Használjuk fel az ősz ajándékait!

<p><em>Tanácsot szeretnék kérni a paradicsom befőzésével kapcsolatban. Múlt nyáron egyik ismerősöm tanácsára cukorral és konzerválószerrel (Pomôcka na konzervovanie) tettem el, és sajnos, megpenészesedett, több mint felét kidobtam. Olvastam, hogy dunsztolás után az üvegeket tetővel lefelé kell állítani, és két nap múlva visszafordítani. Mit tanácsolnak? Válaszukat előre is köszönöm.</em></p>

Sült gyümölcsök

Hozzávalók: Körte, szilva, szőlő (esetleg alma), 1 ek. vaj, méz, 1 dl vörösbor.

 

Cékla télire

Hozzávalók: 4 kg cékla, só, ecet, cukor, pici szalicil (köménymag, torma – ha valaki nem szereti őket, elhagyhatók)

 

Laura tanácsol

Hogyan főzzük be a paradicsomot?

Tanácsot szeretnék kérni a paradicsom befőzésével kapcsolatban. Múlt nyáron egyik ismerősöm tanácsára cukorral és konzerválószerrel (Pomôcka na konzervovanie) tettem el, és sajnos, megpenészesedett, több mint felét kidobtam. Olvastam, hogy dunsztolás után az üvegeket tetővel lefelé kell állítani, és két nap múlva visszafordítani. Mit tanácsolnak? Válaszukat előre is köszönöm.

Jelige: Kezdő háziasszony

 

Tapasztalatom szerint a lényeg: nagyon tiszta és jól zárható üvegeket kell használni. A paradicsomot nem szoktam sem sóval, sem cukorral ízesíteni, s általában szalicillel tartósítom, de lehet más szert is használni. Az üvegeket kigőzölöm. Ha ezeket a tanácsokat megtartjuk, nyugodtan el lehet hagyni az üveg fejtetőre állítását!

Én az alábbi leírás szerint főzöm be a paradicsomot:

Alapmennyiség 5 kg.

A paradicsomot alaposan megmosom, félbevágom, levét kinyomom. Felteszem főni, s amikor a héj már összepödrődik, átnyomom. Újra felteszem főni, felforralom. Ehhez a mennyiséghez egy mokkáskanálnyi szalicilt adok, de lehet másfajta tartósítószert is használni. Forrón üvegekbe öntöm, és kigőzölöm. Lehet száraz dunsztba is tenni, de pár éve inkább a vizes változatot alkalmazom. Az üvegeket nagy fazékba rakom, és felöntöm vízzel – csak a csavarós rész maradjon kint belőle. Forrástól számítva 10-12 percig gőzölöm, és vízben hagyom kihűlni.

 

Várjuk sütéssel-főzéssel, befőzéssel kapcsolatos kérdéseiket!

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?