Egressy Béni színjátszó fesztivál

<p>Színház, komédiázás, dal és a viszontlátás öröme jellemezte idén is december első hétvégéjét a Bódva völgyében, ahol 15. alkalommal tartották meg az Egressy Béni színjátszó fesztivált. Főszervezője ismét a Csemadok Kassa Környéki Területi Választmánya volt. A rendezvényre az ország különböző pontjairól várták a szereplőket.</p>

 Mint ahogy már az elmúlt években megszokhattuk, a helyszín az első két napon most is Szepsi város művelődési központja volt, az utolsó nap előadásai és az ünnepélyes eredményhirdetés pedig Buzita községben folytak le.

A háromnapos országos fesztivál iránt egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik, s ezt mi sem bizonyítja ékesebben, mint hogy idén 11 versenyelőadást és 6 vendégszereplőt láthatott, hallhatott a lelkes közönség. A rendezvény csütörtök délután Egressy Béni Szepsi főterén álló szobrának megkoszorúzásával kezdődött. Ünnepi beszédet Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország kassai főkonzulja mondott. Ezt követően a helyi művelődési központ nagytermében a Szepsi MTAG tanulóinak műsora következett, majd Balázs Péter Jászai Mari-díjas színész, a Szigligeti Színház igazgatója, a fesztivál idei fővédnöke, Iván László, Szepsi város alpolgármestere, valamint Csoltkó Jenő, a Csemadok Kassa Környéki Területi Választmányának elnöke köszöntötte a jelenlevőket.

A köszöntők elhangzása után kiosztották a színjátszásban elért kimagasló eredményekért megítélt Mics Károly-díjat. Átadása az életműdíj alapítóinak, Boda Ferencnek és Juhász Dósa Jánosnak a közreműködésével történt. Ezt az elismerést minden évben a szlovákiai magyar amatőr színjátszásban végzett kiemelkedő tevékenységért, valamint az amatőr színjátszók versenyeinek szervezéséért ítélik oda. Idén a füleken élő Szvorák Zsuzsa érdemelte ki színvonalas, áldozatos munkájával. A díjátadást a Péderi Vegyes Kar gyönyörűen zengő hazafias dalcsokra követte, majd elkezdődtek a színielőadások.

Elsőként a vendégszereplő kassai KGSZT lépett fel. Morris Panych Történet a hetediken című drámájának lehengerlő fordulataival máris belopta magát a közönség szívébe. Ezt követően a galántai Tsízió Diákszínpad a fesztivál első versenyelőadásával: Hrisztov Tamás Kamaftu című, abszurd helyzetképeket bemutató összeállításával lépett színpadra. Ismét vendégelőadás következett, a hidasnémeti Tizenhárom Komédiás színjátszó kör Móric Zsigmond Dinnyék című színpadi tréfás darabját mutatta be. Az est folyamán a versenyző csapatok közül még a dunaszerdahelyi, Jarábik Gabriella vezette Fókusz diákszínpad elgondolkodtatóan izgalmas és érdekesen megoldott balladafeldolgozásán, Arany János Ágnes asszonyán izgulhatott mindenki, aztán pedig a Tornaljai Vmk Színtársulata által előadott bohózaton (Marth P. Ildikó: Kukás guru) ismét vidáman szórakozott a nagyérdemű.

A második napon a nagyszámú versenyelőadásnak köszönhetően kora reggeltől folytak a bemutatók. Elsőként a rozsnyói Šafárik Gimnázium három éve alakult GIKSZER színjátszó csoportja – mint újonc – lépett színpadra Hans Sachs Dr. Karolina Show című vásári komédiájával. Utána a Szepsi Művészeti Alapiskola növendékei mutatkoztak be vendégelőadásukkal, A kis herceg című színpadi játékkal. A délelőtti bemutatósorozat a dunaszerdahelyi Novus Ortus diákszínpad által előadott Családtörténetek című drámával zárult. Délután elsőként az Alistáli Színjátszó Csoport Sátor Veronika Lélek dala című daljátékával szórakoztatta – a gyönyörű melódiák, páratlan dallamok, operett- és musicalslágerek nagyszerű előadásával ugyancsak elbűvölte – a nagyérdeműt. A fesztiválra rendszeresen visszajáró füleki Zsákszínháztól idén Molnár Ferenc Az ibolya című vígjátékának nagyon magas szintű, szórakoztató előadását kaptuk. A következő versenyelőadást (Szigligeti Ede Liliomfi) a Jókai Színjátszó Társulat szolgáltatta, kiváló alakításokat produkálva. Pénteken utolsóként a már jól ismert Nánai Színjátszó Csoport lépett színpadra, a tőle megszokott formát hozva, Az Északi-sark meghódítása című bohózattal (Lengyelfalusi Juhász Mária rendezése).

