Alistáli falualapítási emléknapok

<p>Idén rendezték meg 22. alkalommal az alistáli falunapokat, melyekre ezúttal június 27-én és 28-án került sor. A rendezvény <strong>Csóka Éva polgármester</strong> szerint két részre osztható. A péntek délután és este az ünnepélyesebb programoké volt, a szombati nap pedig az önfeledt szórakozásé. &bdquo;Négy éve kétnaposak a falualapítási emléknapjaink.</p>

Testvértelepülési kapcsolataink bővültek, Biatorbágy városával, ezért úgy gondoltuk, ideje színesebb programokkal készülnünk.”

 

Kétnapos szórakozás

Az idei esemény az alistáli temetőben kezdődött ökumenikus istentisztelettel, valamint a helyi Te Deum Laudamus kamarakórus fellépésével. A plébános úr és a tiszteletes úr is megemlékezett az első világháború 47 alistáli áldozatáról, majd a falu és a testvértelepülések – Biatorbágy és Győrszentiván – képviselete megkoszorúzta a világháborús emléktáblát. A színvonalas program a sport- és művelődési központban folytatódott. Az érdeklődők megnézhették az első világégést felidéző kiállítást, utána ünnepi önkormányzati ülést tartottak, melynek kulturális műsor is része volt. Ebből az idősebb és fiatalabb korosztály egyaránt kivette a részét, énekkel és szavalattal gazdagítva az amúgy is színes programot. A zenés műsort követően dr. Szigeti Zoltán történelmi előadásában emlékezett a háború történéseire, áldozataira.

Az est fénypontja az elismerő oklevelek átadása volt, melyeket Alistál kiemelkedő, aktív, tehetséges lakosai, szervezetei kaptak. Összesen 19-et osztottak ki, ami soknak tűnhet, de a polgármester asszony máshogy vélekedik róla: „Az előző 3 évben nem sikerült elismerésben részesítenünk Alistál hírnevét öregbítő polgárainkat, ezt most bepótoltuk. Énekkel, sporttal, közösségi munkával a faluért tevő, átlagon felüli eredményeket elérő személyeket, csoportokat méltattunk, díjaztunk.” A pénteki program állófogadással zárult.

„A szombati nap a könnyedebb része a falunapi rendezvénynek. Már kilenc órakor kezdtük a napot, egy kis sporttal, a Futalista nevű hagyományos futóversennyel. Örvendetes, hogy lakosaink a legkisebbektől a hetven év felettiekig rajtvonalhoz álltak különböző távokon. A résztvevőknek minden évben pólót készítünk. A mostani Futalista annyiban különbözött az előzőktől, hogy kopjafa – Ilka Alfréd polgárunk adománya – avatása előzte meg. Délelőtt zajlott még a polgármesteri focitorna, hat csapat nevezett be rá.”

Délután a gyermekeké volt a főszerep, nekik szerettek volna kedveskedni. „A legkisebbeket fajátékpark várta, logikai, ügyességi feladatokkal. A győri Holle Anyó Színház előadta Piroska és a farkas című interaktív zenés mesejátékát, ezt a helyi karateklub bemutatója követte. A Corvin Mátyás Alapiskola, a művészeti alapiskola és a református alapiskola műsorral kedveskedett, ahogy az alistáli nyugdíjasok népdalköre és a biatorbágyi népdalkör is, Győrszentivánból pedig egy fiatal bűvész érkezett. A budapesti Rivalda Színház közel egyórás előadását baranta harcművészeti és zenés sportbemutató követte. Esti programunk nemcsak az alistáliakat vonzotta, hanem a szélesebb környéket is. Sikerült idehozni a magyar rock olyan nagy alakjait, mint Jankai Béla, Kálmán György, Pálmai Zoltán, Szűcs János, Járdány Barna és Varga Miklós.”

 

Közösen érdemes dolgozni

„A falunapi programokon általában öt–nyolcszáz vendég vesz részt, de már volt rendezvényünk, ahol ezer látogató is megfordult. Úgy gondolom, idén sokrétű volt a kínálat, és ez több embert vonz. Nemcsak a sportra helyezzük a hangsúlyt, a kultúra ugyanolyan fontos szerepet játszik. A komolyabb és könnyedebb zenét szeretők is megtalálták a nekik tetszőt.” Az előkészületek már februárban-márciusban megkezdődnek. „Kulturális bizottsági és önkormányzati szinten megbeszéljük az elképzeléseket, ajánlatokat. A község dolgozóin kívül magánszemélyek, vállalkozók és üzemek is besegítenek.”

 

Vissza a hétköznapokba

A szórakozás után a falu visszatér a hétköznapi életbe, mely ugyancsak mozgalmas, jelenleg is több projekt van folyamatban. „A területfejlesztési tervdokumentáció kidolgozása ebben az évben befejeződik. 2012-ben kezdtük el, ugyanis szükség volt arra, hogy behatároljuk a község lakózónáit, meghatározzuk, hol legyenek a lakossági közellátást szolgáló további létesítmények, helyi utak, járdák, zöldterületek, pihenő- és szabadidőzónák, ipari park. El kell döntenünk, hogy milyen irányban folytatódjon a fejlesztés. A falunapi rendezvényre megújult a művelődési központ. Ez számomra rendkívül örvendetes, mert a munkák elvégzésére aránylag rövid idő állt rendelkezésünkre. Ajtókat-ablakokat cseréltettünk, és a külső vakolat is új színt kapott. Ezzel is hozzásegítettük lakosainkat ahhoz, hogy modernebb, elfogadhatóbb körülmények között tudjanak velünk együtt ünnepelni. Az épület üzemeltetési költségét, fűtési kiadásait is csökkenteni tudjuk. Minden évben pályázunk, eddig a kulturális minisztériumnál jártunk nagyobb sikerrel. Idén újból benyújtottuk pályázati kérelmünket a pénzügyminisztériumhoz és a környezetvédelmi minisztérium environmentális alapjához. A helyi óvoda épületét szeretnénk még hőszigetelni, ajtó- és ablakcseréket végezni. Megkezdtük a község szennyvízhálózata és a szennyvíztisztító állomás rekonstrukciójához, bővítéséhez szükséges állapotfelmérést, szorgalmaznunk kell a tervdokumentáció kidolgozását is.

Minden évben kérjük az illetékes szervezetektől a Fő utca javítását. Megyei képviselőink remélhetőleg nem csak ígérnek, hanem be is biztosítják a munkák kivitelezését.

Meggyőződésem, hogy eredményt csak akkor tudunk felmutatni, ha teszünk is érte.”

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?