Az emlékezés világközpontja

<p>1941. szeptember 9-én adta ki a szlovák kormány a 198/1941. számú törvénybe foglaltan az ún. zsidó kódexet, amely 280 paragrafust tartalmazott. Olyannyira &bdquo;jól sikerült&rdquo; az alkotás, hogy maga a náci rezsim is elismeréssel adózott a szlovákiai honatyáknak. Ennek alapján kobozták el aztán mintegy 90 ezer szlovákiai zsidó vagyonát, majd több mint 58 ezret haláltáborokba deportáltak.</p>

Az egyetlen, aki ekkor felemelte szavát a parlamentben, magyar ember volt: Esterházy János.

Szeptember 9. Szlovákiában a holokauszt és rasszizmus áldozatainak emléknapja. Mert tudatosítanunk kell, hogy a holokauszt okai most is jelen vannak a világban intolerancia, fajgyűlölet, előítéletek formájában. Feladatunk nemcsak megtanulni a történelmet, hanem a tanulságokat is levonni a múltból.

Nincs jobb hely a népirtó politika tanulmányozására, mint Izrael. Pedig itt nem voltak koncentrációs táborok. Nem akad azonban ember, akinek ne volna legalább egy olyan hozzátartozója, ki maga is áldozat volt. Lépten-nyomon túlélők történeteibe botlik a kutató.

 

Jad Vasem

Jeruzsálemben, az Emlékezés hegyén több hektárnyi területen terül el a Jad Vasem intézet. 1953-ban a holokauszt dokumentációjának, kutatásának és pedagógiai feldolgozásának világközpontjaként hozták létre. Múzeum, könyvtár, oktatási központ, emlékművek, archívumok otthona.

 

Tudományos kutatóközpont

Az intézet Nemzetközi Holokausztoktató Iskolája évente 55 tanulni vágyó csoportot fogad. A szlovákiai tanároknak 2002-től van lehetőségük pályázni a képzésre. Eddig négy alkalommal utazott ki hazai csapat, a legutóbbi 23 fős társaságnak jómagam is tagja voltam.

Hogy a korábban használt nemzetközi jelző mennyire helyénvaló, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy itt-tartózkodásunk idején egy ENSZ-szeminárium is zajlott tíz ország képviselőjével, a szomszédos tantermek padjaiban pedig indiai, új-zélandi, ausztráliai, lengyel tanárok ültek. Konkrétan bennünket tíz nap után kínai pedagógusok váltottak. Meglepett, hogy Kínában egyáltalán tanulnak a holokausztról.

 

A múzeum

A Holokauszttörténeti Múzeum tárlata közel egy évtizedig készült. Talán leghatásosabb terme a Nevek csarnoka, ahol több millió emléklapot őriznek a meggyilkolt áldozatok személyi adataival, fényképeivel. A hatalmas kupola alatt fura, torokszorító érzés sétálni. Egyik csoporttársam szó szerint beleszédült, rosszullét miatt ki kellett vezetni.

 

Gyermekek emlékműve

A föld alatti építményben koromsötét van, csak az égő gyertyák fénye tükröződik többszörösen vissza – akárha csillagok között járnánk. A pislákoló fények 1,5 millió meggyilkolt gyermek lelkét jelképezik, akik neve is folyamatosan hallható.

 

A világ igazainak sétánya

A kertben azoknak az embereknek a tiszteletére ültettek fákat, akik életüket veszélyeztetve zsidókat mentettek. Ezek az örökzöldek jelképezik a héber mondást: „Aki megment egy életet, az egész világot menti meg.” Közel 800 magyar és több mint 500 szlovák igaz ember neve is olvasható az emléktáblákon. A bejárat közelében fedeztük fel az egyik legismertebbet: a német gyáros Oskar Schindlerét.

 

A Jad Vasem intézet célja hozzájárulni az emberi civilizáció értékeinek védelméhez és az új nemzedéket toleranciáért vívott küzdelemre buzdítani. Mert ahogy a hivatásos katonatiszt, József Attila-díjas író, Zalka Miklós hirdeti: „Eddig még a történelem folyamán egyetlen agresszor sem kezdett háborút úgy, hogy föl ne készült volna a támadásra. Fölkészült rá. Ma is készül, és holnap is, amíg létezik, mindig. És neked meg nekem, meg valamennyiünknek ma és holnap meg holnapután is készülnünk kell, hogy erősebbek legyünk, mint az agresszor.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?