Miben változnak a közlekedési szabályok?

<p>A december minden családban a karácsony és az új esztendőre való felkészülés jegyében zajlik. A kellemes teendők mellett azonban nem árt a hasznos dolgokra is gondolni. A törvényhozók gyakran január 1-jével léptetnek életbe új előírásokat, ez most sincs másképp.</p><p>&nbsp;</p>

Milyen változásokra kell felkészülniük a gépjárművezetőknek?

A jelenleg hatályos szabályozás szerint a rendőrök attól vették el a jogosítványt, aki öt év leforgása alatt három közúti balesetet okozott – ezek következményeit nem vizsgálták. 2014-ben változás lesz: már csak azoktól veszik el a jogosítványt, akik emberéletet követelő vagy sérüléssel járó balesetet idéznek elő, öt év leforgása alatt legalább ötöt. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint ezen a téren enyhíteni akarták a jogszabályt, hogy szigorúbban tudják büntetni azokat, akik rendkívül súlyos közúti balesetet okoznak.

Többé nem kell majd közjegyző által hitelesített felhatalmazás ahhoz, hogy átvegyük valaki helyett a gépjármű-vezetői engedély. Elég lesz, ha kérvényezésekor a rendőrségen megnevezünk egy személyt, aki később átveszi helyettünk. Utána hivatalos felhatalmazás nélkül is kiadják neki.

 

Láthatósági elemek

A törvénymódosítás a gyalogosokat is érinti. Jelenleg csak akkor kötelesek láthatósági mellényt vagy elemeket viselni öltözékükön, ha sötétben vagy rossz látási viszonyok közepette lakott területen kívül haladnak az út szélén.

Jövőre már községben is láthatósági elemeket kell viselniük, ha sötétedés után az út szélén fognak menni. A rendőrség gyakran hangoztatja, hogy az úton nemcsak arra van szükség, hogy mi lássunk, hanem ugyanennyire arra is, hogy minket lássanak. Ez a gyalogosokra többszörösen érvényes, hiszen rendkívül fontos, hogy a gépjárművezetők idejében észrevegyék őket, s ki tudják kerülni. Aki megfeledkezik erről az előírásról, 30 eurós bírságot kaphat.

 

Káresetek jelentése

Eddig gyakran előfordult, hogy ha egy túlzsúfolt parkolón valaki autójával megkarcolta másnak a járművét, akkor egy papírra ráírta a telefonszámát, s az elérhetőséget a szélvédő mögött hagyta. A jövőben nem lesz ilyen egyszerű. Az erre vonatkozó törvénymódosítás ugyanis több kötelességet írt elő a káresetek résztvevőinek. (A káreset olyan kisebb koccanás, melynél a feltételezett kár nem lépte túl a 3990 eurót. Ilyenkor nem kell kihívni a rendőrséget.) Ha a károsult a koccanáskor nem lesz autója közelében, meg kell őt keresni vagy várni. Hogyha nem sikerül megtalálni, vagy a károkozónak nem lesz ideje megvárni, ki kell hívnia a rendőrséget – akkor is, ha csak kis koccanásról van szó. Az egyenruhások a történteket balesetként fogják kezelni, s a hibás nagy valószínűséggel a büntetést sem fogja elkerülni.

 

Több lehetőség a parkolásra

Jó hír a motorkerékpározóknak, hogy januártól több lehetőségük lesz a parkolásra. Jelenleg csak a gépkocsiknak elkülönített parkolókon hagyhatták motorjukat. Az új szabályozás szerint már máshol is leállíthatják, feltéve, hogy nem lesz az autók vagy gyalogosok útjában. Olyan zónákban, ahol fizetett vagy más módon korlátozott a parkolás, a járdán is állhat, de mellette 1,5 méteres helynek kell maradnia a gyalogosoknak.

A motorkerékpárok, motoros triciklik vezetőinek és utastársaiknak jövőre tilos lesz motorozás közben enni, inni vagy cigarettázni. Eddig ez a tilalom csak a vezetőkre vonatkozott.

 

Rendszámtábla választása

Jelenleg a gépjárművek regisztrációja során a rendszer sorsolja az autó rendszámát. Januártól választhatunk az adott közlekedésrendészeten pillanatnyilag rendelkezésre álló rendszámok közül, természetesen illetékért. A lehetőség 165,50 euróba fog kerülni.

Újdonság az is, hogy ha gyorsan megtalálják az elveszett vagy eltulajdonított rendszámot, nem kell majd újat kiállítani. Jelenleg ugyanis amint bejelentették a rendszám eltűnését, azonnal újat állítottak ki.

 

A rendszámnak is ára van

* Hagyományos rendszám

Egy automatizált rendszer sorsolja ki. Ebben az esetben nincs lehetőség a választásra.

Példa: BL-521ZP Ára: 33 euró

 

* Hagyományos, kiválasztott rendszám

Az adott közlekedésrendészeten rendelkezésre álló rendszámok közül kiválaszthatjuk a nekünk legmegfelelőbbet.

Példa: DS-222FF Ára: 135,50 euró

 

* Önállóan meghatározott rendszám

Természetesen lehetőség van egyedi rendszámok kiállítására is. Ezeknél csak a járást jelző első két betű van meghatározva, a többi öt betű vagy szám a kérvényező fantáziáján múlik. Feltétel, hogy az esetleges értelmes szó, szöveg nem lehet sértő, káromkodás.

Például: KE-KATA1   Ára: 331 euró

 

Enyhébb bírságok!

  • A legtöbb járművezetőt a bírságokat enyhítő rendelet fogja érinteni: a belügyminisztérium ugyanis úgy döntött, hogy január 1-jétől körülbelül 16 százalékkal csökkenti a helyszíni büntetések összegét.
  • A bírságok alsó határát 60-ról 50 euróra csökkentik – ennyit kell fizetnie például annak, aki bekapcsolt fényszórók vagy biztonsági öv nélkül vezet, aki handsfree készülék nélkül telefonál, aki letérés előtt nem kapcsolja be az irányjelzőt, esetleg aki községben legfeljebb 20, községen kívül pedig 30 km/órával túllépi a megengedett sebességet.
  • Ugyanúgy legalább 50 eurós bírságra számíthat az, aki autójával nem áll meg az Állj, adj előnyt! közlekedési táblánál.

 

Segített a törvény

  • A közúti közlekedésről szóló jogszabály teljes módosítása 2007-ben lépett érvénybe. Akkor egy év alatt 627 ember halt meg az ország útjain.
  • Néhány év leforgása alatt ez a szám gyakorlatilag a felére csökkent, tavaly 296 áldozatuk volt a közúti baleseteknek Szlovákiában.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?