La mejor – A legjobb

<p>Bizet Carmenjáról elmondhatjuk, hogy szenvedélyes, vonzó, tüzes és végzetes. Nem tudom, mit vállalna fel ezekből a jelzőkből <strong>Makai Karmen</strong>. Ha nekem kellene őt jellemeznem, így fogalmaznék: okos, szolid, kedves, céltudatos. És gyönyörű, akárcsak az opera spanyol táncosnője. &bdquo;A keresztnevem miatt kezdtem el spanyolul tanulni. Vonz minden, ami Spanyolországgal kapcsolatos&rdquo; &ndash; mosolyog.</p>

 Most is Madrid feliratú táskával érkezik, az iskolában pedig sokszor spanyol mezben ül az órákon. „Csak ha épp játszik a válogatott” – magyarázza. Épp szomorú, mert nemrég kapott ki kedvenc csapata a Konföderációs Kupán. Azért a saját érmének és győzelmének nagyon örül.

„Tavaly voltam első alkalommal spanyol nyelvi olimpián. Akkor a kerületi fordulóban 2. lettem, és mivel csak az első jut tovább, nem mehettem az országosra. Idén viszont már eljutottam egészen odáig, sőt sikerült megnyernem. Mivel elsőként versenyeztem, hallottam a többieket, mégis meglepett az eredmény. Az eredményhirdetéskor Benyovszky Ilona, gimnáziumi nyelvtanárnőm még ugratott is, amikor már az 5. helyet ismertették, hogy engem biztosan kifelejtettek, nem létezik, hogy jobb helyen végeztem. Magamtól is kérdezgettem: nem vagyok utolsó? Utolsó előtti se? És így tovább… Nagyon örültünk mindketten.”

A nyelvi olimpia két részből áll. Az írásbeliben először felolvasnak egy szöveget, ehhez kapnak a versenyzők egy tesztet, amellyel szövegértési, valamint nyelvtani ismereteiket és szókincsüket mérik fel. Utána a szóbeli rész következik, ahol a zsűri egy tagjával kell beszélgetni. „Pozsonyban az országos fordulón például a Komenský Egyetem tanárával. Tudni kellett reagálni a feltett kérdésekre, és nekem is kellett kérdeznem.”

A Jazykový kvet elnevezésű idegen nyelvi vers- és prózamondó versenybe első alkalommal nevezett be. Exupéry Kis hercegéből adta elő spanyolul az ismert rókás részletet. És újra a dobogó legfelső fokán állhatott. Kategóriájában ebben is ő a legjobb hazánkban. „Itt angolul, németül, franciául, olaszul, oroszul lehet szavalni, szlovákul csak a külföldieknek. Egy brazil cserediák például szlovák művel versenyzett.”

A Poznaj slovenskú reč szlovák nyelvi versenybe már az alapiskola negyedik, majd nyolcadik évfolyamában is bekapcsolódott. Idén gimnazistaként megnyerte az iskolai fordulót, és itt is elgyalogolt egészen az országosig, ahol ötödik lett.

„Társastáncra az érsekújvári Viva táncstúdióba óvodáskoromtól jártam. Nyolcadikban átálltam a hastáncra, ezt a mai napig űzöm” – mondja, amikor említem, hogy láttam a School dance versenyben.

A szünidőben intenzív angolkurzusra jár, évközben nyelvsuliba, három hónapja belekóstolt a portugálba is. Két angol nyelvű projektben képviselte idén iskoláját. Az ACES segítségével azt vizsgálták, hogyan hat a média, pontosabban a mesék a gyerekek fejlődésére. „Elemeztük az erőszakos, ijesztő, mesefigurákat, találtunk ilyet bőven. Magunk is készítettünk animációkat, képregényt, és kitaláltunk új meséket, mesefigurákat. Diák kategóriában mi voltunk a nyertesek” – sorolja további érdemeit.

„A Comenius projekttel életemben először járhattam Madridban, és először repültem. Cserediák voltam egy hétre. Egy családnál laktam, megismertem a kultúrájukat, kényszerültem állandóan használni a nyelvet, nagyon jó volt” – emlékezik vissza a tanév újabb meghatározó eseményére. Nem értem, hogy győzött ennyi mindent szeptembertől. „Legfontosabb az anyu, mama és nagypapám véleménye. Ők hárman segítenek, támogatnak mindenben. Mindent nekik köszönhetek” – derül ki az ambiciózus lány titka. 

Még csak most fejezte be a második osztályt, de már foglalkoztatja a pályaválasztás gondolata. „Talán a nyelvekkel kezdek majd valamit. Nagyon csábít az orvosi is, de anyu az egészségügyben dolgozik, félt ettől a pályától.”

Júniusban Milan Belica, Nyitra megye önkormányzatának elnöke díszoklevéllel jutalmazta Karment. Nem kérdés, hogy jelenleg ő az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium legsikeresebb diákja.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?