Vége a szép napoknak?

<p>A szabadság, a szünidő gyorsan véget ér, a szülőket újra várja a munka, a gyermekeket az iskola. Mit tegyünk, hogy energiánkat, lelki egyensúlyunkat minél tovább megőrizzük?</p>

Nagyokat úsztunk, napoztunk, túráztunk, végre elolvastuk azokat az év közben félrerakott könyveket, amelyekre előtte nem futotta az időnkből, csodaszép városokat láttunk, múzeumokat, galériákat látogattunk, testünk-lelkünk felüdült. Néha még akkor is, ha a megérdemelt szabadságot, szünidőt csemetéinkkel együtt otthon töltöttük. Nem volt rohanás, nem szólt a vekker, nem volt a nap minden perce beprogramozva.

Úgy tartják, az az ideális, ha legalább két hetet vagyunk szabadságon, akkor tudjuk kipihenni az előző hónapok fáradalmait, feszültségét. Csakhogy a két hét (legyen az akár három is) gyorsan elszáll, és elölről kezdődik a körforgás, a munkahelyi lótás-futás, a mindennapi stressz. Bizony sokaknak mindjárt az első napon elillan a felgyülemlett energiájuk, oda a jókedvük. Képtelen mennyiségű e-mail gyűlt össze a postájukban, hiába kapcsolták ki a mobiltelefont, az üzenetrögzítőn ott a rengeteg kérés, figyelmeztetés, a főnöknek megint rossz a kedve, és így tovább. Néhány óra elteltével úgy érzik, hogy legszívesebben elmenekülnének, újra szabadságra volna szükségük, mert szétrobban az agyunk.

Íme néhány tipp, hogy visszajövet elkerüljük a stresszt:

  1. Ha csak lehet, térjen vissza vasárnap, de a szabadságot hosszabbítsa meg két nappal, s lehetőleg hét közben, szerdán, csütörtökön lépjen újra munkába, ne mindjárt hétfőn reggel. Így rövidesen itt a hétvége, s nem olyan nagy a megterhelés.
  2. Elektronikus postájában állítsa egy-két nappal hosszabbra az automata válaszadót. Így időt nyer, és nyugodtan kiválogathatja, mi a fontos, és mi nem.
  3. A megbeszélések, tárgyalások, találkozók időpontját legkorábban a visszatérés utáni napra tűzze ki. Ezáltal marad ideje, hogy még egyszer mindent átfusson, utánanézzen az adatoknak.
  4. Tájékozódjon a kollégáknál, igyekezzen áttekintést nyerni, mi történt a munkahelyén távolléte alatt. Így nem érheti meglepetés.
  5. Osztályozza a feladatokat: állítson össze fontossági sorrendet, s ehhez tartsa magát; persze közben ne feledkezzen meg arról, hogy valóban el tudja intézni az ügyeket határidőn belül, különben stresszhelyzetbe hozza magát. A kevésbé fontos dolgokat nyugodtan halassza későbbre.
  6. Tudjon nemet mondani, legyen realista! Ha pluszfeladatokat zúdítanak a nyakába, amelyekkel képtelen megbirkózni, nyugodtan utasítsa vissza őket megfelelő érvekkel.
  7. Ne feledje megköszönni a kollégáknak, hogy távolléte idején ellátták a feladatait.
  8. Kipihenten lépjen munkába, lehetőleg ne mulassa át az előző éjszakát. Fáradtan nem tud összpontosítani, és az egész napja stresszes lesz.

 

Elsősegély hétalvóknak

A két hónap alatt a gyermekek más napi ritmushoz szoktak: este tovább fennmaradhattak, nyáron tovább lustálkodhattak. Szeptemberben nehéz visszaállni a korai felkelésre, kiverni őket az ágyból. Természetesen itt is esete válogatja; van, akinek nem okoz gondot a korai felkelés. A legtöbb családban fél hét körül csörög az óra, s kezdődik a reggeli tortúra: felkelés, mosakodás, öltözködés, még egy táskaellenőrzés, hogy a tanszerek, a tízórai is benne vannak-e, majd reggeli, s irány az iskola. Van, akinek mindez nem okoz gondot, de isten őrizz, hogy fáradtan, rosszkedvűen, duzzogva kezdődjön a nap. Az egész család szenved tőle. Hátha ehhez még egyéb stressz is járul: például rossz jegyektől való félelem, netán a gyermek nem érzi jól magát társai között.

Íme néhány tipp, amely segíthet.

* A fény jókedvre derít. Ha megszólalt a csörgőóra, húzzuk el a függönyt, fel a redőnyt – nappali fénynél könnyebb a felkelés.

* Egy kis torna mindenkinek kell. Sétára, egy kis futásra nemigen van idő a reggeli rohanásban, de elég, ha a gyermekekkel néhány tornagyakorlatot (guggolás, kéz- és fejkörzés, ugrálás) végzünk kedvenc zenéjükre, s mindjárt jobb lesz a kedvük, elszáll a reggeli lustaságuk.

