A legkisebbek vitaminszükségletéről

<p>A vitaminok a szervezet számára &ndash; ha csupán kis mennyiségben is, de &ndash; rendkívül fontosak. Felszabadítják az élelmiszerekben rejlő energiát, hozzájárulnak a vörösvérsejtek számának növekedéséhez, az immunrendszer erősödéséhez, segítik a test anyagcsere-folyamatait. Nélkülük nincs megfelelő életműködés.</p>

Két csoportra osztjuk őket: zsírban oldódó az A-, a D-, az E-, valamint a K-vitamin; vízben oldódó a C- és a nyolcféle B-vitamin: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantoténsav (B5), piridoxin (B6), B12 vitamin, biotin (B-komplex), folsav (B-komplex).

Mivel a szervezet önmagában képtelen vitaminok előállítására – kivétel a D-, amely a bőrben keletkezik napsugarak hatására –, táplálékkal kell a megfelelő bevitelről gondoskodnunk. Valahány vitaminnak megvan a maga szerepe, egyik a másikat nem helyettesítheti. A felnőttekhez hasonlóan a gyermekeknek is koruktól függően meghatározott mennyiségre van szükségük. Ha az édesanya változatosan táplálkozik, teje – a K- és D-vitamint kivéve – elegendő vitamint tartalmaz szoptatott csöppsége számára. A kicsik megfelelő fejlődéséhez, vitaminellátottságához fontos, hogy étrendjük tipegő-, majd nagyobb korban is kiegyensúlyozott, egészséges legyen: sok zöldséggel, gyümölccsel, komplex szénhidrátokkal, zsírral és proteinnel. A hiányállapotot tünetek jelzik. Az elégtelen fogyasztás mellett azonban a túladagolásnak is káros hatása lehet. (A fölösleg a vízben oldódó vitaminoknál a test egyéb folyadékaival távozik a szervezetből, a zsírban oldódóknál azonban elraktározódhat, esetükben vigyázni kell a pótlásra szánt mennyiség bevitelével.)

A gyermekek számára gazdag vitaminforrások:

A-vitamin. 6–11 hónapos korban: sárgarépa, petrezselyem, burgonya, cékla, spenót, spárga, tökfélék, brokkoli, zöldbab, zöldborsó, tejtermékek (vaj, sajt), sárgadinnye. 1. életévtől továbbiak: erősen sárga, piros vagy zöld színű zöldségek és gyümölcsök, bazsalikom, mustármag, máj, tej, tojás, tengeri halak.

D-vitamin. 12 hónapos korig: elengedhetetlen a pótlása, a gyermekek naponta kapnak D-vitamint; tejtermékek, tojássárgája (a tojásfehérje allergizáló hatású, ezért egyéves korig csak főtt sárgáját tanácsos adni). 1. életévtől: makréla, lazac, szardínia, teljes tej és tejtermékek, bizonyos gabonapelyhek, máj. Az őszi–téli időszakban – októbertől március végéig – a második–harmadik életévben is ajánlják pótlását.

E-vitamin. 6–11 hónapos korban: növényi olajok, leveles zöldségek, brokkoli, spenót, petrezselyem, húsok. 1. életévtől továbbiak: máj, tej, élesztő, mustármag, avokádó. 3. életévtől: olajos magvak (a félrenyelés, fulladás veszélye miatt egészben való fogyasztásuk korábban nem ajánlott, őrölve azonban már egyéves kortól adhatók), bizonyos tengeri puhatestűek.

K-vitamin. Pótlása fontos mindaddig, amíg a csecsemő tápláléka kizárólag vagy döntő mértékben anyatej. 6–11 hónapos kortól: zöld színű leveles zöldségek – pl. paraj, káposzta, kelkáposzta, saláta, brokkoli; burgonya, spárga, gabonafélék – pl. zabpehely, búzakorpa, szójabab; tejtermékek, máj.

C-vitamin. 6–11 hónapos korban: petrezselyem, paszternák, fehérrépa, brokkoli, karalábé, karfiol, káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, borsófélék, tökfélék, sárgadinnyefélék, burgonya, spenót, vegyes salátafélék, spárga, alma, körte, sárgabarack, szilva, őszibarack, nektarin, banán, görög- és sárgadinnye. 1. életévtől továbbiak: paprika (bármely fajta kiváló forrás, de a piros színűeknek nagyobb az aszkorbinsav-tartalmuk a többiénél), paradicsom, hüvelyesek, fokhagyma, citrusfélék, ananász, szőlő, cseresznye, meggy, bogyós gyümölcsök.

B-vitamin-csoport. A B-vitaminok többsége megtalálható a teljes kiőrlésű vagy dúsított magvakban és pelyhekben, a tejtermékekben, húsokban, halakban és baromfiban, burgonyában, bizonyos leveles zöldségekben. Mivel a B12-t csak állati eredetű termékek tartalmazzák, vegetáriánus étrend esetén problémát okozhat az elégséges bevitele.

6–11 hónapos korban: gabonafélék, teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru, barna rizs, tejtermékek, hús, leveles zöldségek, burgonya, karfiol, kelbimbó, zöldborsó, brokkoli, tojássárgája, banán, gyümölcsök. 1. életévtől továbbiak: tej, tojás, hüvelyesek, máj, élesztő, zöldség- és főzelékfélék, uborka, paradicsom, narancs, mangó, aszalt gyümölcsök, gesztenye, szója és szójatermékek. 3. életévtől: olajos magvak, tenger gyümölcsei, gombafélék.

 

Mamák, papák figyelem!

Számítunk a segítségükre, véleményükre. Az alábbi témák feldolgozásához november 18-áig várjuk hozzászólásaikat:

* Számíthatunk a férfiakra? – édesanyák vallomásai arról, miként társuk a szülőségben a párjuk.

* Mit várnak el tőlünk, apáktól az anyák? – férfiak arról, miként élik meg ők a szülőségüket, milyen elvárásoknak kell megfelelniük a családban.

* Szépnek lenni szülés után is – mamák nyilatkozatai a várandósságukkal, anyaságukkal járó testi-lelki változásokról.

* Család és/vagy karrier? – anyukák arról, meddig érezték szükségesnek otthon maradni gyermekükkel; hogyan lehet sikeresen visszatérni a munkába, két fronton egyaránt helytállni.

* Egyedül nevelek – gyermekükkel magukra maradt szülők vallomásai mindennapi kihívásaikról.

Azok között, akiket valamely témá(i)nk megszólított(ak), és megírják nekünk tapasztalataikat, értékes ajándékokat sorsolunk ki. A borítékon vagy elektronikus levelük tárgyaként kérjük, tüntessék fel: Mamaklub – Őszintén. (Lazaretská 12, 811 08 Bratislava, vasarnap@vasarnap.com).

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?