A harmadik napra még két versenyelőadás maradt. Az egyházgellei Rózsa(Szín)Ház társulat előadásában Bencsik Imre Kölcsönlakás című komédiája, valamint az ipolynyéki Mics Károly Színjátszó Csoport fellépése. Utóbbi Tóth Miklós Jegygyűrű a mellényzsebben című vígjátékát mutatta be. Ezenkívül három remek vendégelőadást is megtekinthetett a közönség: a lévai Bárka Színpadét, az idei Jókai Napok fődíjas csapatáét (Székely Csaba: Bányavirág, tragikomédia), a budapesti Wataridori Színkörét (Szabó Viktor: Tánc a ködben, dráma), valamint a füleki Apropó kisszínpadét (Színház az egész világ).

E három nap nemcsak a versengésé, a győzni akarásé volt. Sokkal inkább a jó hangulaté – rég nem látott barátok találkoztak, új barátságok köttettek –, a tapasztalatok átadásáé. Idén is hivatott szakemberek által vezetett szakmai gyakorlatokat szerveztek a fesztivál idejére, hogy még hasznosabbá tegyék a rendezvényt az itt tartózkodó amatőr színjátszók számára. A tanfolyamokat Várady Kornélia, Szabó Csilla és Vladimír Sadílek vezette. A fesztivál eseményeit Kozsár Zsuzsanna jóvoltából ezúttal is a Lakoma hírújság követte képekkel is illusztrált híreivel, a fellépők bemutatkozásával. A lap mára szintén kihagyhatatlan része lett a fesztiválnak.

A versenyelőadások nyilvános értékelését idén is szakmai zsűri végezte (Havasi Péter, Körömi Gábor, Tóth Zsuzsanna és Pásztó András), amely igyekezett a legreálisabb döntést meghozni annak szellemében, hogy itt nem is annyira az előadások díjazásán van a hangsúly, mint az amatőr színjátszást kedvelők és művelők legjobbjainak találkozásán.

 

Az idei verseny eredménye:

  1. A fesztivál fődíja: Jókai Színjátszó Társulat
  2. A fesztivál nívódíja: Zsákszínház, Fülek és a Nánai Színjátszó Csoport
  3. A legjobb rendezés díja: Jarábik Gabriella, Fókusz Diákszínpad, Dunaszerdahely
  4. A legjobb férfialakítás díja: Farkas Zoltán, Jóka
  5. A legjobb női alakítás díja: Tóth Mónika, Fülek
  6. A legjobb alakítás díja: Cseri Ilona, Ipolynyék
  7. A legígéretesebb tehetség díja – Németh Péter-díj: Iván András, Egyházgelle
  8. A legjobb férfi epizódszereplő díja: Pesti László, Nána
  9. A legjobb női epizódszereplő díja: Gyetvai Viktória, Fülek
  10. Egyéni díj kiemelkedő alakításért: Varga Tamás, Tornalja
  11. A legjobb színpadkép: Fókusz Diákszínpad, Dunaszerdahely
  12. A szakmai zsűri különdíja drámai színházi kísérletért: Novus Ortus, Dunaszerdahely
  13. A szakmai zsűri különdíja klasszikusok leleményes stilizálásáért: GIKSZER, Rozsnyó
  14. A szakmai zsűri különdíja az együttes tagjainak kiváló énekteljesítményéért: Alistáli Színjátszó Csoport
  15. A szakmai zsűri különdíja magyar szerző művének színpadra állításáért: Jókai Színjátszó Társulat
  16. A szakmai zsűri különdíja a diákszínpadi közösségépítő munkáért: Novus Ortus, Dunaszerdahely
  17. A szakmai zsűri különdíja: Bergendi Barnabás, Galánta
  18. A szakmai zsűri különdíja: Rózsa(Szín)Ház társulat, Egyházgelle
  19. A Lakoma szerkesztőségének díja: Fókusz diákszínpad, Dunaszerdahely
  20. Buzita polgármesterének díja: Mics Károly Színjátszó Csoport, Ipolynyék
  21. A Szepsi Városi Művelődési Központ díja: Tsízió diákszínpad, Galánta
  22. Szepsi polgármesterének díja: Farkas Imre, Jóka
  23. A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet díja: Nánai Színjátszó Csoport
  24. A Csemadok Kassa Környéki Területi Választmányának díja: Kiss Helga, Alistál
  25. A Csemadok Szepsi Alapszervezetének díja: GIKSZER, Rozsnyó
  26. A Csemadok Buzitai Alapszervezetének díja: A Tornaljai Vmk Színtársulata
  27. A zsűri különdíja a legjobb gyerekszereplőnek: Jantosík Napsugár, Nána

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?