* Reggeli vitaminbomba. Nem szabad a gyermeket éhen engedni az iskolába, de az sem jó, ha nehéz, zsíros ételekkel (kolbász, rántotta stb.) terheljük a gyomrát, ettől még fáradtabb lesz. Egyes könnyen emészthető ételek – müzli, zöldség gyümölcs – nagyon jó energiaforrások.  

 

Hogyan maradjunk szépek?

 

A vízparton, tengernél töltött napokban nemcsak a bőrünket viseli meg az erős napfény, hanem a hajunkat, körmünket is. Ezek ugyancsak ki vannak téve a nyár viszontagságainak, s a napsütéses melegben szárazzá, töredezetté válhatnak. A szépen lebarnult bőr esztétikailag vonzó, a barnulás jó hatással van az apróbb bőrhibákra, ugyanakkor nem árt tisztában lennünk azzal, hogy tulajdonképpen a bőr önvédelmi reakciója a napsugárzással szemben. A legfontosabb, amit bőrünkért tehetünk, hogy megelőzzük a leégést, és a víz melletti üdülésről hazatérve fokozottabban odafigyelünk az ápolására – szakember bevonásával. Nyári melegben az arc könnyen kivörösödik, kitágulnak az erek, és ez elég látványos. Az ilyen bőrt nagyon óvatosan kell kezelni: nem szabad arcradírt használni, vagy ha alkalmazunk, akkor csak olyat, amely nem szemcsés. Fontos, hogy alaposan letisztítsuk az arcot. Ehhez használhatunk arctejet, majd ásvány- vagy arcvízzel felfrissítjük a bőrt. Ha nincs előre kitisztítva, akkor bármit teszünk rá, nem tud kellően felszívódni.

Az UV-sugarak a hajnak sem tesznek jót: belsejébe hatolnak, tönkreteszik a pigmentsejteket, károsítják a struktúráját. Ha ehhez még hozzászámítjuk a klóros vagy sós vizet, bizony nem meglepő a következmény: a haj kiszárad, elveszíti fényét, töredezik. Gyógyszertárakban kaphatók külsőleg és belsőleg alkalmazható szerek, amelyek jót tesznek neki, és bizonyos ételek fogyasztása is segít táplálni (kesudió, füge körte, sárgarépa). Nyáron fokozottan kell hidratálni. Ehhez számos termék kapható, de egy egyszerű, otthon elkészíthető recept is segít.

 

Szépségápolás otthon

 

* HIDRATÁLÓ ARCPAKOLÁS

Keverjünk össze egy evőkanál uborkalevet, egy kávéskanál tejszínt vagy tejet és egy tojás felvert fehérjét. A masszát kenjük fel arcunkra, hagyjuk 15 percig hatni, majd langyos vízzel mossuk le.

 

* BŐRNEDVESÍTŐ PAKOLÁS

Keverjünk össze két csomag túrót és 20 evőkanál citromlevet. Az így kapott hidratáló pakolást kenjük fel testünkre, fél óráig hagyjuk rajta, aztán langyos vízzel öblítsük le.

 

* SZÁRAZ ÉS ZSÍROS BŐRRE

– Száraz bőrre a tojássárgáját használjuk: összekeverjük mézzel, esetleg egy kis olívaolajjal, méhpempővel, és miután letisztítottuk az arcbőrt, ecsettel rákenjük. Tíz percig hagyjuk rajta, majd bő vízzel lemossuk.

– Zsírosabb bőrtípusra a tojásfehérje ajánlott, amelyet egypár csepp citrommal keverünk össze – tehetünk bele puliszkalisztet vagy lenőrleményt is –; ezzel ledörzsöljük az arcbőrt.

 

*HAJPAKOLÁS

– Masszírozzunk a hajunkba – főként a hajvégekbe – fél csésze felmelegített olívaolajat, majd tegyünk dunsztkötést – folpack és rá meleg törülköző – a fejünkre! A pakolást harminc perc múlva mossuk le samponnal!

– 1-2 dl meleg vízbe keverjünk három evőkanál mézet, dörzsöljük be a vizes hajba, majd húsz perc múlva mossuk le! A méz kicsit világosítja is a hajat.

– ½ avokádó, 1 tojás, pár kanál olívaolaj (néhány csepp jojobaolajat is tehetünk bele). Ezeket pürésítsük, majd kenjük rá a hajra, és hagyjuk rajta 15-20 percig. Végül samponnal mossuk le. Az eredmény csodás lesz.

 

* KÖRÖMÁPOLÁS

– Hetenként egyszer dörzsöljük át körmeinket olajos vattával. Így elkerülhetjük, a kiszáradásukat, s nem válnak töredezetté.

– Félbevágott citrommal masszírozzuk át körmeinket. A citromlé fehéríti az elszíneződéseket, és puhítja a körömágyat.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?