Fejfájás ételtől?

<p>Bizonyos élelmiszerek fogyasztása migrénes rohamokat vált ki &ndash; él a köztudatban. Már számos élelmiszert hoztak kapcsolatba a migrénnel, többek között az érett sajtokat, alkoholos italokat (különösen a vörösbort), ecetes ételeket, befőtteket vagy marinált termékeket, halakat, az avokádót és a savanyú káposztát, továbbá gyümölcsöket, például a málnát és a banánt.</p>

Azonban nincsenek megalapozott becslések, melyek szerint a migrén összefüggésben volna az étrenddel.

Mi okoz rohamot?

* A betegek egyre inkább arról számolnak be, hogy a roham kitörése előtt bizonyos ételeket ellenállhatatlanul megkívánnak, majd el is fogyasztanak. Ezzel is magyarázható, hogy kiváltó oknak tartják őket.

* Bizonyos élelmiszer önmagában nem vált ki migrént, így az, hogy nem fogyasztjuk, még nem hoz gyógyulást.

* Néhány, élelmiszerekben jelen lévő vegyület azonban fokozhatja a már kialakult rohamot.

* Például az élelmiszerekben természetesen előforduló aminok – a tiramin, feniletilamin és a hisztamin – melyek közül sok az élelmiszerek ízét, aromáját adja. Ezek kockázati faktorok lehetnek ebben a többtényezős, veleszületett rendellenességben, melyet maga az agy hoz létre, hatva önmagára, valamint a test egyéb területeire, például a hasi régióra. Úgy tűnik, hogy a már migrénben szenvedők szervezete nem képes elég gyorsan lebontani ezeket a vegyületeket, így sokáig megmaradnak a szervezetben, erősítve a fejfájást.

 

Migrén és allergia

A helytelenül működő szervezet nem képes inaktiválni a természetes aminokat. Ez magyarázhatja, miért szenvednek a rohamoktól egyesek jobban, mint mások. Az aminok és a fejfájás közötti összefüggést először azoknál a betegeknél azonosították, akik monoamin-oxidáz- (MAO-) gátló gyógyszereket szedtek tuberkulózisra és depresszió enyhítésére. A MAO enzimek feladata a potenciálisan veszélyes aminok lebontása, mielőtt a véráramba kerülnének. A MAO-gátló gyógyszerek használata leállítja ezt a természetes méregtelenítési mechanizmust, s így megemelkedik a vér aminszintje. Olyan betegek, akik ezeket a szereket kapták, súlyos, szaggató fejfájásokról számoltak be bizonyos élelmiszerek fogyasztását követően (eufic nyomán).

Ahelyett hogy teljesen megfosztanánk magunkat bizonyos élelmiszerektől, tanácsosabb a migrént esetleg fejlesztőket olyanokkal helyettesíteni, melyek feltehetően kevesebb problémát okoznak. A vér cukorszintjének éhezés, étkezés kihagyása vagy késleltetése miatti csökkenése szintén szerepet játszhat a roham kialakulásában. Ez a csökkenés oly csekély lehet, hogy a hipoglikémiás teszteken nem is vehető észre, ám arra elegendő, hogy kiváltsa a rohamot.

Sokan összetévesztik az élelmiszerek migrénben játszott szerepét az allergiával. A migrénesek gyakran mondják: „Allergiás vagyok arra az ételre. Migrénem lesz tőle.” A migrénnek és az allergiának semmi köze egymáshoz. Az élelmiszer-allergia allergiás reakciót vált ki – például csalánkiütést, könnyezést, zihálást stb.

 

Enyhítsünk a fájdalmon!

Élelmiszerek, melyek segítenek a démonnal való harc szörnyű óráit akár csak pillanatra is enyhíteni:

* Erős „kis” eszpresszókávéba öntsük bele egy citrom levét, és kóstolgatás nélkül egy szuszra igyuk meg. Szűkíti a megduzzadt ereket, és gyorsítja a gyomor kiürülését.

* Rágjunk nyersen gyömbérgyökeret, vagy kortyolgassuk a főzetét. Hányinger-csillapító hatású lehet.

* A csípős paprikában lévő kapszaicin stimulálja az orr nyálkahártyáját; ez kapcsolatban állhat a fejfájással összefüggésbe hozható tünetek enyhülésével. Orrsprayben Magyarországon kapható, nálunk nem forgalmazzák.

* Kiskanálnyi méz vagy sós, kapros savanyúság, esetleg rágózás. (Óvakodjunk a bizonyos cukormentes rágógumikban levő aszpartámtól, mert egyeseknél súlyosbítja a kialakult migrént.)

* Egyszerre több deci hideg víz felhajtása.

* Ne feledje: az orvosa által felírt gyógyszerek és a fent említett élelmiszerek is leginkább akkor segítenek, ha migrénes tünetei első megjelenésekor alkalmazza őket.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?