Menüajánlatunk

Karácsonyi menüHozzávalók: 40 dkg mélyhűtött gesztenyepüré, 10 dkg puha vaj, 30 dkg tejszín, 1 dkg zselatin, 2 cl rum, 2 cl Triple Sec likőr, vaníliás cukor, 15 dkg csokoládé.1. A gesztenyepüréhez hozzátesszük a rumot és a likőrt, majd a megolvasztott vajat is a masszához keverjük.

Karácsonyi menü
Hozzávalók: 40 dkg mélyhűtött gesztenyepüré, 10 dkg puha vaj, 30 dkg tejszín, 1 dkg zselatin, 2 cl rum, 2 cl Triple Sec likőr, vaníliás cukor, 15 dkg csokoládé.
1. A gesztenyepüréhez hozzátesszük a rumot és a likőrt, majd a megolvasztott vajat is a masszához keverjük. Egy sima falú őzgerincformát zsírpapírral kibélelünk, az előkészített gesztenyemasszát belesimítjuk úgy, hogy a közepén alagútszerű mélyedés keletkezzen.
2. A tejszínt a vaníliacukorral keményre verjük, hozzáadjuk a hideg vízben felolvasztott zselatint, és a gesztenyébe töltjük.
3. Vékony piskóta- vagy ostyalappal fedjük be. Kevés időre hűtőszekrénybe tesszük, majd a formából kiborítjuk, lehúzzuk róla a zsírpapírt, és olvasztott csokoládéval vékonyan bevonjuk. Amikor a csokoládé megdermedt, forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.
4. Ízlés szerint díszíthetjük gesztenyével vagy gyümölcsökkel is.

Sörleves
Hozzávalók (4 személyre): 4 tojássárgája, 1 tk. kristálycukor, 1 l világos sör, só, frissen őrölt bors, 4 szelet pirítani való fehérkenyér, vaj a sütéshez, zöldfűszer.
1. A zöldfűszereket megmossuk, szárazra itatjuk, és finomra aprítjuk; a kenyérszeletek héját eltávolítjuk, belét csíkokra vágjuk; a vajat felforrósítjuk, aranysárgára sütjük benne a kenyércsíkokat, majd melegen tartjuk őket.
2. A tojássárgáját 6 evőkanál sörrel és a cukorral habosra keverjük; egy fazékban felforraljuk a maradék sört, és habverővel belekeverjük a tojásos sört; állandó keverés közben újra felforraljuk (jó habos legyen), majd rögtön lehúzzuk a tűzről, és sóval, borssal ízesítjük.
3. A pirított kenyérszeleteket beletéve, zöldfűszerekkel megszórva tálaljuk.


Töltött narancs
Hozzávalók: 4 narancs (kb. 40 dkg), 1 ek. porcukor, 8 cl Triple Sec, 4 ek. tejszínhab, 4 szem meggybefőtt, 4 gerezd dió.
1. A szép egyforma narancsok héját a szárnál késsel kissé leegyenesítjük, hogy megálljanak. A narancsok felső harmadát levágjuk. Húsukat görbe késsel óvatosan körbevágjuk a hártya és a fehér héjrész találkozásánál. A kiemelt narancshúst gondosan megtisztítjuk, és gerezdjeire szedjük. A nagyobb darabokat félretesszük a díszítéshez.
2. A narancsbél többi részét kockákra vágjuk, porcukorral meghintjük, és meglocsoljuk illatos likőrrel. Hűtőben letakarva lehűtjük.
3. A narancs héját farkasfogszerűen körbevágjuk.
4. Tálaláskor a díszes héjakra elosztjuk a narancssalátát. Keményre vert tejszínhabbal, narancsgerezdekkel, meggybefőttel, diógerezdekkel díszítjük.

Ünnepi töltött káposzta
Hozzávalók: 30 dkg darált sertéshús, 40 dkg füstölt oldalas, 20 dkg debreceni kolbász, 10 dkg füstölt húsos szalonna, 5 dkg füstölt szalonna, 80 dkg savanyú káposzta, 4 db savanyú káposztalevél, 5 dkg zsír, 15 dkg vöröshagyma, 2 egész tojás, 10 dkg rizs, só, bors, majoránna, pirospaprika, 4 dl tejföl, fokhagyma, liszt.
1. A ledarált húst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a kevés zsírban megpirított, finomra vágott 5 dkg vöröshagymát, a félpuhára párolt rizst és az apró kockára vágott füstölt szalonnát, a sót, fűszereket, tojást, kevés tejfölt, a fokhagymát, és jól összegyúrjuk.
2. A káposztalevelek közepén húzódó vastag részt kivágjuk, hogy könnyen hajlíthatók legyenek; szétterítjük őket, és a tölteléket elosztjuk rajtuk. Becsavarjuk, és a tekercsek két végét benyomkodjuk.
3. Egy lábas alját olajjal, zsírral kikenjük, és a kimosott káposzta nagyobbik részét belerakjuk. Hozzátesszük a zsírban megpirított, apróra vágott vöröshagymát és pirospaprikát. A töltelékeket körbe rakjuk, közepére tesszük a füstöltoldalas-darabokat, betakarjuk a maradék káposztával, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Megsózzuk, felforraljuk, majd fedő alatt puhára pároljuk. Főzési ideje egy–másfél óra.
4. A tölteléket és az oldalast kiszedjük, 3 dl tejfölhöz kevés lisztet keverünk, hozzáöntjük a káposztához, jól elkeverjük, felforraljuk, utánaízesítjük. Visszateszszük a tölteléket, és a kolbásszal fedő alatt a tűzhely szélén melegen tartjuk.
5. Tálaláskor a káposztát mély tálba tesszük, a tölteléket középre rakjuk, tejföllel meglocsoljuk, és a káposztában főtt füstölt oldalassal és a kolbásszal körberakjuk.

Sertéshústekercsek
aszalt szilvával
Hozzávalók (4 személyre): 70 dkg kicsontozott sertéscomb, 20 dkg aszalt szilva, 1 ek. liszt, 1 ek. olaj, só, bors, csipetnyi gyömbér.
1. Az aszalt szilvát megmossuk, kb. 1 órára meleg vízbe áztatjuk, majd lecsöpögtetjük és kimagozzuk.
2. A húst téglalap alakú szeletekre vágjuk. A leeső széleket finomra daráljuk, majd egy kis vízzel húspéppé turmixoljuk. Sóval, borssal, gyömbérrel ízesítjük.
3. A tekercsnek való szeleteket megsózzuk, rájuk kenjük a húspépet, rájuk tesszük a lecsöpögtetett aszalt szilvát, és feltekerjük őket. Fehér cérnával szorosan átkötjük, lisztben megforgatjuk, és nagyobb serpenyőben, forró olajon hirtelen kisütjük.
4. Aláöntünk egy kis vizet, és további 35 percig sütjük, közben a levével locsolgatjuk. A puha tekercseket kivesszük és felszeleteljük, majd saját levével meglocsoljuk.
Burgonyakrokettel vagy egyszerű párolt rizzsel tálalható.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?