Gyámság vagy örökbefogadás?

<p><em>Szeretnénk egy intézetis gyermeknek lehetőséget adni a családban való nevelkedésre mint gyámok. A kérdésünk, hogy milyen juttatásokat kapunk az államtól, rövidebb idő alatt kapunk-e gyermeket, mint ha örökbe fogadnánk, pláne ha elfogadunk, mondjuk, cigány származású kisgyermeket is. A legfőbb kérdés pedig az, hogy ki fizeti ilyen helyzetben a nevelőanya egészség- és nyugdíjbiztosítását.</em><strong><em> Jelige: Kislányra vágyom</em></strong></p>

Az állami gondozott gyermekekről való családi gondoskodás két különböző formája az örökbefogadás és a gyámság. Előbbi esetében a szülők bírósági végzéssel nevükre veszik a gyermeket, és olyan családi jogviszony alakul ki, mint a biológiai szülők és gyermekeik esetében. Minden állami támogatásra és járulékra jogosultak, amelyre a többi szülők, a gyermeket világra hozók: tehát családi pótlékot (23,52 euró) és gyermekgondozási segélyt (203,23 euró) is kapnak. Általában a gyámság elintézése rövidebb ideig tart, mint az örökbefogadás, mert több az olyan állami gondozásban lévő gyermek, akiről a szülei nem mondtak le végérvényesen.

A gyám ugyanúgy gondoskodik a gyermekről, mint a szülő, de képviseletét vagy vagyonának kezelését illetően korlátozottak a jogai. Ha úgy látja, hogy a gyermek törvényes képviselője – általában a szülő – annak érdekeivel ellentétes döntést hozott, bíróságon kérheti a felülvizsgálatát. A gyámságban lévő gyermeket szülei látogathatják; ha a kapcsolattartás módjáról nem tudnak megegyezni a gyámmal, erről is a bíróság dönt. Viszont a szülőknek kötelezettségük is van: a kiskorú gyermekre havonta tartásdíjat fizetnek. Ha a gyámszülők elválnak, és a gyermekről továbbra sem tudnak gondoskodni a saját szülei, a bíróság dönti el, melyik gyámnál maradjon. Halál esetén az életben maradt házastárs marad a gyermek gyámja. A gyámság addig tart, amíg a gyermek el nem éri a felnőttkort; ilyenkor ha ő is és a gyám is kéri, a bíróság egy évvel meghosszabbíthatja.

A gyám egészség- és nyugdíjbiztosítását az állam nem fizeti, ezt csak a hivatásos szülők esetében teszi, akik a gyermekotthonok alkalmazottai, és több gyermekről gondoskodnak, vagy az állam által biztosított lakásban, vagy saját otthonukban. Ahhoz, hogy valaki hivatásos szülővé válhasson, középiskolai végzettség, büntetlen előélet és egy hatvanórás képzés elvégzése szükséges (ha a kérvényező pedagógus, 40 óra is elegendő). 

 

Mire jogosult a pótszülő?

 

Ismételt pótszülői járulék

* havonta 175,52 euró

* ha három vagy több gyermekről gondoskodik, akkor ehhez jön még 124,91 euró

* ha egészségkárosodott a gyermek, plusz 72,36 eurót kap havonta

* ezenkívül a gyermek befogadásakor egyszeri 500 eurós juttatást kap a gyám

* a gyermeknek havonta 138,13 euró jár

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?