek és feliratok illusztrálják New York folyóinak és csatornáinak nagyságát, olyan, mint egy óriási talajtérkép. Évtizedekkel ezelőtt, amikor drága volt a közúti szállítás, kiváltság volt akadálymentesen fuvarozni több száz és ezer kilométeren keresztül. Ha Waterfordban járunk, keljünk át a kis hídon. A Peebles Island nevű szigeten piknikezés közben öröm figyelni a kajakozókat, de az amerikai mormota is mindennapi látvány errefelé.

 

Az ezer tó birodalma

Mielőtt elhagynánk a térséget, sétáljuk egyet az Oakwood temetőben, ahol Uncle Sam sírja található. Az amerikai kormányt becézik így, de a név mögötti történetet kevesen tudják. Samuel Wilson 1766-ben született Skóciában, majd bátyával az USA mai területére költözött. Téglát gyártott, és húscsomagolással foglalkozó vállalkozást nyitott. 1812-ben elnyert egy állami szerződést az amerikai katonák marhahússal való ellátására. Az árut fahordókban szállították, melyeken U.S. (United States, Egyesült Államok) monogram díszelgett. A katonák azt hitték, azt jelenti, Uncle Sam (Sam bácsi). Az 1812-es háború után Sam Wilson hasonmása megjelent a plakátokon, ahonnan azóta is csalogatja az amerikai fiatalokat a fegyveres szolgálatra.

Északra van a híres Saratoga Springs fürdőváros, valamint Glens Falls, ahol a Hyde Collection nevű múzeum érdekes tárlatokkal szolgál. Lake George, a gyönyörű, hosszú és vékony tó innen kőhajításnyira található. A közeli dombokról pompás kilátás nyílik rá. A Green Islanden (Zöld-sziget) lévő szállodának több étterme is van, az egyik a vízen. Ilyen kilátás mellett még a középszerű hamburger is finom.

Az Adirondack-hegység vonalán, északnyugat felé tartva a Long Lake tó partján kedves motel áll. A naplemente minden vízparton szép, de talán innen a legszebb. Másnap reggel pipacsok és vadvirágok között megérkezünk a Blue Mountain Lake nevű faluba, ahol az Adirondack Múzeumban egy egész napot is könnyen el lehet tölteni. A kiállítások bemutatják a hegység történetét, a fatermelés fejlődését.

 

A Niagara meg a többi vízesés

Ha Syracuse felé vesszük az irányt, az ezer tó környékéről megérkezünk a vízesések birodalmába. A Niagara-vízesés láttán szótlanul ámulunk, miközben a feltámadó szél permetezi a cseppeket. Úgy érezzük magunkat, mintha a felhőkben járnánk. A vízesésen kívül semmi érdekes nincs e vidéken. A túrára a turistabuszok megérkezése előtt szánjunk időt, máskülönben a fejeken és esernyőkön kívül nem látunk egyebet. A vízeséshez közel merészkedő hajók egyikére is fel lehet ülni, vagy egy nagy esőkabátba burkolózva lopózzunk be a vízfüggöny mögé. Az élmény magával ragadó – nagy a zaj, szállnak a vízcseppek. Az ember kicsinek, gyengének és jelentéktelennek érzi magát a természet árnyékában.

Hogyha e sorok íróján múlott volna, a környéken minden nagyobb tavat és vízesést meglátogattunk volna. A Finger Lakes, vagyis az Ujj-tavak régiójában vagyunk. Az öt tó úgy néz ki a térképen, mint az emberi kéz ujjai. Watkins Glen a Seneca-tó déli csücskénél található. Az elénk táruló látvány, a 19 kisebb-nagyobb vízesés és az őket körülölelő növényzet lélegzetelállító. Úgy érzem, több csodát már nem is tudok befogadni, de tévedek.

Mielőtt visszaindulnánk a metropolisba, a Finger Lakes térségében megállunk egy-két bortermelő pincéjében. Magyarországon gyártott fahordókat is mutatnak, bennük finom vörösbor, amelyből majd csak évek múlva lesz palackozható ital. Addigra talán újra lesz alkalmunk erre járni és néhány jól titkolt, csodás vízesést felfedezni.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?