A vlog meg a vlogger

<p>A vlog a videoblog rövidítése. Ennek az új médiumnak a lényege az, hogy bárki részese lehet, bárki elkészítheti &ndash; akárcsak az írott blogot &ndash;, nem kell hozzá más, mint egy kamera meg internet. No, meg a jó beszélőke sem árt.</p>

Különlegessége, s talán vonzereje is abban rejlik, hogy akárki elindíthatja saját csatornáját. Amatőr felvételek, tanácsok és tippek, vélemények és kritikák a nagyvilágról. Talán ez a magja az egésznek, és ettől hiteles. Nem kell szaktekintélynek sem lenni, sőt! Átlagos fiatalok osztják meg gondolataikat, és ha jól csinálják, sok-sok követőre tehetnek szert. Napról napra egyre népszerűbb ez a műfaj, szinte óránként jelennek meg új vloggerek – vlogot készítő személyek. Mivel az online felületen mindenki elfér, így nincs konkurenciaharc, állítják a műfaj képviselői. De a nézettségért sok mindent megtesznek. Kevesen válnak híressé, pedig általában ez az, ami a videoblogolni vágyókat vonzza. A könnyen szerzett hírnév. Ami annyira nem is könnyen szerzett, hisz rengeteg energiát igényel ez a munka is.

 

Filmes világ

A filmkritika nagyon hálás műfaj, ezek a csatornák a legnézettebbek. Az egyik legkedveltebb magyarországi csatorna Szirma Gergő Hollywood Hírügynöksége. Jelenleg több mint kétszázezer feliratkozója van, valamint 22,5 millió megtekintése, de ez hétről hétre növekszik. Csupán három és fél év kellett ahhoz, hogy a csatorna ilyen sikeres legyen. A HH nemcsak filmeket elemez, Gergő a világ dolgairól is elmélkedik az új mozifilmek kapcsán. Rajongóival közvetlen a kapcsolata, ad a véleményükre, s úgy tűnik, nem szállt el a hirtelen jött sikertől sem.

Ugyancsak filmes témával foglalkozik Dancsó Péter Videómánia csatornája. Megtekintésekben és feliratkozásokban fej-fej mellett halad a hírügynökséggel, bár máshogyan közelíti meg a filmes világot. A videókban a humoré a főszerep, klasszikusokat, kasszasikereket boncolgat és kritizál.

 

Lányoknak és fiúknak

Pamkutya csatornája már nem olyan termékeny, mint az előző kettő. Ritkábban tölt fel videókat, több mint 150 ezer feliratkozója van. Zeneparódiáival vált ismertté a két fiatal srác, és Pam nevű kutyájuk.

Minecraft és gameplay témában az egyik legnépszerűbb magyar vlog a GoodLike és a zsDav. Videojátékokról szól mindkettő. Mivel a célközönség nagyon szűk réteg, ezért igazán szép eredmény a több mint 150 és a 100 ezer feliratkozó.

A lányok körében népszerűek a divatvlogok. Ezek divattanácsokkal, smink- és frizuraötletekkel szolgálnak, apró trükkökkel, hasznos tanácsokkal. Magyar nyelvűek közül a legnépszerűbbek közé tartozik gabifrizurái.

Természetesen számtalan vlog létezik, színvonalas és kevésbé igényes egyaránt. Utóbbiak hamar eltűnnek, a minőségieknek pedig alkalma van arra, hogy ennek az új médiumnak megadják az alapját. Az internet olyan felület, ahol korlátlanok a lehetőségek. Csak tudni kell élni velük.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?