Jó tanácsok karácsonyra

<p>Az egészséges táplálkozás a vásárlással kezdődik. Ügyeljen arra, hogy az az élelmiszer, amelyet megvenni szándékozik, friss és kifogástalan minőségű legyen! Olvassa el a csomagoláson található feliratokat, energia- és tápanyagértékeket, összetételi adatokat, amelyek segítenek a választásban. A szavatossági időt is feltétlenül!</p>

 

 

1. Fő a változatosság. A változatos étrend minden olyan fontos tápanyagot megfelelő arányban tartalmaz, amelyre a szervezetnek szüksége van.

2. Nincsenek „jó” és „rossz” ételek, élelmiszerek, csak helyes vagy helytelen étrend. Kedvencei egyikéről sem kell lemondania, ha ügyel az elfogyasztott mennyiségre.

3. Fontos a helyes ritmus. Naponta 4-szer vagy 5-ször, de legalább 3-szor étkezzen, ha lehet, mindig hasonló időpontban. A napi szükséges táplálékmennyiséget arányosan ossza el az egyes étkezések között.

4. Teljes értékű gabonafélét mindennap! Rendszeresen, naponta fogyasszon valamilyen teljes értékű, rostban dús gabonafélét.

5. Zöldség, gyümölcs naponta többször. Zöldségfélét és gyümölcsöt bőségesen egyen, naponta összesen legalább 50 dkg-ot. A friss vagy aszalt gyümölcs önállóan is kiváló desszert.

6. Tejet, tejterméket mindennap! Fél liter sovány tej vagy vele egyenértékű kefir, joghurt, sajt, tehéntúró naponta legyen étrendjében.

7. Naponta tartalmazzon sovány húsfélét az étrendje! Halat, különösen értékes zsírsav-összetételű tengeri halat hetente legalább egyszer egyen.

8. Mértékletesség az édességekkel, desszertekkel kapcsolatban. Az étkezések befejező fogásaként mértéktartóan fogyassza őket, közülük is inkább a gyümölcs alapúakat.

9. Alacsonyabb zsírtartalmú élelmiszereket válasszon! Főzéshez, sütéshez használjon felváltva többféle növényi olajat, abból is próbáljon kisebb mennyiséget!

10. A sóbevitel mérséklése. Mellőzze a magas sótartalmú élelmiszereket és az utólagos sózást! A zöld és száraz fűszerek széles skálájának változatos felhasználásával csökkenthető a sómennyiség!

11. Igyon elegendő folyadékot! Napi 1,5–2 liternyi folyadékigényét csapvízzel, ásványvízzel, rostos gyümölcs- és zöldséglével, gyümölcsteával, tejjel fedezze. A koffein- és alkoholtartalmú italokkal legyen mértéktartó.

12. Ideális étkezési körülmények. Ha lehet, mindig étkezzen nyugodt, kulturált körülmények között. Közben más elfoglaltság – tévénézés, olvasás – ne vonja el a figyelmét; így elkerülhető az, hogy a szükségesnél többet egyen.

 

Ha bevásárol karácsonyra

* Írja össze, mire van szüksége. Mélyhűtött termék vásárlásához vigyen magával hűtőtáskát.

* Darált húst csak igazán megbízható helyről vegyen; legjobb, ha a húst otthon darálja.

* Ellenőrizze a hal frissességét! A friss halnak kellemes, „hínáros” illata van, húsa érintésre rugalmas, kopoltyúja élénk színű.

* Máknál, diónál ügyeljen arra, hogy nincs-e benne szennyezőanyag, törmelék, molyosodásra utaló jel. Fügénél, és más aszalt gyümölcsnél is figyelje, hogy nem penészes vagy molyos-e.

* Az alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható helyről szerezze be.

* Ellenőrizze a címkét! A csomagoláson rajta kell lennie az összetételnek, előállítónak vagy forgalmazónak és a fogyaszthatósági időnek.

* Ha a mélyhűtött élelmiszer csomagolása belül zúzmarás, a zacskóban levő darabok egy tömbbé fagytak össze, ne vegye meg, mert valószínűleg felengedett és visszafagyasztott termékről van szó.

* Ne vásároljon olyasmit, aminek a csomagolása hiányos, sérült, vagy amiről gyanítható, hogy átcsomagolták.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?