Tudatos anyukák a konyhában

<p>Az anyukák sokszor tanácstalanok, milyen egészséges, tápláló ételekkel etessék gyermekeiket. Összegyűjtöttünk jó néhány olyan apró praktikát, amelyek segítségével gyorsan és egyszerűen még egészségesebb falatokat varázsolhatunk gyermekeink elé, kiegyensúlyozottabbá tehetjük étrendjüket. Az alapanyagok kiválasztása mellett a megfelelő tárolásra és a kíméletes elkészítésre is érdemes odafigyelnünk.</p>

* A nagyobb mennyiségben házilag készített ételek lefagyasztása nemcsak időt megtakarító és gazdaságos megoldás, hanem annak is könnyű módja, hogyan tudunk változatosabbá tenni a család legkisebb tagjainak a táplálkozását. Váratlan helyzetben kisegíthet a mélyhűtőbe tett húsgombóc, mindig jól jöhet a csirke-, pulykahúsleves-alaplé, egészséges ropi a teljes kiőrlésű lisztből gyúrt pogácsafalatka. De nem minden étel alkalmas fagyasztásra. Tipp: A szobahőmérsékletűre lehűtött babapépet töltsük fedeles jégkockatartóba. Miután kellően megdermedt, tegyük a kockákat az étel nevével és a készítés dátumával címkézett műanyag zacskóba. Mindig annyi adagot vegyünk ki, amennyire épp szükségünk van, de a készletet négy–hat héten belül használjuk fel. Többféle receptet variálhatunk, sőt a különböző pépadagok kombinálásával erőfeszítés nélkül kedveskedhetünk gyakori új fogással. Bátran kísérletezhetünk például alma-, körte-, sültbanán-, zöldborsó-, cukkini-, sütőtök-, sárgarépa-, petrezselyem-, cékla-, csirkemell-, lencse- vagy szárazbabpürével. Legjobb, ha mindig fokozatosan olvasztjuk ki a lezárt tárolóedény tartalmát: ehhez idejében vegyük ki az ebédnekvalót a mélyhűtőből, és helyezzük át a normál hűtőrész polcára. Kiengedésükig a jeges pépkockákat is tartsuk lefedve a hűtőszekrényben. A kunyhapulton, szobahőmérsékleten lehetőleg ne olvasszunk ki ételt, de csomagolatlanul vízbe téve se. Csupán zacskóstul, dobozostul kerüljön a már előzetesen felmelegített vízbe. Felengedett élelmiszert tilos visszafagyasztani.

* Időt, energiát takaríthatunk meg azzal is, hogy amíg a család számára valamilyen ínyencség készül a sütőben, totyogónkra gondolva beteszünk a tepsi mellé a rácsra egy-két burgonyát, kis tököt vagy céklát. Előtte szurkáljuk meg a zöldséget villával. Miután kihűlt a puhára sült finomság, kapargassuk ki a héjából a húst. A roston, héjában pirult krumplinak ráadásul nagyobb a C-vitamin-tartalma, mint a hámozott, vízben főtt burgonyáé (alufóliába burkolva is kioldódnak belőle az értékes tápanyagok). A főzésre feltett ételekből (leves, tészta, rizs, zöldségek, hüvelyesek, csirke) is félretehetünk számára kisebb adagot. Egyéves kor előtt csak miután kivettük a neki szánt porciót, sózzunk, fűszerezzünk.

* Igyekezzünk az ételeket megfelelő módon párosítani. Mivel a zsírban oldódó vitaminok zsírok segítségével épülnek be a szervezetbe, az adott nyersanyag mellé zsírtartalmú élelmiszert is adjunk. Például a sárgarépához sózatlan vajat vagy pár szem földimogyorót (utóbbit csak hároméves kortól), az édesburgonyához olívaolajat, hogy az A-vitamin könnyebben felszívódjon. A C-vitamin a vas beépülését segíti: a kicsinek készített gabonapépet gazdagítsuk gyümölcspürével, a zöldbabot pároljuk meg sárgarépával, almával, a karfiolt kombináljuk céklával. Mérsékelhető az aszkorbinsav-veszteség, ha a nyers zöldség- vagy gyümölcssalátát kevés citromlével megcsepegtetjük. Az egyévesnél idősebbek ételét a vitamintartalom növelése végett ízesítsük friss fűszernövényekkel: petrezselyemmel, bazsalikommal, kaporral. A tömény só helyett is inkább ezeket a zöld fűszereket használjuk. A rostokban gazdag, teljes kiőrlésű élelmiszerekhez mindig bőségesen kínáljunk gyermekünknek folyadékot, így elkerülhetjük a székrekedést.

