Villa Wendegi 750 éve

<p>Kerek évfordulót ünnepeltek a Kassa-vidéki járás egyik kedves kis településén, a Kassától délnyugatra a Bódva jobb partján fekvő Bódvavendégiben. A 2011-es népszámlálási adatok szerint csupán 198 lelket számláló falu, amelynek &ndash; Villa Wendegi néven történt &ndash; első írásos említése óta 750 esztendő telt el, június elsején tartotta az ünnepséget.</p>

 

A létéről tanúskodó legrégebbi írásos emlék keletkezésekor, 1263-ban már olyan település volt, ahol a királyi adók behajtása a törvények szerint folyt. A tornai várhoz tartozott, és a területén létesített vendégfogadó látta el egykor a király vendégeit. Bizonyára innen ered a falu neve. Bódvavendégi az uradalom szolgálatában állva több ízben gazdát, nevet is cserélt, tífusz- és kolerajárvány sújtotta; századok viszályai, betegségei ellenére mégis megmaradt az itt élők kitartásának, szorgalmának és hitének köszönhetően. Jelenleg – miután visszanyerte önállóságát és régi nevét – önálló kisközség. Hűen őrzi a hagyományokat, büszke múltjára és az elődök sikereire. Akik megtisztelték jelenlétükkel a 750. évét ünneplő kis falucskát, megtapasztalhatták mindezt, meg azt a vendégszeretetet is, amelyet e közösség tagjai máig őriznek.

A rendezvény a lélekharang megszentelésével, ünnepélyes áldással kezdődött, majd a futballpályán folytatódott gazdag népművészeti műsorral. A közönség részére felállított hatalmas sátor volt a biztosíték arra, hogy akár esőben is élvezhető legyen a színpadon zajló műsor. Nézőből, látogatókból nem volt ám hiány, a futballpálya a borús idő ellenére megtelt, és nemcsak helyiekkel, hanem a környékbeli falvakból is számosan érkeztek. Megfelelő ellátásuk végett a vendéglátó vendégiek ugyancsak kitettek magukért. Lehetett válogatni a horváti kemencében készült finomságok közül, volt frissen sült lángos, gulyás, babgulyás, ételek-italok gazdag választékban, gyermekeknek légvár, arcfestés, kézműves-mesterségek bemutatója, sőt még hatalmas születésnapi torta is. Igazi vendégséghangulat jellemezte a rendezvényt. A község dolgos népének egykori ünnep- és hétköznapját idézte vissza az az értékes fényképkiállítás, melyet minden résztvevő megcsodálhatott a lelátó alatti teremben. A falusi élet egy-egy mozzanatát megelevenítő, hajdan megfakult, esetleg padláson heverő felvételek megnagyítva, rendszerezve, művészi szakértelemmel összeválogatva kerültek a látogatók elé.

Bódvavendégi polgármestere, Béres Tibor elmondta, hogy számára különösen nagy jelentőségű ez a születésnap, melyen együtt ünnepelhet a közösség apraja és nagyja. Arra kérte a lakosokat, hogy szívüket is öltöztessék ünneplőbe, s tudjanak továbbra is örülni egymásnak, valamint annak, hogy ennek a közösségnek a tagjai. A résztvevők, vendégek és fellépők köszöntését követően a község legidősebb polgáraihoz szóltak a hála és köszönet szavai. A polgármester elismerte s csekély figyelmességgel méltatta a községben végzett munkájukat. Ezután következett az ünnepi műsor. A vendégfellépők közül nem hiányozhattak a magyar testvérközség, Mezőkeresztes énekesei, citerások, táncosok, mesélő Mariska, valamint a helyi és környékbeli népdalkórusok sem. Név szerint: bódvavendégi hagyományőrző csoport, bódvavendégi asszonykórus, tornaújfalusi férfikar, péderi vegyes kar, szádudvarnoki vegyes kar, szádalmási Bokréta vegyes éneklőcsoport, tornaújfalusi férfikar, nagyidai hagyományőrzők, szinai Rozmaring néptánccsoport, Csámborgó zenekar, Időgép rockegyüttes, valamint az esti táncmulatságot biztosító Mulatós Janika. Mindenki kedvére kimulathatta és kitáncolhatta magát, s a jól sikerült rendezvényt tűzijáték zárta. Remélhetőleg kellemes emlékként marad meg mindenkiben ez az összetartozás jegyében szervezett ünnepi találkozás, melyről elmondhatjuk, hogy Bódvavendégi méltóképpen felkészült rá.

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?