A zavartalan nyaralásért

<p>Nyár van. Utazunk belföldön, külföldön. Hogy a remélt szép élmények helyett ne kellemetlen tapasztalatokkal, betegen térjünk haza, jó, ha megfogadunk bizonyos tanácsokat.</p>

 

Tájékozódjon úti célja higiéniai helyzetéről, a kötelező és ajánlott védőoltásokról, valamint a helyi szokásokról.

Mosson kezet minden étkezés előtt! Az utazócsomagba mindig kerüljön kéztörlő, kézfertőtlenítő kendő vagy zselé.

Csak tiszta kézzel nyúljon ételhez, vagy szalvétával fogja meg! Rossz higiéniai körülmények között az evőeszközt is törölje át, és az étel tányérral érintkező alsó rétegét ne fogyassza el.

* A gyomorrontást, ételmérgezést baktériumok, vírusok okozzák. Szennyezett kézzel is bekerülhetnek az ételbe és szervezetünkbe. Ezt azonban alapos kézmosással megelőzhetjük.

Legyen óvatos a csapvízzel! Utazás előtt vagy a helyszínen tájékozódjon, hogy iható-e.

* Ha a csapvíz nem biztonságos, ne igya, és fogmosásra se használja! Soha ne igyon utcai csapból, szökőkút vizéből.

* A palackozott italok – ha kupakjukat Ön előtt távolítják el – és a sör, bor, tea, kávé általában biztonságosak.

* Gondoljon azonban arra is, hogy a dobozos italok szájunkhoz érintett fedele szennyezett, fertőzött lehet: ivás előtt törölje át.

Ne kérjen, ne fogadjon el jeget italába! A gyomorrontást, ételmérgezést okozó baktériumok, vírusok a vízben és a jégkockán is jelen lehetnek.

Alaposan hőkezelt – átsült, megfőtt – ételeket fogyasszon! Legbiztonságosabb az, amely frissen készült, és még forrón tálalják! Utcai árusnál csak ezt válassza!

* A több órán át langyosan tárolt, előre elkészített ételek veszélyesek lehetnek.

 

A legyek által „látogatott”, nem tiszta edényben felszolgált ételt ne fogadja el!

 

A gyümölcsöt tiszta késsel hámozza meg! Ha nem lehet meghámozni, ne fogyassza el.

* A zöldségekre, gyümölcsökre vonatkozó alapszabály: „Hámozd meg, főzd meg, vagy hagyd ott!”

 

A saláták, előre szeletelt gyümölcsök, utcán árult gyümölcslevek veszélyesek lehetnek. Ne fogyasszon nyers vagy alig hőkezelt tojást tartalmazó ételt (majonézes termékek, egyes mártások, desszertek). A főtt tojás biztonságos, de a tojásrántotta fogyasztása kockázatos lehet, ha kellően nem sütik át.

 

Nyers kagylót ne egyen! Egyes halak, kagylók még sülve is mérgezőek lehetnek.

Ne fogyasszon ismeretlen eredetű jégkrémet, fagylaltot!

Ne fogyasszon pasztőrözetlen tejet, tejterméket! Gyakran találhatók kórokozók pasztőrözetlen tejben, zöldségeken, gyümölcsökön, salátákon, fagylaltban is. A gyomor-bélrendszeri fertőzést okozó baktériumokat, vírusokat, egyéb mikrobákat a sütés, főzés, forralás gyakorlatilag elpusztítja, ezért biztonságosnak tekinthető minden frissen készült, forrón tálalt étel. A langyos tárolás során azonban a mikrobák elszaporodnak, így a több óráig szobahőmérsékleten levő készételek a legveszélyesebbek.

 

Teendők, ha megtörtént a baj

* A mikrobiálisan fertőzött élelmiszer, víz által okozott megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, lázzal járnak. A tünetek néhány nap alatt csaknem mindig maguktól elmúlnak, hasmenés elleni tüneti szerek és antibiotikum szedése nem indokolt, sőt késleltethetik a gyógyulást. Ha a tünetek két-három nap alatt nem múlnak el, a hasmenés gyakori vagy véres, valamint hányás és/vagy láz kíséri, orvoshoz kell fordulni! Ha ez nem lehetséges, jól jöhet az otthonról hozott, orvos által javasolt gyógyszer!

* Legfontosabb már az első tünetek megjelenésétől kezdve a folyamatos folyadék- és sópótlás.

 

* A következő recept alapján könnyen elkészíthető oldat a tiszta víz fogyasztásánál hatékonyabb, jobban felszívódik, egyben az elvesztett anyagokat is pótolja szükség esetén:

Egy kávéskanál sót és hat kávéskanál cukrot tegyen egy liter vízbe, majd minden hasmenés, hányás után fogyasszon belőle lassan 1–2 dl-t (két év alatti gyermek ½–1 dl-t.).

* Gyógyszertárban olyan keveréket is vásárolhat, mely hasmenés esetén vízben feloldva segíti a víz és ásványi anyag pótlását.

* Hogyha hazatérés után bármilyen szokatlan tünetet észlel, forduljon orvoshoz!

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?