Fakanállal a rák ellen?

<p>Egészséges étrenddel és egészséges életmóddal, beleértve a sok mozgást is, megelőzhető genetikai örökítőanyagunknak (DNS) a rák kialakulását elősegítő károsodása. Ez tudományosan igazolt tény.</p><p>&nbsp;</p>

A környezeti tényezők jelentősen befolyásolják, hogy kialakul-e a rák, vagy sem. Minden káros hatást ugyan nem tudunk megelőzni, de okos táplálkozással, azzal, hogy jó fizikai és lelkiállapotban tartjuk magunkat, sokat teszünk a megelőzésért, egészségünkért – hangsúlyozza az egyik legismertebb hazai táplálkozási szakértő, Peter Minárik gasztroenterológus. Feleségével, a gyógyszerész Daniela Minárikovával már másodízben jelentetett meg könyvet ebben a témában. A daganatos betegségekre szakosodott pozsonyi Szent Erzsébet Kórház betegeinek gyógyításában szerzett tapasztalataikat, a velük folytatott beszélgetésekből szerzett információkat is felhasználják benne.

 

Amit fontos tudni

Az élelmiszerek, tápanyagok, testösszetétel, fizikai aktivitás és egyes rákos megbetegedések között ok-okozati kapcsolat áll fenn – mondja a szakember, s tömören négy gondolatban foglalja össze, mi a legfontosabb a daganatos betegségek megelőzésében. Az első, hogy ne dohányozzunk – figyelmeztet Minárik doktor. A másik: ügyeljünk testsúlyunkra. Nem mindenki van tisztában vele, hogy a nagyobb testzsírtartalom nemcsak a szív- és érrendszeri betegségeknek, valamint a diabétesznek, hanem a ráknak a kialakulását is elősegíti. Meggyőző adatok igazolják, hogy az elhízás kapcsolatban áll bizonyos ráktípusokkal, így a nyelőcső-, hasnyálmirigy-, vastagbél-, méh-, vese- és mellrákkal (utóbbi főleg a változókort túllépő nőknél gyakori). Összefüggésbe hozható – közvetve és közvetlenül – az epehólyagrákkal is.

A harmadik fontos dolog a fizikai aktivitás, a motiváció és a szokások. Negyedikként az egészséges étrend következik, a sokféle és változatos táplálék kiegyensúlyozott bevitele és bizonyos ételek fogyasztásának visszafogása s ezzel kapcsolatban annak az elképzelésnek a lerombolása, hogy csak azoknak kell racionálisan táplálkozniuk, akik fogyni szeretnének. Minárik doktor határozottan figyelmeztet, hogy ez az ideális testsúlyúaknak és vékonyabb alkatúaknak is szól.

 

Tanítani és tanulni

Ha megfigyeljük kollégáink, barátaink, a körülöttünk élők táplálkozását, rájövünk, hogy bár kevesebb szalonnát, kolbászt eszünk, mint elődeink, még mindig sokat vétkezünk. Bár a rádióból, tévéből, újságokból dől az információ, hogy mit szabad, és mit nem (közben mindenütt sütnek-főznek, s nem mindig egészségesen!), fütyülünk az egészre. Minárik doktor szerint a hiba ott van, hogy bár sok mindent hallunk, olvasunk, elsiklunk fölötte, nem vesszük komolyan. Ennek oka pedig, hogy gyerekkorunkban nem neveltek rá bennünket a táplálkozásra való odafigyelésre, és nem mutattak jó példát. „A legnagyobb szerep a családra, az óvodára és az iskolára hárul – hangzik el újfent. – Ott alakulnak ki a gyermekek szokásai, s ha ezek rosszak, a későbbiekben nehéz szabadulni tőlük. Ahhoz, hogy sikerüljön, pluszmotiváció szükségeltetik, ez pedig a legtöbb esetben, sajnos, a betegség. Sokaknál még az sem változtat a bevett szokásokon.”

 

Mit együnk?

