Tápláló alapélelmiszerünk, a kenyér

<p>Egy európai uniós polgár naponta 137 grammot (3-4 szeletet) fogyaszt belőle, vagyis évente 50 kg-ot. <strong>Az emberi táplálkozásban a kenyér előkelő helyet foglal el &ndash; immár harmincezer éve. Szénhidrátok formájában energiával, nélkülözhetetlen tápanyagokkal, élelmi rostokkal és fitokemikáliákkal lát el bennünket. </strong></p>

Összetétele országonként, sőt pékségenként eltérő.
Gabonafélékből készül (búza, rozs, zab stb.). Tápanyagtartalmát nagyban meghatározza a szemek összetétele, továbbá hogy fehér vagy teljes kiőrlésű lisztet használtak-e hozzá, és tettek-e bele magvakat vagy zsiradékot.

A teljes kiőrlésű liszt tápanyagokban gazdagabb a fehérnél. Következésképpen a belőle készült kenyerek nemcsak több rostot, hanem több vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak. A gabonamagvak élelmi rostban gazdagok, és nélkülözhetetlen mikrotápanyagokkal szolgálnak, ideértve a B-vitaminokat (tiamin, niacin, folát) s az ásványi anyagokat (pl. vas, cink, magnézium), melyek legtöbbje a héjban vagy más néven korpában található. A fehér liszt ezeket a nagyon értékes tápanyagokat igencsak csekély mértékben tartalmazza, mert a külső rétegekkel távoznak az őrlés folyamán. A gabonamagvakban található rostok megközelítőleg kétharmada vízben oldhatatlan, és mintegy harmaduk oldható. Amikor eltávolítják a héjat, főként az oldhatatlanok vesznek el.

Az élelmi rostokat számos egészségre gyakorolt kedvező hatással hozzák kapcsolatba, főleg az egészségesebb bélműködéssel, de a koszorúér-betegség és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenésével, valamint a jobb testtömeg-szabályozással is.

Napi energiaszükségletünk mintegy felét szénhidrátokkal kellene fedeznünk, főként keményítővel. Ezért a burgonyával, tésztafélékkel és rizzsel együtt a kenyér az egyik fő összetevője az egészséges és kiegyensúlyozott étrendnek.

(Az EFSA nyomán)

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?