Dekoratív festés

A lakás festése, színvilága alapvetően befolyásolja a hangulatot és az ott élők mindennapjait.


A lakás festése, színvilága alapvetően befolyásolja a hangulatot és az ott élők mindennapjait. A falak színe meghatározó, még akkor is, ha visszafogott vagy semleges hatású.
Mivel nagy felületekről van szó, a színek itt érvényesülnek a legjobban, ezért megválasztásuk különös gondot kíván.
Ha a falakat inkább csak háttérnek tekintjük, visszafogott, semleges színeket válasszunk, ha pedig önálló szerepet szánunk nekik, lehetnek feltűnőbbek, erőteljesebbek, akár sötét tónusúak.
Bizonyos technikákat házilag is elsajátíthatunk, ha megfelelő festéket és szerszámot választunk. A különféle foltos, szálas vagy egyéb dekoratív felületek nagy előnye, hogy eltüntetik a fal hibáit, sőt az sem okoz gondot, ha az alapszín foltos.
Különleges hatásokat kétféle módon állíthatunk elő. Az egyik eljárásban festéket viszünk fel (szivaccsal vagy fröcsköléssel) egy meglévő alapszín fölé, a másikban a fedőréteget részben eltávolítjuk (ronggyal, pontozóecsettel). A festék manipulálására használt különféle eszközök más-más hatást keltenek, és a választott színek is egyedivé teszik a mintákat.
Ha tengeri szivaccsal egy vagy két színt viszünk fel az alapfestékre, lágy, felhőszerű hatást kelthetünk. A szivaccsal márványos hatást érünk el, mivel a nedves festéket egyenetlenül szívja fel.
Ha rongyhengerrel dolgozunk, a rongyot laza hurkába csavarjuk, és végiggörgetjük a nedves mázon vagy festéken. A különböző textúrájú rongyok más-más nyomot hagynak.
Ha a rongyot kötegbe fogjuk, és különböző irányokban rányomjuk a falon a nedves festékre, tarka és márványos mintázatot kapunk.
A két egyszerű technikán kívül vannak olyan speciális bevonatok, melyek használata szaktudást igényel – ezeket jobb, ha szakemberre bízzuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?