Minárik doktor szerint a megelőzésben és a már kialakult daganatos betegségek gyógyításában is kedvező hatásúak a növényi fehérjék. Nagyon ajánlja a hüvelyeseket – babféléket, lencsét, sárgaborsót –, amelyeket sokféleképp használhatunk fel. Továbbá fogyasszunk gyakran hántolatlan rizst, kukoricadarát, teljes kiőrlésű, korpás búzaliszteket, rozslisztet, rozspelyhet, zablisztet, zabpelyhet, hajdinát lisztként vagy rizs helyett, kölest, szóját, időnként szezámmagos ételeket vagy szezámlisztet. Különös jelentőséget tulajdonít a szójának, kukoricának és a búzacsírának.

 

Sok halat, kevés húst

Kutatások igazolják, hogy egyes népcsoportok körében kisebb mértékben fordul elő a rák. Ezeknél a táplálék 50-60%-át hüvelyesek, gabonafélék, hántolatlan rizs, gyümölcsök és zöldségek alkotják, ritkán fogyasztanak húst, akkor is zömmel halat – ízletes és könnyen elkészíthető a lazac, busa, makréla, a heringfélék, tőkehal, fogas –, továbbá osztrigát, csigát, rákot, kagylót. Hetente legalább kétszer-háromszor együnk halat: nem olyan ártalmas, mint a vörös húsok, és nagyon gazdag omega–3 telítetlen zsírsavban.

A telítetlen zsírsavak megelőzik és megakadályozzák a rákos burjánzást, fontosak a daganatos betegségek gyógyításában. Halfélékben találhatók, valamint egyes növényi élelmiszerekben. Ilyen a szója, kukoricacsíra, kukoricából készült olaj, hidegen sajtolt napraforgóolaj, tökmag, tökmagolaj, szezámmag-, olíva-, mogyoró- és ligetszépeolaj, stb.

Ajánlatos az erjesztett tejtermék fogyasztása (joghurt, túró, kefir, tejföl), továbbá a kalciumegyensúly fenntartására a sajtfélék. Iktassuk ki a túlfinomított és mesterséges szénhidrátot (finomított cukor, mesterséges édesítőszer), helyette használjunk inkább barna cukrot, mézet, melaszos cukortermékeket, szőlőcukrot vagy juharszirupot.

 

Miért káros az elhízás?

* Napjainkban jelentkező egészségi probléma a túlsúly és elhízás. Utóbbi, főleg a hasi zsírfelesleg, magas hormonszintet okoz, mely elősegíti a ráksejtek növekedését. Például a magas inzulintermelés növeli a vastagbél-, méhnyálkahártya-, hasnyálmirigy- és veserák kockázatát. A vér túlzott leptintartalma kapcsolatba hozható a vastagbél- és prosztatarákkal.

* Az elhízást alacsony fokú idült gyulladásos állapot jellemzi, mely DNS-károsodást okozhat, és elősegítheti a rák kialakulását.

 

Rákmegelőző ételek

  • Olyan népcsoportok körében, amelyeket csak kismértékben érint a rákbetegség kockázata, a táplálék 50-60%-át is kiteszik a hüvelyesek, gabonafélék, hántolatlan rizs, gyümölcsök és zöldségek.
  • Ritka náluk a húsfogyasztás. Ennek is 90%-át a halfélék, valamint osztriga, csiga, rák, kagyló teszi ki.
  • A rákmegelőző és gyógyító diétában fontosak a következő zöldségfélék: szőlő, brokkoli, lila hagyma, fokhagyma, bimbós kel, kelkáposzta, patisszon, friss reteklevél, petrezselyemzöld, zellerzöld, kapor, sárgarépa friss zöldje, nyers cékla leve, tengeri alga, piros színanyagot tartalmazó élelmiszerek (fekete ribiszke, áfonya, szeder), piros bogyós gyümölcsök, kék szilva, piros szőlő, málna, cseresznye, meggy.

 

Egy csokor jó tanács

1. Ügyeljen a testsúlyára!

2. Naponta legalább 30 percet mozogjon!

3. Egyen sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket!

4. Kerülje a cukros italokat és a magas kalóriájú ételeket.

5. Csökkentse a vörös húsok – marha-, disznó-, birka- – fogyasztását, kerülje a feldolgozott, füstölt húsételeket!

6. Csökkentse a sóhasználatot, iktassa ki étrendjéből a sóval tartósított ételeket!

7. Alkoholból a férfiak napi 2, a nők napi egy pohárnál ne igyanak többet!

8. Legyen óvatos az étrend-kiegészítőkkel!

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?