Ján Slota Attila sírját keresi

Mivel 2006-ban is hazudtak a lapok, és a hírügynökségek elferdített híreket közöltek, utánanéztünk azoknak a tudósításoknak, amelyekkel az olvasó egész évben nem találkozhatott, így ferde képet kapott a szlovákiai belpolitikai helyzetről.

Mivel 2006-ban is hazudtak a lapok, és a hírügynökségek elferdített híreket közöltek, utánanéztünk azoknak a tudósításoknak, amelyekkel az olvasó egész évben nem találkozhatott, így ferde képet kapott a szlovákiai belpolitikai helyzetről. Böngészőnk forrásai a Rádió Jereván és a Butélia Pressz ügynökségek voltak, amelyek köztudottan józanul és elfogulatlanul tudósítottak egész évben.

Árcsökkenés
A Fico-kormány hivatalba lépése után azonnal bejelentette: általános árcsökkentést vezet be Szlovákiában. A lista még nem teljes, de annyi bizonyos, hogy karácsonytól alacsonyabb lesz a jancsiszög, a toronydaru és a hátvakaró fogyasztói ára. A kormány ígéretet tett arra is, hogy a multik ellen folytatott harcában nem használja a sarlót és a kalapácsot.
Ján Slota cáfol
Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke, egykori zsolnai polgármester cáfolta azt a hírt, hogy a zsolnai polgármesteri hivatal ajtaját januárban árverésre bocsátják. Slota szerint az új városvezetőségnek nincs joga az ő nevével ellátott tölgyfa ajtót eltulajdonítani. Különben is, tervei vannak a történelmi relikviával; tavasszal a belőle készült tutajon világ körüli útra indul. Előbb felhajókázik az Amazonason, brazíliai cigányok nyomait keresve az esőerdőben, később az Antarktiszra elszármazott magyarok fókavadászatát akarja tanulmányozni, de azt sem tartja kizártnak, hogy a Tiszazugban kutatásokba kezd Attila vezér sírja után. Slota szerint aljas rágalom, hogy a tölgyajtóból fapuskákat akart esztergálni a zsolnai nemzeti ellenállásra készülő gerillák kiképzésére. A hírt a sajtó elferdítette: gerillák helyett gorillákról van szó, amelyeket motorozni tanít.
Keljfeljancsik

Ján Čaplovič, a Fico-kormány alelnöke bejelentette, hogy a kormány mindent megtesz az elmaradott régiók felzárkóztatásáért. Evégett több programot indít. Ezek egyike lesz a Kelj fel, és járj! program, amelyben két lábon való járásra próbálnak visszaszoktatni néhány elkorcsosult végtagú magyar parlamenti képviselőt.

Kaliňák beismerése
Idén augusztusban higanynyal teli palackot találtak az egyik pozsonyi parkban. Az ismeretlen bejelentő telefonja után helyszínre érkező rendőrök kiderítették, hogy a palack nem higanyt, hanem vizeletet tartalmaz, amelyről a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy Róbert Kaliňák belügyminisztertől származik. A miniszter a neki tulajdonított szerzői jogot először tagadta, majd azzal mentegetőzött, hogy a Smer kormányzásra való felkészülésének részét alkotta a széllel szembeni, két méterről palackba való vizelés. Kaliňák elárulta, a leendő kormányposztokat aszerint osztották el, ki milyen sikert ért el a kiképzésen. Hozzátette, a palack előhuzigálása a mostani ellenzék lejárató kampányának részét képezi, mert az SDKÚ nem tudja elviselni a választásokon elszenvedett vereségét. Mikuláš Dzurinda visszautasította a vádat, és azt nyilatkozta: mindenki vizeljen a saját háza előtt.

