Az otthon fényei

A mesterséges világítás ugyanolyan fontos az otthonos környezethez, mint a falak színe, a bútorok, a szőnyegek vagy a többi berendezési tárgy. A különböző lámpák, világítótestek nemcsak lakásunk hangulatát határozzák meg, hanem közérzetünket is befolyásolják.

A mesterséges világítás ugyanolyan fontos az otthonos környezethez, mint a falak színe, a bútorok, a szőnyegek vagy a többi berendezési tárgy. A különböző lámpák, világítótestek nemcsak lakásunk hangulatát határozzák meg, hanem közérzetünket is befolyásolják. Kellemes akkor lesz az otthonunk, ha a fények és a berendezési tárgyak harmonizálnak egymással.

A fényforrásokat műszaki oldalról nézve két csoportra oszthatjuk. Az egyiket az izzólámpák vagy más néven a villanykörték képezik, a másikba a fehér fényű halogénlámpák tartoznak. Azt, hogy hova milyen lámpát tegyünk, célszerű belsőépítésszel, lakberendezővel is megbeszélni. A legtöbb lakásban két jellegzetes hiányossággal találkozunk: vagy nincs elegendő és megfelelő lámpatest, vagy ha van is, rosszul vannak elhelyezve. A korszerű világításhoz elengedhetetlen a megfelelő számú villamos csatlakozási hely telepítése. Alapjában véve négyféle világítási módot alkalmazhatunk: általános, helyi, kiemelő és dekorációs világítást.

Általános világítás
Fényt áraszt az egész térbe. Belépünk a szobába, felkapcsoljuk a villanyt, és a mennyezet közepén található lámpatest bevilágítja az egész szobát. Gyakori, hogy néha ez az egyetlen fényforrás a helyiségben. Pedig a központi világítótest nem teremt megfelelő közeget a hosszabb idejű tartózkodáshoz.
A mennyezetbe süllyesztett lámpatestek nem vonzzák magukra a figyelmet, lefelé irányított fényt bocsátanak ki. A szakemberek 2,5 m2-enként egy-egy lámpatestet javasolnak, 2–2,5 m távolságra egymástól.

Helyi világítás
Ez konkrét tevékenységekhez szükséges. Mindezekhez nélkülözhetetlen a koncentrált, irányított fény. Egy jól elhelyezett lámpa növeli a komfortérzetet és a teljesítményt. Ezeknek a kisebb, de nagyon fontos fényforrásoknak a helyét is érdemes jó előre meghatározni. A probléma megoldható hordozható lámpatestekkel, melyek az igénynek megfelelően beállíthatók. A fényt úgy kell irányítani, hogy a nemkívánatos árnyékok ne zavarjanak. A káprázat kiküszöbölésében ernyők és fényterelők segíthetnek. Az általános és a helyi világítás között egyensúlynak kell lennie, hogy a fény kellemes legyen a szemnek.

Kiemelő világítás
A szoba falára elhelyezett festményt, virágsarkot vagy egyéb díszítő alkotást ötletesen ki lehet emelni környezetéből fénynyaláb ráirányításával. Ezeket a lámpatesteket nem arra szánták, hogy nézzük őket, rejtve maradhatnak. Nagyon hangulatos a könyvespolcok gyenge hátsó megvilágítása. Játsszunk a fénnyel és az árnyékkal – az eredményen magunk is meglepődünk.

Dekorációs világítás
Eleganciát és egyéniséget kölcsönöz otthonunknak. A művészi hatású világítótestekre már ránézni is öröm. Felfedezhetjük a fény művészi lehetőségeit. Másként világít egy lámpa, ha kerámiából, üvegből, fémből vagy esetleg kőből készült.
Szabály nem állítható fel arra vonatkozólag, hogy ki mit, mivel és hogyan világítson meg. A lényeg az, hogy a fény világosságot, tisztaságot sugározzon, és kellemes hangulatot árasszon otthonunkban.
Ötletek, javaslatok
– Nagy belmagasságú helyiségekben nem célszerű közvetlenül a mennyezetre szerelni a lámpatestet, jobb belelógatni a térbe.
– A világítás kikapcsolgatását ne vigyük túlzásba. Hamar tönkremegy a fénycső, ha 5-10 percenként kapcsolgatjuk.
– A fehér fal a fénysugarak 80%-át, a sötétebbek a 9–15%-át verik vissza.
– Alacsony lakásba ne szereljünk fel lelógó nagy csillárt, mert még alacsonyabbnak látszik tőle a helyiség.
– A fali lámpatesteket szereljük fel legalább kétméteres magasságba, hogy ne zavarják a szemet.
– A helyi világítás takarékos és egyben hangulatos is.
– A többórás világítást célszerű fénycsővel megoldani.
– Kellemesebben érezzük magunkat a szobában, ha csak meleg fényű, jó színvisszaadású fénycsövet használunk.
– A világítás hatásfoka nem fog romlani, ha tisztán tartjuk a lámpatesteket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?