Punnany Massif

<p>Ezt a zenekart talán senkinek sem kell bemutatni. Ha mégis, elég annyit mondani: élvezd. A pécsi együttes tizenegy éve alakult. Akkor még underground formában, más felállásban. Azóta sok idő eltelt, és megismerte az egész Kárpát-medence. Idén a Gombaszögi nyári tábor utolsó napján is fellépett. A koncert előtt Farkas Rolanddal (Wolfie) beszélgettem.</p>

 

* Hosszú út vezetett Pécstől Krasznahorkáig. Mikor éreztétek azt, hogy nem vagytok többé underground? Hogy már minden fiatal ismer benneteket?

Érdekes, nem tudom felidézni, mikor döbbentünk rá, hogy híresek lettünk. Nem volt olyan pillanat, mikor leültünk, egymás szemébe néztünk, és azt mondtuk: »na, ismertek vagyunk«. Ez magától jött; néha a mai napig furcsa. Például amikor több mint tízezren vannak a koncertünkön, mi is meglepődünk. Mindig azt tartottuk szem előtt, hogy csináljuk a dolgunkat, a lehetőségekhez képest a legtöbbet hozzuk ki magunkból. Szerencsére ez azzal párosult, hogy nagy tömeget tudunk megmozgatni.

* Gondolom, az utcán is megszólítanak benneteket; ez azért nem történik meg mindenkivel.

Igen, tényleg sokszor megesik.

* Emlékszel az elsőre?

Nem. Vagyis de. Igazából az első nem is Punnany Massifon keresztül történt. Régóta MC-zgetek, és 15-16 éves koromban kértek tőlem először autogramot. Nagyon jó érzés volt, főleg, mert idősebbek voltak. Próbálom visszapörgetni, hogy mikor is lehetett az a pillanat, amikor mi is csak néztünk, hogy mennyi ember kíváncsi ránk. Valószínűleg Pécsen, valamelyik városi rendezvényen. Több ezren voltak. A főtéren léptünk fel, a saját városunkban, és nem hittünk a szemünknek.

* Úgy tudom, minden tag szorosan kapcsolódik Pécshez.

Mindannyian vagy ott nevelkedtünk, vagy ott születettünk, oda jártunk iskolába. A tízfős brigádból máig 7-8-an élnek Pécsen. A próba, a lemezfelvétel és egyéb munka mind oda köt bennünket.

* El tudnátok képzelni, hogy legyen egy új tag, aki nem köthető a városotokhoz?

Nehéz lenne. Most már tízen vagyunk, és ez csak maga a zenekar, több embert nem szeretnénk bevenni. Úgy tűnik, a jelenlegi felállás már végleges.

* Nagyon szeretitek a nyelvtörőket szövegeitekben, nem?

Ez sem teljesen tudatos. Fontos a szavakkal való játék, mert hiphop alapú zenét játszunk, amely eleve szövegcentrikus. Másrészről pedig a magyar nyelv gyönyörű. Miért ne játszanánk vele?

* Volt már olyan, hogy elfelejtettétek a szöveget fellépés közben?

Persze, a mai napig előfordul. Szerencsére már van akkor a rutinunk, hogy nem állunk meg belezavarodni, hanem folytatjuk tovább. A közönség talán észre se veszi.

* Mit gondolsz, mi a sikeretek titka?

Rengeteg zenei irányzatot ötvözünk, a rocktól kezdve a dzsesszen és soulon át a D&B-ig. Szövegileg meg olyan témákban gondolkodunk, amelyek érthetőek, aktuálisak. Soha nem volt bennünk sztárallűr, nem képzeltük magunkat átlagon felülinek. Ezt hangsúlyozzuk is, mi is olyanok vagyunk, mint mások, csak ezt a hivatást választottuk, ez az önkifejezési eszközünk.

* Gondolom, a siker mégis megváltoztatott benneteket.

Igen, de ha a másik oldalról nézzük, ez is csak egy munka. Teljes embert kíván, sokat utazunk, mindig kreatívnak kell lennünk. Nehéz megtartani az egyensúlyt, hisz a koncertek után leszólítanak bennünket, aláírásokat kérnek. Ha elmegyünk egy fesztiválra, ott nem tudunk a szó autentikus értelmében turistáskodni, mert mindig jön valaki, mindig van egy kamera, egy fotó. Ezt egyszer fel kell dolgozni. Másrészt én ugyanúgy tömegközlekedést használok Budapesten, mint régen. Emberek között vagyunk, nem akarunk elrugaszkodni a földtől. Ez fontos, és hitelességi tényező is.

* Más határon túl fellépni, mint otthon?

Nyilván, hisz számunkra fontos a magyarságtudat; ezt az összes CD-nken hangsúlyozzuk. Akkor is, ha Magyarország jelenlegi helyzete olyan, amilyen. Ettől függetlenül rengeteg dolgot kaptunk tőle. Idén két hetet turnéztunk Erdélyben. Megbizonyosodtunk arról, hogy a határon túliaknak sokkal erősebb a magyarságérzetük. Nagy energiát adott nekünk.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?