A kutyatartás aranyszabályai

Nem véletlenül tartjuk a kutyát az ember egyik legjobb társának. Odaadó, hűséges és megértő jószág, pajkos ragaszkodásával a család házi kedvence.

Nem véletlenül tartjuk a kutyát az ember egyik legjobb társának. Odaadó, hűséges és megértő jószág, pajkos ragaszkodásával a család házi kedvence. A kedves négylábú olyan, mint egy kisgyermek: olykor huncut, máskor sóvárgó tekintetével a gazditól állandó törődést és odafigyelést igényel; így gondozása nagy felelősséget ró tulajdonosára. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a leghasznosabb tanácsokat és szabályokat, amelyek nélkülözhetetlenek az ideális eb-gazdi kapcsolat kialakulásához.

Az engedelmesség a legfontosabb, amit a házi kedvenccel el kell fogadtatni, hogy minden esetben ellenőrizni tudjuk viselkedését. Meg kell tanulnia, ki a főnök, hogyan bánhat a család tagjaival, meddig mehet el a játékban, meddig szaladhat el póráz nélkül az utcán. Fontos megismertetni legalább az alapfogalmakkal (Ülj le!, Feküdj!, Gyere ide!). Nevelésében mindenképpen legyünk következetesek. Azzal, hogy négylábú barátunk megtanul reagálni és engedelmeskedni hívószavunkra, egy óvatlan pillanatban akár az életét is megmenthetjük. A tiszteletet azonban nemcsak a kutyustól kell elvárnunk. Ha gazdiként nem tiszteljük kis kedvencünk akaratát, nem várhatjuk el, hogy elfogadjon bennünket falkavezérnek.
Ne feledkezzünk meg a külső élősködők elleni védekezésről. A bolhák vagy a kullancsok súlyos betegségek okozói lehetnek, s ne várjuk meg, míg ebünk véresre vakarja magát a bundájában vagy bőrében megtelepedő élősködők miatt. A paraziták ellen ma már többféle termék is kapható: például nyakra cseppentős ampulla (úgynevezett spot on), bolhairtó spray, nyakörv, por, fürdetőoldat.
Vigyázzunk a biztonságára. Szünidőben, családi kirándulásokon rá is sok veszély leselkedhet. Nem kevésbé szilveszterkor, amikor tömegek szórakoznak az utcán. Sétáltatás közben kerüljük a mozgalmas helyeket, ne tolakodjuk fel vele tömött buszra.
Alakítsunk ki neki megfelelő mozgásteret. Hasonlóan a gyermekekhez, a kutyák is tele vannak energiával, szeretnek virgonckodni, nagy a játszás- és mozgásigényük. Kis négylábúnk (és persze a magunk) egészségének megőrzése végett futkározzunk és sétáljunk vele nagyokat a friss levegőn. Jobb, ha így vezeti le felesleges energiáit, mint ha „szeretetből” szétrágja gazdái cipőit. A szabad játszadozáson kívül fontos, hogy más külső ingerek is érjék – egy kis ösztönzés, izgalmas találkozások.
Etetésében legyünk szigorúak. Tudjunk ellenállni, ha vágyakozó pillantásokkal ételt kuncsorog a családi asztalról, ugyanis az emberi eledel hosszú távon nem egészséges neki. Gondoskodjuk számára változatos, vitaminokban is gazdag táplálékról. Az eb nem csak húsevő. Ügyeljünk a kutyatáp minőségére.
Csokit ne adjunk neki. A benne levő kakaótól súlyos mérgezést kaphat, amely miatt akár el is pusztulhat. Jutalomfalatként inkább az állateledel-üzletekben kapható finom csemegéket, kekszeket válasszuk.
Fontos négylábúnk szocializálása, más állatokhoz és emberekhez való szoktatása, amelynek révén aztán idegen körülményekhez is alkalmazkodni tud. A legjobb, ha már kölyökkorától társaságra, új helyzetekre szoktatjuk: így a család kedvencéből igazi pajkos barát és játszótárs válik.
Ápolása, tisztán tartása kulcsfontosságú. Ha szükséges, fürdessük meg (de nem kell túl gyakran), a hoszszabb szőrű állat bundáját naponta keféljük, de rövidebb szőrű négylábúnk rendszeres gondozásáról se feledkezzünk meg. Jó szolgálatot teszünk neki azzal, hogy megszabadítjuk bundáját a piszoktól, gubancoktól, s közben egészségét is ellenőrizhetjük, hogy nem bújtak-e meg a bőrében valamilyen élősködők.
Gondoskodjunk a rendszeres oltásáról (már csak azért is, mert a betegségeket az állattól az ember is elkaphatja). A veszettség ellenin kívül néhány egyéb fertőzés elleni védőoltás is hasznos lehet.
A nem kívánt szaporulat ellen ivartalanítsuk. Természetesen ez azokra a kutyatulajdonosokra vonatkozik, akik nem tudnák felnevelni a kis kölyköket. A menhelyeken már így is sok a gazdátlan állat, ezért a kölyökáldás megelőzésére előre kell gondolni. Az ivartalanítás nem viseli meg különösebben négylábú barátunkat, s a tévhittel ellentétben utána nyugodtabb, kedvesebb lesz.
(wic)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?