Lakoma zöld környezetben

<p>Hodos. Község a Csallóköz szívében, Dunaszerdahely tőszomszédságában. Egy falu, amely lendületesen fejlődik, ahol pár év alatt több hektárt parkosítottak, fák százait ültették ki, százhúsz új lakás létesült, s az új lakónegyedben takarékos energiával világítanak. Közösség, ahol az álmok valóra válnak.</p>

Balódi László polgármester, a hodosi életkép megálmodója kifogyhatatlan energiával, lelkesedéssel dolgozik falujáért, hiszen ide tartozik, ízig-vérig lokálpatrióta, mint ahogyan az itt élők is azok, és az ideköltözők is azzá válnak. Az eredmények pedig magukért beszélnek. Az építési és vidékfejlesztési minisztérium oklevele például, amelyet azért adományoztak a falunak, mert bérházai természetes módon illeszkednek a környezetbe – első helyen végeztek a tavaly meghirdetett lakásépítési vizualizációs versenyen.

A lakosok száma a négy év alatt több százzal nőtt. Hodost most ezerhétszázan lakják, és a lélekszám évről évre növekszik. Ennek titka a polgármester elmondása szerint valószínűleg az, hogy itt nemcsak a falut építik, hanem a közösséget is fejlesztik. Vagyis odafigyelnek arra, hogy aki ideköltözik, kötődjön a faluhoz, és adjon valamit az itt élőknek. Nem anyagi, hanem eszmei, erkölcsi értéket. „Többen szeretnének jönni, mint ahánynak lakhatást tudnánk kínálni – mondja Balódi László. – Az érkezőkkel elbeszélgetünk, megismerjük érdeklődési körüket, hobbijaikat, kipuhatoljuk, mire lehet építeni a közösségfejlesztés terén. Ha valaki néptáncos volt, harmonikázott, zumbázott vagy focizott, miután ideköltözik, folytatja ugyanazt a tevékenységet…”

A Csemadok is újraéledt a faluban, a sikeres citerazenekar mellett ma már például vegyes karral is dicsekedhetnek, sőt gyalogtúracsapatot is alapítottak –idén egy hét alatt 220 kilométert gyalogolt a szlovéniai Hodosra. Az önkéntes tűzoltók, a sportegyesület, a vadászok és a többi szervezet is sokkal eredményesebb, aktívabb, mint pár éve volt.

A csallóközi faluban minden épül, szépül, bővül, emellett azon dolgoznak, hogy maximálisan segítsék a növekvőben, alakulóban lévő közösséget, hogy az emberek ne csak az alvási lehetőséget lássák a helyben, hanem együtt örüljenek minden apró eredménynek, s büszkék legyenek a falujukra. Arra, hogy a focicsapatuk járási bajnokságot nyert, hogy a járási tehetségkutató versenyeken a helyi színeket képviselő fiatalok az elsők lettek, hogy az óvodában, iskolában a gyerekek száma csaknem kétszer annyi ma, mint négy évvel ezelőtt volt, s a tanulók minden járási, területi iskolai versenyen babérokat aratnak.

 

***

A közösségépítésre sok lehetőség van. Ilyen a szabadidő együtt töltése is. A falu több rendezvénnyel is büszkélkedhet, közülük a legnagyobb a Hodosi lakoma. Negyedik éve rendezik meg. Kulináris élvezetekkel megkoronázott kulturális fesztivál, amelynek célja, hogy az emberek kikapcsolódjanak, találkozzanak egymással. Két éve hétezren, tavaly augusztusban nyolcezren vettek részt rajta… Óriási reklámot jelent a falu számára – a széles környékről érkeznek rá szórakozni, kikapcsolódni vágyó látogatók.

Fő szervezőinek csapatát Fitos Mária, Rózsa Ildikó, Kázmér Zoltán és Dovičovič Szendy alkotják. A vendégszervező Szendy a környéken több rendezvény megvalósítását segíti, s énekesként, műsorvezetőként is hozzájárul a sikerükhöz. Baráti szálak révén kötődik Hodoshoz, s négy éve, az első Hodosi lakoma születésénél is bábáskodott.

A szervezők célja kezdettől az volt, hogy a rendezvény ne csak egy legyen az errefelé rendezett falunapok sorában, hanem olyan különleges programot kínáljon, amely kiemeli közülük. Minden korosztályra gondolnak, fiatalokra, idősekre, középkorosztályra és a gyermekes családokra is – idén Pintácsi Vikinek és a helyi pedagógusoknak köszönhetően külön programsorozat készül gyerekek számára.

A hagyományos kulináris jelleget kiegészítették, modernizálták: az étel-ital mellett rengeteg attrakcióval készülnek. Győry Béla Csemadok-elnök csézával vonul végig reggel a falun, ébreszti az embereket, invitálja a lakomára, majd elindul a kisvonat is Dunaszerdahelyről Abonyon keresztül Hodosra, és szállítja a sereget. A főzés tyúkhajtással kezdődik, s aki azon részt vesz, a szakácsversenybe is bekapcsolódhat. A tavalyi Jókai-bableves után idén kakaspörkölt készítésében versenyeznek a csapatok, s a zsűrizők – köztük a Vasárnap lapmenedzsere – nemcsak az ízvilágot, hanem a hangulatot, a látványos tálalást is értékelik majd. Eközben a faluban egymást követik a versenyek, vetélkedők és rendezvények: lesz futóverseny, kispályás focitorna, insanitybemutató, jönnek az erős emberek, a zumbázók, citerások, táncosok, kórusok, fellép (a teljesség igénye nélkül) Csikó Teodóra és Takács Zoltán, Vadkerti Imre, Olgyai Éva, Patócs Károly, Radics Gigi, Gáspár Laci és sok más helyi s környékbeli fiatal tehetség, éjszaka pedig, Szendy és barátai meglepetésműsora után a Váradi Roma Café élő koncertje következik. Végeztével aztán hajnalig tartó utcabál kezdődik DJ Meszi közreműködésével.

A látogatókat a kulturális produkciók mellett kulináris élvezetek hosszú sora várja. A falusátorban disznótoros és más finomságokkal falukonyha nyílik a vendégek, szponzorok, szereplők számára, hamisítatlan hodosi ízekkel. A lakoma keretében házi rétest, kemencés lepényt, kürtős kalácsot, gulyást, vadat, halat, felvidéki sőt erdélyi különlegességeket is lehet kóstolni, s akinek mindez kevés, kínai csirkét vagy akár török kebabot is ehet. Itt lesznek a külföldi testvérfalvak, a szlovéniai Orihodos, a romániai Jákóhodos, úgyszintén a romániai Székelyhodos, a szerbiai Bácsfeketehegy és a magyarországi Somlószőlős képviselői, s a pulai és a rijekai magyarok is elhozzák a saját receptjeiket. Meg kell kóstolni! A Hodosi lakoma kihagyhatatlan! Szombaton, augusztus 9-én!

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?