Követelhetik rajtunk felnőtt gyermekeink tartozását?

<p><em>Egy hónapja két Magyarországon élő s már tíz éve magyar állampolgárságú felnőtt gyermekem részére küldött ajánlott levelet nem vettem át a Szlovák Általános Egészségbiztosítótól. Egy hét múlva telefonon hívtak, hogy a két gyermekem évek óta nem fizeti a betegbiztosítást. Visszamenőleg kötelesek rendezni, s vegyem át az iratokat, ellenkező esetben nagy összegű bírságot rónak ki rájuk. Én elkerülni akarván a problémákat, ezt meg is tettem.</em></p>

 De újra hívtak, hogy még mindig hiányzik pár hónap, s bár tudtunkkal ez nem helytálló, ezeket az időszakokat mégis kiszámlázzák, és a csekkeket elküldik nekem; utána öt napon belül ki kell fizetnem az összeget. Én ezt elutasítottam egészségi állapotom miatt, mert a 280 eurós nyugdíjamból nem futja, és nem is érzem kötelességemnek, hogy 35, 40 éves gyerekeim után én fizessek bírságot. Még meg is érteném, ha a kérdéses időszakban költséges egészségügyi ellátásban részesültek volna, de még csak ambuláns kezelésről sincs szó a megjelölt időszakban, mert akkorra már az addigi kezelőorvosaiktól is kijelentkeztek. Amikor ezt az illetékes hölgynek elmondtam, s hogy én innentől kezdve szeretnék kimaradni az ügyből, azt válaszolta, hogy akkor végrehajtókat küld rájuk. Kérdéseim ezek után a következők: 1. Kötelességem-e, hogy az ügyben részt vegyek? 2. Küldhetnek-e végrehajtókat egy más országban élő s már nem szlovák állampolgárságú személyre? 3. Közel 20 év elteltével követelhetnek-e biztosítási díjat? Milyen jogcímen, ha a lányom 1995, a fiam 1998 óta már Magyarországon él? Szlovákiai állandó lakhelyükről kijelentkeztek, személyi igazolványukat a hatóságon leadták.

B. I., Zsigárd

 

Az ügyben az Általános Egészségbiztosító szóvivőjétől, Petra Balážovától kértünk felvilágosítást. Úgy tájékoztatott, hogy minden levelet mindig a konkrét ügyfélnek küldenek, és más személy – még a hozzátartozója is – csupán meghatalmazással veheti azt át. Ön a gyermekei ügyében is csak meghatalmazással járhat el, ennek hiányában a biztosító még tájékoztatást sem ad, az ő tartozásukat pedig végképp nem követelheti öntől.

Minden adós maga köteles a tartozását rendezni, azt a biztosító soha nem hajtja be a hozzátartozókon. A biztosítási díj azonban bármilyen hosszú időre visszamenőleg követelhető, függetlenül attól, hogy az ügyfél részesült-e az adott időszakban orvosi kezelésben. Végrehajtót a biztosító külföldi állampolgárra is küldhet, de csak abban az esetben, ha annak van Szlovákiában vagyona.

 

Üres lakásért lakbér?

Egyedül lakom egy kétszobás lakásban. Mivel magas a rezsi, a lányomhoz szeretnék költözni. Kérdésem: ha lezárom a lakást, kell-e továbbra is fizetnem a havi bérletét, vagy csak bizonyos részét? El nem adhatom, mivel fedezetül szolgált egy bankkölcsönhöz. Hogyha havonta kell fizetnem, és nem teljesítem, lefoglalják-e a nyugdíjamból, vagy esetleg bíróságra adhatnak?

Jelige: Lakbér

 

A lakbért természetesen akkor is kell fizetni, ha senki sem él a lakásban; csak a rezsi lesz ezáltal kisebb. Önnek jobban megérné a bérbe adást választania, de ne feledje: a bérleti díjból befolyt összeg adóköteles!

 

Kié a szomszédba hullott dió?

Van a szomszédban egy igen nagy diófa, a kerítéstől 1 m-re, fél oldala az én portámon. Azt szeretném kérdezni, kinek jár a diót felszedni és a szemetet eltakarítani. Én azt szeretném, ha a fát kivágnák, de ők erre nem hajlandók, pedig a házam tetejét is veszélyezteti.

Tisztelettel: L. Klára

 

A saját telkén lévő fa kivágásáról csak a tulajdonos dönthet, ön bármennyire szeretné is, nem tudja erre kényszeríteni. Legfeljebb az önkormányzathoz fordulhat panasszal, amely jogosult elrendelni, hogy a szomszéd az ön portájára hajló ágakat vágja le. A lehulló levelek és a termés felszedéséről általában meg szoktak állapodni a szomszédok. Az íratlan szabály az, hogy aki eltakarítja az avart, azé a dió is. Ha sehogy sem tudnak megegyezni, feljelentést tehet a bíróságon a jószomszédi együttélés szabályainak megsértése miatt. A polgári törvénykönyv békés egymás mellett élést szabályozó 127. paragrafusa kimondja, hogy az ingatlantulajdonosnak tartózkodnia kell minden olyan cselekménytől, amellyel zaklatna másokat, vagy sértené mások jogait. Többek között nem szabad veszélyeztetnie a szomszéd épületét vagy telkét átalakításokkal, építkezésekkel, nem szabad a szomszédokat mértéktelen zajjal, porral, hamuval, füsttel, gázokkal, párával, bűzzel, szilárd és cseppfolyós hulladékkal, fénnyel, árnyékkal, vibrálással zavarni.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?