Tavaszi nagytakarítás

<p>Ahogy télre, úgy a tavaszra is fel kell készíteni járművünket, legyen az gépkocsi vagy motorkerékpár. Nem elég a téli gumikat lecserélni, ennél alaposabb odafigyelésre van szükség. A motorosok tavasszal vannak kitéve a legnagyobb veszélynek, ilyenkor történik a legtöbb baleset. Nekik is vissza kell szokniuk az utakra, melyek néha még csúszósak.</p>

A többiek is elszoktak tőlük, így jobban oda kell figyelniük rájuk, egymásra.

 

Motorok téli álom után

A téli pihenő után nemcsak a motorosfelszerelést, hanem a motorkerékpárt is rendbe kell tenni. Igaz, sokan talán a kényszerpihenő alatt is beindították egyszer-kétszer kedvencüket, hogy hallják dorombolását, leporolták, gondoskodtak róla. Ha mégse, ne ronggyal fogjanak hozzá a tisztításhoz, hanem porolóval, amely nem karcolja meg az érzékeny felületet. Érdemes szervizbe is elvinni, ha nem értünk a mechanikai részekhez, mert az alkatrészeket át kell nézni. Némi hozzáértéssel otthon is elvégezhetjük az általános ellenőrzést. De ne kockáztassunk! Ne ezen takarékoskodjunk, mert ha nem veszünk észre valamit, könnyen balesetet okozhatunk.

 

Otthoni szerviz

Ha érzünk magunkban kellő bátorságot, egyedül is hozzáfoghatunk. Először mindig a gumiabroncsokat kell megnézni. Hogy nincs-e rajtuk repedés, nem csökkent-e a keréknyomás. Ha pár tizednél többel csökkent, vagy pici repedést találunk, esetleg ha nem tudjuk mivel megmérni, szakemberhez kell fordulnunk. Ő praktikus tanácsokkal is elláthat, lehet, hogy nem is kell azonnal cserélni az abroncsokat. Ha már kora télen tudjuk, hogy elhasználódtak a gumik, érdemes januárban újakat venni. Ilyenkor olcsóbban hozzájuthatunk. A másik legveszélyesebb hiba, ha a fékek ellenőrzését felejtjük el. Toljuk meg a motorkerékpárt, majd húzzuk be fékeket. Először a hátsót, majd az elülsőt.

Ha bármi gyanúsra felfigyelünk, ne használjuk a motort, hanem forduljunk szerelőhöz. Ha szabadban pihent, az olaj károsodhatott a hőmérséklet-ingadozás miatt. A garázsolt motorral elméletileg nem lehet probléma, de jobb az óvatosság. A többi folyadék ellenőrzésére is szánjunk időt, nem folyik, szivárog-e valahol valami. Figyeljünk az elektromos részekre, mint az irányjelző lámpa vagy a kürt. Próbáljuk ki, működnek-e, akárcsak az elülső, hátsó és a féklámpák. Ha úgy érezzük, hogy a motorkerékpár készen áll az indulásra, indítsuk be, pár percig járassuk a motorját, majd vigyük rövid, néhány kilométeres útra, lehetőleg délután.

 

Fizikai felkészülés

Ne az idény első túráin teszteljük határainkat. Ilyenkor óvatosabban kell vezetni, mint máskor. Ha minden rendben van, akkor jöhetnek a nagyobb túrák. Azonban ne feledjük: ha bármi szokatlant észlelünk, forduljunk szakemberhez, hisz nem éri meg az életünkkel játszani!

Bár a nap süt, még nem melegít. A tél után hideg az aszfalt, a gumi nem tapad úgy, mint ősszel. Egy enyhébb kanyarban is könnyen ki lehet csúszni. Veszélyesek lehetnek a tavaszi záporok. És nem utolsósorban: az izmok merevebbek. Ezeket észben tartva, odafigyelve a veszélyekre sok-sok balesetmentes kilométer elé nézhetünk.

 

A gépkocsi tavasza

Az autóknál a legfontosabb nyárira cserélni a téli gumit. Ezt érdemes korán megtenni, mert így csökkenthetjük a fogyasztást. Azonban ha tudjuk, hogy még lehetnek mínuszok, vagy olyan helyre készülünk, ahol hó van, ne kockáztassunk. A nyári gumi jó esetben öt évig használható. Ennél öregebbet már ne használjunk, és ami a legfontosabb, ne is vegyünk. Fölösleges pénzkidobás: lehet, hogy egy szezont se bír ki. A gyártási év minden abroncson rajta van: a DOT felirat után egy hosszú számsor található, ennek utolsó két száma jelöli. Sokan elfeledkeznek a pótkerékről, mely akár évekig is ott lapulhat a kocsiban. Ez ugyanúgy elhasználódhat, legalább évente ellenőrizni kell az állapotát.

Tavaszi nagytakarítást a kocsin is érdemes végezni. Igaz, a tél nem volt kemény, de sózott utak itt-ott voltak. A só szétmarhatja a karosszériát, ezért alaposan ki kell tisztítani. Az alvázat sokan kihagyják, pedig a sós kosz leginkább ott marad meg. A téli kátyús utak miatt a lengéscsillapítók is szétállítódhatnak. Érdemes szakemberrel megvizsgáltatni őket, hisz így rengeteg további kártól és kiadástól kímélhetjük meg magunkat.

Ajánlatos belenézni a motortérbe, kitisztítani, megnézni, nem szivárog-e valami, ellenőrizni a tömítéseket. Ezeket inkább bízzuk szerelőre. A kocsi belsejét takarítsuk ki. Főleg az üvegre figyeljünk oda. A belül rárakódott porréteg ronthat a látási viszonyokon. S arra is gondoljunk, hogy időnként a klímát is ki kell tisztíttatni. Ha mindenre alaposan odafigyelünk, jó ideig nem kell ezekkel újra foglalkozni.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?