Növényvédelem októberben

Októberben még időszerű a védekezés a levéltetvek ellen a krizantémokon. Amikor a hajtásokon megjelennek a bimbók, elkezdődik a tetvek betelepedése is. Ha tömegesen ellepik a növény szárát, megsínyli a virágok minősége, ilyenkor érdemes védekezni ellenük.


Októberben még időszerű a védekezés a levéltetvek ellen a krizantémokon. Amikor a hajtásokon megjelennek a bimbók, elkezdődik a tetvek betelepedése is. Ha tömegesen ellepik a növény szárát, megsínyli a virágok minősége, ilyenkor érdemes védekezni ellenük. Kiskereskedelmi csomagolásban is kapható engedélyezett vegyszerek a BI 58 – EC NOVÉ, KARATE ZEON 5 CS és PIRIMOR 50 WG.
Az őszi fokhagymát ültetés előtt csávázni kell a fonálférgek ellen (SULKA 5%-os oldatával 24 óra hosszat).
Októberben már a jövő évre kell gondolni. A szármaradványokat, faleveleket komposztáljuk, vagy jó mélyen forgassuk a talajba. Komposztáláskor a vastag szárakat, kukoricakórót darabokra kell vágni. A száraz és nedves növénymaradványokat keverjük össze, és úgy rétegezzük, hogy az egész minél jobban fölmelegedjen, akár 50-60 fokra is. A keletkezett hő elpusztítja a kártevőket, a gombabetegségek csíráit és a gyommagokat, ezért az ilyen komposztot a jövő év folyamán nyugodtan használhatjuk bármelyik növény trágyázására. Aki nem tudja megoldani a komposztálást, a növényi maradványokat jó mélyre, legalább 30-35 cm mélyre ássa be a talajba. Itt sok kártevő és gombaspóra elpusztul, ha a növényi anyag elkorhad. A gyommagvak azonban ebben a mélységben sem mennek tönkre, csak nem csíráznak ki. A következő évek folyamán viszont, amikor a felszínre kerülnek, kicsíráznak. Az a termelő, aki nem végez a kertben ilyen mély forgatást, és nem is komposztál, a beteg növényi maradványokat vigye ki a helyi komposztálótelepre. Ez a már magot érlelt gyomokra, lehullott rothadt, férges gyümölcsre és fákra száradt gyümölcsmúmiákra is vonatkozik.
Sok kórokozó telel át a fák ágain és törzsén. A levelek lehullása után hasznos elvégezni egy alapos lemosó permetezést valamilyen réztartalmú vegyszerrel (CUPROXAT SC, CUPROCAFFARO, FUNGURAN, CHAMPION 50 WP, KUPRIKOL 50) a baktériumos betegségek ellen, mint a tűzelhalás és pszeudomónasz, és sok gombabetegség spórája ellen. Ilyenek a levélfodrosodás, levéllyukacsosodás, lisztharmat, varasodás és sok farontó gomba is. Az őszibarackfák levélfodrosodás elleni védelmének az alapja is ez az őszi lemosó permetezés.

Elhull a virág…
Az idő egyre hidegebbre fordul, gondoskodnunk kell virágaink teleltetéséről…
o A rózsanádat (Canna) az első erősebb éjszakai fagy után azonnal szedjük ki a földből. A gyöktörzsön lévő földet ne rázzuk le. A talajszint feletti részeket kb. 10 cm-esre vágjuk vissza. Minden levélmaradvány távolítsunk el. A kiásott gyöktörzseket vigyük a teleltetőbe, de előtte ne szárítsuk meg őket.
o Amint erősebb fagyokra számíthatunk október vége felé, a későn virágzó kardvirágfajtákat is szedjük ki.
o A krizantém tövét ősszel ne osszuk szét, csak tavasszal. A növény elég fagyérzékeny, és az ősszel szétosztott tövek még inkább azok. A tavaszi tőosztás sokkal biztonságosabb.
o Amint a fagyok következtében a dália lombja elhervad, a gumókat szedjük fel. Kiásáskor ügyeljünk arra, hogy ne sérüljenek meg, mert sérülteket nem szabad télire eltenni. Ezért csak ásóvillát használjunk. A gumók között és rajtuk lévő födet óvatosan távolítsuk el. A föld feletti részeket kb. 10 cm-esre vágjuk le. Ezután a gumókat szellős, száraz és fagymentes helyiségbe vigyük. Csak a jól megszárított dáliagumót vihetjük a teleltetőbe.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?