Ki téríti meg a kárunkat?

„1991-ben a feleségemmel egy közeli ismerősünk kezesei voltunk, aki vállalkozása megindításához 250 000 korona kölcsönt vett fel. Néhány évig rendszeresen törlesztette, majd pénzhiányra hivatkozva nem fizetett ki 45 000 koronát.

„1991-ben a feleségemmel egy közeli ismerősünk kezesei voltunk, aki vállalkozása megindításához 250 000 korona kölcsönt vett fel. Néhány évig rendszeresen törlesztette, majd pénzhiányra hivatkozva nem fizetett ki 45 000 koronát. A bank átadta az ügyet a bírósági végrehajtónak, és ő a havi fizetésemből levonatta az összeget. Bírósághoz fordultunk, s kérelmünket jogosnak ítélték. Kötelezték ismerősünket az adósság megfizetésére, de ez nem történt meg. Az ügyet végrehajtónak adtuk át, de ez a kísérlet is sikertelennek bizonyult, mert az ismerősünk 2001-ben meghalt, s előtte eladta a lakást. Jelentkeztünk a hagyatéki tárgyalásra, de mivel semmilyen vagyona nem volt, a hagyatéki eljárást megszüntették. A lakását hivatalosan adta el, az új tulajdonos tudott arról, hogy az elhunyt nagyobb összeggel tartozik nekünk. Úgy tudom, hogy az adásvételi szerződést megtámadhatom. Tudom, hogy ez újabb kiadással járna, de szeretnénk a pénzünket visszakapni. Mivel Önök az ismerősük helyett fizették tartozását a banknak, jogigényük keletkezett a kifizetett összeg megtérítésére. Azonban ismerősük semmilyen vagyonnal nem rendelkezett, ezért a tartozást nem lehetett bírósági úton sem behajtani. A Ptk. vonatkozó rendelkezései lehetőséget nyújtanak az adós bizonyos jogügyleteinek megtámadására (pontosabban a jogügylet joghatályának megtámadására), ha így megrövidíthető a hitelező behajtható kintlévőségéhez való hozzájutás. A jogügylet megtámadásának jogát azzal a személlyel szemben kell érvényesíteni, akinek az adós jogügyletéből (ebben az esetben az adásvételi szerződésből) haszna keletkezett. A felperesnek bizonyítania kell, hogy az adós a hitelező megkárosításának szándékával cselekedett, továbbá azt a tényt, hogy másik félnek (alperesnek) tudnia kellett az adós e szándékáról. A jogügylet joghatályának megtámadásához való jogot három éven belül kell érvényesíteni az illetékes bíróságon; az e határidő után beérkezett kérelmet a bíróság hivatalból elutasítja. Az Önök esetében a hároméves határidő az adásvételi szerződés aláírásának napjától számítódik. Ha ez a határidő még nem telt le, forduljanak ügyvédhez, aki az ügyre vonatkozó iratok áttanulmányozása után konkrét tanáccsal tud majd szolgálni. l
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?