* Tavasztól őszig lehetőleg nálunk termő, friss, idénygyümölcsöket, -zöldségeket vásároljunk, mert mire az éretlenül leszedett déligyümölcs hazánkba ér, eredeti vitamintartalma a töredékére csökken. Tárolásukra legkedvezőbb a 0 és 2 Celsius-fok közötti hőmérséklet, a nagy páratartalom, a sötét helyiség, a külső levelek és héj meghagyása. A hűtőben a nyers terményeket légmentesen lezárt edényben tartsuk. A friss zöldségeket és gyümölcsöket a vásárlástól vagy szedéstől számított néhány napon belül fogyasszuk el, hogy ne veszítsenek vitamintartalmukból, a gyökérzöldségek nagyjából egy hétig tarthatók el. Téli vitaminpótlásra a mélyhűtött gyümölcsök, zöldségek is alkalmasak. Nyáron érdemes néhány adag friss gyümölcsöt, zöldséget lefagyasztani. Így minimális a vitaminveszteség, s télen is kedveskedni tudunk a családnak gyümölcslevessel, -mártással, házilag készített gyümölcsjoghurttal, turmixszal. A kiolvasztás során kifolyt értékes levet soha ne hagyjuk kárba veszni. Nem tapadnak össze a bogyós gyümölcsök, ha először sütőpapíros tálcán tesszük őket jégre, csak aztán zacskózzuk őket. A gyümölcsöket ne főzzük elő mélyfagyasztás előtt, a zöldségeket viszont érdemes blansírozni (azaz rövid ideig bő, lobogó vízben tartani, majd jéghideg vízben lehűteni – aztán pedig jól megszárítani), így jobban megőrzik színüket és roppanós állagukat. A jeges zöldségeket rögtön kezdhetjük főzni, sütni. Előbb forraljuk fel a főzővizet, csak aztán dobjuk bele őket.

* Mivel a gyermekek a testsúlyukhoz viszonyítva nagyobb mennyiségű élelmiszert fogyasztanak a felnőtteknél, a különböző növényvédő szerek számukra nagyobb kockázatot jelentenek. Ezért ha megengedi a családi kassza, vásároljunk inkább bioélelmiszereket (előállításuk szintetikus vegyi anyag, növekedési hormon, antibiotikum hozzáadása, valamint genetikai beavatkozás nélkül történik). Némely termények, főként az EU-n kívülről behozottak, szinte minden esetben tartalmaznak növényvédőszer-maradványokat. A következőkből lehetőség szerint biót vegyünk: őszibarack, alma, édes paprika, zeller, nektarin, fekete áfonya, eper, cseresznye, kelkáposzta, burgonya, szőlő, spenót. Arra a kérdésre, hogy a bioalapanyagok táplálóbbak-e a hagyományosaknál, a tudomány jelenleg nem képes válaszolni. Sokak számára elérhetetlen árúak ezek a termékek. Ha nekünk is csak kevésbé jó minőségű alapanyagra futja, viszont saját készítésű, kiegyensúlyozott kosztról gondoskodunk a jóval kisebb tápértékű bolti kész-félkész áru helyett, már azzal is egészséges táplálkozásra, a helyes étkezési szokások kialakítására neveljük gyermekünket.

* A tartós áztatás, a darabolás, hámozás, fény- és hőhatás, a főzővíz leöntése, az ételek ismételt melegítése jelentős C-vitamin-veszteséget okoz. A zöldségeket és gyümölcsöket minél rövidebb ideig mossuk, és ne áztassuk. Vékonyan hámozzuk vagy héjukban főzzük-süssük őket. Használjunk minél kevesebb fémeszközt. Főzés helyett inkább pároljunk, vagy gőzben főzzünk, így minimálisra csökkenthetjük a vízben oldódó vitaminok veszteségét. A C- és általában a többi vízben oldódó vitamin hatvan Celsius-fokig állja a hőt. Főzéskor hamarabb elkészül az étel, ha a lábast szorosan illeszkedő fedővel fedjük le. A lehető legkevesebb víz hozzáadásával főzzünk, pároljunk. A kimaradt főzőlevet ne öntsük ki, újrahasznosítás révén (jó mártás-, leves-, párolásalap) némileg megőrizhetjük a benne kioldódott tápanyagokat. A lencsének, babnak és káposztának sok vízre van szüksége ahhoz, hogy megpuhuljon; ezeket párolás helyett inkább főzzük. Puffasztó hatásuk miatt az első főzőlevet érdemes leönteni róluk. Leveseknél a rántás, habarás remek helyettesítője, a tápanyagok megtartásának kiváló módszere az étel saját anyagával való sűrítése: például zöldborsóleves készítésekor a főtt borsó egy részének átnyomása. Kisebb a húsnak, halnak, baromfinak a tápanyagvesztesége, ha serpenyőben készítjük el vagy grillezzük őket (a grill legyen tűzforró, és csak utólag sózzunk). A sütőben való sütést a húsok nedvességtartalmának megtartása végett kezdjük magasabb hőmérsékleten, majd alacsonyabbon fejezzük be. Az elkészült étel a hűtőben és az újramelegítések folyamán tovább veszít tápértékéből, ezért lehetőség szerint azonnal tálaljuk, és mihamarabb fogyasszuk is el.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?