Önértékelés, bátorság és inspiráció

<p><strong>Az egyéni változástól a társadalmi megújulásig</strong>. A TANDEM csapata idén tavasszal ismét nagy fába vágta a fejszéjét: az egyéni identitástól az élő közösségig vezető út végigjárására hívott jó néhány szlovákiai magyar fiatalt az Én-Te-Ő Mi-Ti-Ők program keretében. Ahogy ők fogalmaznak, a &bdquo;közösségi élet mozgatóembereit&rdquo; célozták meg, és szerették volna számukra lehetővé tenni, hogy végre ők is résztvevői, befogadói lehessenek annak az élménynek, amelyet egyébként mások számára teremtenek meg.</p>

„Eddigi munkánk során azt tapasztaltuk, hogy akik hatalmas lelkesedéssel, óriási energiákat megmozgatva válnak különböző helyi közösségek alapítójává és motorjává, azok egész egyszerűen elfáradnak, és a kiégés veszélyének vannak kitéve. Nagyon gyakran nincs honnan feltöltődniük. Ezért ha a közösségeket szeretnénk megerősíteni, akkor elsősorban vezetőikre érdemes figyelnünk” – részletezte a TANDEM motivációját a program koordinátora, Molnár Kriszta.

Elmondása szerint a legnehezebb a résztvevők toborzása volt, hiszen annak ellenére, hogy az embereknek szükségük van a megtartó közösségekre, a sokféle elfoglaltság, hétvégi és önkéntes program között meg kellett küzdeni azért, hogy a kiszemeltek egy ilyenfajta, saját épülésükre szolgáló csoportra szenteljenek időt.

Maga a program hat fő modulon vezetett keresztül: az önismereti témákkal, identitásformálással indult a helyi közösségek működésének megértésén át egészen a szélesebb társadalmi változások irányába. „Szerettük volna, ha a résztvevők megerősödnek önértékelésükben, de tudatosabbá válnak az őket körülvevő közösségek működésével kapcsolatban is, és bátorságot merítenek ahhoz, hogy nagyobb ívű változásoknak álljanak az élére. Szerintünk a társadalmi megújulás az ember bensőjében történő változásokból indul ki, és szenvedélyesen hiszünk abban, hogy ha a fiatal, kreatív, lendületes emberek identitása megerősödik és bátorsága nő, akkor egész szlovákiai magyar közösségünk elindulhat a megújulás útján – részletezte a koordinátor. – A program megkezdését a szakmai stáb hosszú felkészülése előzte meg. Ez a megközelítés, amellyel az Én-Te-Ő-ben dolgozunk, a közösségekkel kapcsolatos más munkánkat is jellemzi: keressük a bátor, megújulás iránt elkötelezett, fiatal alkotókat és közösségvezetőket. Szeretnénk, ha szóba állnának egymással, tapasztalatot cserélnének, segítenék egymást, és ezáltal megerősítenék egymás jövőbe vetett hitét, önbizalmát, lendületét. Nem könnyű persze félretenni a régóta cipelt sztereotípiákat, álarcokat, a lelküket körülvevő »védőburkot«, de azt tapasztaltuk, hogy csoportjainkban nagyon hamar nyitott, őszinte, bizalommal teli légkör alakult ki, amely a személyes fejlődés legjobb táptalaja.”

Az idei csoportmunka Pozsonyban, Dunaszerdahelyen és Ipolyságon folyt. A résztvevők a közös alkalmakon kívül köztes „feladatokat” is kaptak, saját változás iránti elhatározásukat fogalmazták meg, és különböző közösségi akciókat terveztek. „Nagyon intenzív, mély önismereti szintre alapozott munka zajlott, hiszen igazán elszánt, aktív és szorgalmas csoportot kaptunk. Öröm volt látni, hogy a tagok milyen erővel hozzák a céljaikat, és milyen befogadóak az egymástól kapott visszajelzésekre, megerősítésre. Látjuk, hogy az a közeg, amelyet egymás számára teremtettek, hosszú ideig lesz még nekik biztos háttér közösségi tevékenységükben” – foglalta össze tapasztalatait Urbán Péter, a dunaszerdahelyi csoport egyik vezetője.

A programról bővebben a tandemkozossegek.blogspot.sk oldalon olvashatnak.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?