Bujdosók
Csallóközi vadászok furcsa, zemljankára emlékeztető, földbe ásott hajlékokra bukkantak a Kis-Duna mentén, Nádszög határában. Először azt hitték, hogy ukrán vagy pakisztáni emigránsok ásták a többtucatnyi kunyhót, de hamar kiderült, a föld alól előbújó emberek a magyarra hasonlító nyelven makognak, és közülük többen feltűnően hasonlítanak egykori kormánytagokra. A menekültek elmondták, hogy nyár óta élnek elvonultan, mert félnek a népharagtól. Gyökerekkel és a mezőn maradt terméssel táplálkoznak. Estéiket – villany hiányában – kártyázással töltik, ám az első partinál nem jutnak tovább, mert mindig összevesznek: egyikük sem akar tökfilkó lenni.

Választások
Fürdéssel a demokráciáért! jelszóval terelték autóbuszokba csallóközi nyugdíjasok százait a helyhatósági választások reggelén Bundaszerdahelyen. Az eddigi polgármester ellenjelöltje cáfolta, hogy így akarta távol tartani az idős polgárokat a szavazástól. Egyszerűen fürödni akartak – nyilatkozta a választáson ennek ellenére alulmaradt polgármesterjelölt. Tegyük hozzá, hogy ennél különösebb dolgok is történtek a Csallóközben. A vajkai polgárok például oly mértéktelenül izzadtak a választások előtt, hogy a polgármester törülközőt osztogatott nekik. A polgárok díjazták: ők is bedobták a törülközőt a polgármesternek.

Bugár, az énekes
Ismét megrendezték Szlovákiában az amatőr énekesek versenyét, a Szupersztárt. A verseny első selejtezőjében Bugár Béla pártelnök, volt parlamenti alelnök is részt vett. Bugár nem cáfolta a hírt, de pontosított: eltévesztette az ajtót a Szlovák Televízióban. Azt hitte ugyanis, hogy a MÁÉRT tart tudtán kívül kihelyezett ülést Pozsonyban, s amikor indulatosan berontott a stúdióba, kiabálását éneklésnek vélték a rendezők. Az amatőr énekes tehetségét senki sem kommentálta.

Kivágná a rezet
– Kivágjuk a rezet? – kérdezte Robert Fico kormányfő Vladimír Mečiartól egy hajnali kártyázás végén.
– Nem vágjuk! – felelte Mečiar. – Jó kis rezesbanda ez!
1. tanulság: Transpetroleum-lámpa alatt lehet legjobban elbújni.
2. tanulság: Nagy tolvajnak kell lenni. A pitiáner tolvajt lámpa alatt is elfogják.
3. tanulság: Politikai pártfogónak sok petróleumlámpát ajándékozz, és nyugodt lesz az álmod.

UNESCO-listán Gašparovič
2006-ban a szlovák elnököt felvették a világörökség listájára. Első ízben fordult elő, hogy nem épületet vagy természeti képződményt vettek fel, hanem személyt. Milan Gašparovič elnök szóvivője úgy nyilatkozott, hogy Michal Gašparovič többet tett az ország láthatóvá tételéért, mint az egész politikai paletta az elmúlt másfél évtized alatt. Izidor Gašparovič tudta, mi az illem: azonnal köszönő táviratot küldött III. Pinocchio pápának.

Elfogták
a fantomot
A rendőrségnek december elején sikerült kézre kerítenie a parlamenti fantomot, aki éjjelente azzal szórakozott, hogy a képviselők asztalán átállította a szavazógombot. A botrány először akkor tört ki, amikor a Szlovák Nemzeti Párt képviselői második olvasatban egyhangúlag megszavazták azt a törvényjavaslatot, amelynek alapján a dél-szlovákiai magyarok a hivatalos kapcsolattartásban a szingaléz és az udmurt nyelvet használhatják. A tettes egy zsolnai fiatalember volt.

A Schuster és a kaptafa
Múzeumot rendezett be Kassán Rudolf Schuster exelnök. A több mint 500 kiállítási tárgy zöme az egykori államfő nagy tetteit örökíti meg az utókornak. Itt látható az a kitömött amazóniai krokodilus, amely csaknem leharapta a volt elnök fülét, amikor a nagy utazó a víz fölé hajolva a halak nászát akarta meghallgatni. A krokodilust sompálinkában pácolva állították ki, amelyből több államelnök kapott kóstolót.
Válogatta: kövi

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?