Egy közösség kiteljesedik

<p><strong>Jubilált a nádszegi szociális és idősotthon</strong>. Mi éltet egy nagy községet, közösséget? Természetesen a komfort &ndash; gondolnák legtöbben. Az első szempont, hogy legyen munkahely, kiépült infrastruktúra, jól működő szolgáltatások. Kevés embernek jut eszébe, de legalább ennyire fontos, hogy az ott élő nemzedékeknek múltjuk és jövőjük legyen, hogy együtt élhessen idős ember a fiatallal, hogy az öreg és beteg ember teljes értékű életet élhessen.</p>

Hogy a magatehetetlen beteg ne legyen teher a család számára, mégis a hozzátartozók közelében legyen. S az utóbbi szervesen kiegészítheti az előző igényeket.

2003-ban új fejezet nyílt Nádszegnek, a Galántai járás egyik legnagyobb településének életében. A község önkormányzata és a Tolerancia nonprofit szervezet ekkor nyitotta meg a Szent Erzsébet Egészségügyi és Szociális Otthont, amelyben hospice és idősotthon kapott helyet. Tíz éve annak, hogy JUDr. Juhos Ferenc polgármester álmodott egy nagyot, s akkor nem sokan hitték, hogy az álom valóra válhat. Az idő azonban őt igazolta: az egyre bővülő és a környéken fogalommá vált egészségügyi és szociális központ május 10-én jubilált. Az évfordulót természetesen méltóképpen, ünnepi műsorral és ebéddel ünnepelték meg, amelyre zsúfolásig megtelt az ebédlő.

 

Az ötletgazdát, a polgármestert, az intézmény igazgatóját kérdeztük: hogyan telt el a tíz év, és milyen tapasztalatokkal lettek gazdagabbak?

Amikor a gondolat megszületett, sokan nem hitték el, hogy meg is valósulhat. Minek faluhelyen egy ilyen épület? – kérdezték. Főleg az nem fért a fejébe sok embernek, hogy szociális-egészségügyi intézményt akarunk létrehozni. A tíz év azonban választ adott arra, hogy nem léptünk rosszat. Főleg ha arra gondolunk, hogy sok családban ellátási problémák vannak, az idősebb nem lesz fiatalabb, s aki beteg és idős, annak is helye van a nap alatt. Úgy látom, hogy az egészségügyben tapasztalható problémák maradandó sebet okoznak sok embernek. Maradandó sebet okoz a kórház a hozzátartozókban, amikor azt mondja, hogy huszonegy–huszonnyolc nap után haza kell vinni a beteget. Sokak számára ilyenkor megoldhatatlan kérdés a hogyan tovább. Mi tíz év alatt egy betegnek sem mondtuk, hogy haza kell mennie.

 

Hány betegük volt a tíz év alatt?

A hospice-ban 720, az intézményeinkben pedig összesen 1200; a házi szolgáltatásunkkal közel 700 beteget láttunk el. De a számok nem sokat jelentenek. Ha azonban visszagondolok az indulásra, rátekintek erre a táblára, s a piros, fehér, zöld és más színű névjegyeket nézem, amely színek mind-mind más betegséget és állapotot jeleznek, azt látom, telve vagyunk. (Beszélgetésünk színhelyén, a falon egy tájékoztató tábla függ.) Mindössze egy-két hely szabad állandóan, amire szükség van. A tíz év arról is tanúskodik, hogy harcolni jobb, mint győzni, s utazni is jobb, mint megérkezni. Márpedig naponta meg kell vívni a harcot. Nem a páciensért, hanem azért, hogy méltó módon el tudjuk látni őket, hogy mindig legyen forrás a fizetésekre, a működésre. Nem könnyű feladat előteremteni a bért nyolcvan alkalmazott számára.

 

Az intézmény nyilván nem csak a nádszegiek igényeit szolgálja.

Az 1200 kliensünknek több mint 10%-a nádszegi. De elmondhatom, hogy Szlovákia összes zugából felkerestek, -keresnek bennünket, Kassától Zsolnáig, Komáromtól Pozsonyig. És ez benne a jó. Érdekes módon miután fogadtunk valakit, mondjuk, Zsolna környékéről, két-három hónapon belül új kliensek érkeztek ugyanarról a vidékről. Sikerült a községbe hoznunk több specialistát: ideggyógyászt, sebészt, belgyógyászokat, nőgyógyászt, rehabilitációs orvost, de nem elhanyagolható, hogy van gyorsmentő szolgálatunk is.

 

A tíz évnek vannak fontos állomásai.

Az elején azt mondtam, hogy ötévenként fejlesztést végzünk. Tíz éve adtuk át az első, öt éve a második épületet, most pedig, majd kétmillió eurós beruházással – európai uniós forrásokból – építjük a harmadikat. Ennek köszönhetően ötven hellyel bővíthetjük a kapacitásunkat, és így férőhelyeink száma eléri a kétszázat. Épül itt az idősek számára ebédlő, amely a betegeken kívül a környék igényeit is szolgálja majd, de lesz irodaházunk is, a karkötőrendszer központja. Szeretnénk szociális és egészségügyi tanácsadást is végezni, nem utolsósorban elérni, hogy a nádszegi lakosok minden ügyes-bajos dolgukat egy helyen intézhessék.

 

Valamennyien tudjuk, hogy nem elég álmodni…

Tudni kell a kapukat is döngetni, és bejutni minden ajtón; de mindig tisztességesen és indulatmentesen. Ami lényeges: egy-egy idős ember és hozzátartozó visszaköszönő szava, egy-egy beteg szemében a megbúvó mosoly feledtet minden gondot. Ezért érdemes küzdeni.

 

Mit nyújt a nádszegi intézmény?

* A hospice a gyógyíthatatlan betegek számára nyújt menedéket. Rendeltetése átfogó, mindenre kiterjedő egészségügyi és szociális gondoskodás a betegről – testi és lelki, spirituális szükségletek kielégítése – és a család számára.

Az idős- és szociális otthon az idős emberek számára nyújt biztonságot, akik elérték a nyugdíjkorhatárt, és betegség miatt vagy más okból gondoskodásra szorulnak.

* A szociális otthon azoknak a felnőtteknek válik második otthonává, akik veleszületett vagy szerzett testi, lelki fogyatékossággal élnek.

Mindkét központ a falu központjában, a templom közelében, csendes, parkosított környezetben található. A tágas épületekben egy-, két- és háromágyas szobákban, külön előszobával és szociális helyiséggel tudják elhelyezni a segítségre szorulókat.

* A rehabilitációs részleg az intézmény új szolgáltatása. Itt rehabilitációs szakember áll a központ lakóinak rendelkezésére. Masszázst, gyógytornát, ultrahangos, mágneses, elektromos terápiát végeznek szakorvos felügyeletével.

Ezenkívül található itt az időseknek napközi otthon, ahol néhány napos elhelyezés lehetséges, végeznek házi ápolást, van mobil hospice (infúzió és injekciós terápia, katéter, kanül, sebkötözés, felfekvések, fekélyek kezelése, vércukormérés stb.).

* Mivel mentőautóval is rendelkeznek, fekvő vagy súlyosan beteg páciens szállítását is tudják vállalni, szükség esetén szakképzett kísérővel.

* 2005-től kamerarendszer segíti a betegek állandó felügyeletét.

* A szolgáltatások szerves részét képezi a napi ötszöri étkezés, gondoskodás, tanácsadás, kulturális tevékenység, s havonta egy alkalommal a helyi esperesplébános nyújt lelki vigaszt az idős betegeknek.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?